2013-01-31

mini strucelki drożdżowe z jabłkiem...

Składniki:


50 dag mąka pszenna,75 gram masło letnie,250 ml >mleko letnie,10 dag cukier,- szczypta soli,1 torebka cukier waniliowy,2 łyżeczki czubate drożdże suche,1 sztuka jajko
NADZIENIE: 5 sztuk jabłka, 2 łyżki cukier,1 łyżeczka cynamon


takie mniejsze strucelki szybciej się pieką i my je bardzo lubimy do kawki na śniadanie...

masło i mleko pogrzać na letnie - ja do roztopionego gorącego tłuszczu wlewam zimne mleko i mam już letnie do ciasta

jabłka pokrojone w kostkę podsmażyć z cukrem i cynamonem około 5 minut mieszając - zostawić do ostudzenia

do miski dać wszystkie składniki do ciasta i wyrabiać mikserem spiralami ok 10-15 minut

przykryć ściereczką i do wyrośnięcia

z wyrośniętego ciasta zrobiłam 4 placuszki, na które nałożyłam jabłka i zwinęłam jak roladę - brzegi zawijając do środka

położyć strucelki na blaszkę z pergaminem i do wyrośnięcia

przed włożeniem do piekarnika posmarowałam mlekiem po wierzchu

piec w 200C około 25-30 minut.....SMACZNEGO!!!