2012-11-19

w sosie selerowym bitkowa karkówka w shoarmie, imbirze i soli himalajskiej...

Składniki:


6 plastrów karkówka bez kości, 3 łyżki shoarma Royal Brand, 2 łyżeczki imbir mielony Royal Brand, 1 łyżeczka sól himalajska Royal Brand, 2 łyżki masło do smażenia, 3 szklanki woda, 1 duży seler korzeniowy, 1 sztuka cebula, - do smaku maggi


3 cm plastry karkówki rozbić tłuczkiem i posypać shoarmą, imbirem, solą himalajską i zostawić w lodówce na 1 godzinę

seler i cebulę obrać, pokroić na kawałki mniejsze

na maśle klarowanym zrumienić karkówkę - dolać wodę i włożyć seler z cebulą

gotować na mniejszym ogniu do miękkości mięsa, około 30 - 40 minut

mięso wyjąć na talerz i cały sos zmiksować blenderem

sos jest naturalnie zagęszczony i nie potrzebuje mąki - do smaku lubię dodać maggi

podać sos z bitkami......
SMACZNEGO!!!!


skład przyprawy z Indii shoarma: chili, kmin, sól, czosnek, papryka, kwas tłuszczowy, - smak: pikantna - zapach: harmonijny, lekki zapach wędzenia - nie zawiera glutaminianu sodu

Sól Himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie, Sól Himalajska nie posiada zanieczyszczeń jakimi są metale ciężkie, jak w przypadku soli morskiej
Sól Himalajska posiada biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi, im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli

zastosowanie przyprawy z Indii imbir: do potraw słodkich jak i pikantnych, do ciast, pierników, do zup mięsnych i rybnych, do mięs nacierania, można dodać do keczupu, piwa a herbata z imbirem poprawia krążenie
- zapach: silnie aromatyczny, korzenny z nieco słodkawą nutą - smak: palący lekko gorzki, rozgrzewający