2012-11-22

korzenno jabłkowe z nutą kokosu lukrowego przepyszne ciasto...

Składniki:


3 sztuki jajka, 100 ml olej, 1 szklanka mleko, 15 dag cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżka imbir mielony Royal Brand, 1 łyżka cynamon Royal Brand, 1 łyżka kardamon mielony, 2 duże jabłka winne, - w opisie LUKIER KOKOSOWY


jajka-olej-mleko-cukier rozmieszać do rozpuszczenia cukru

wsypać przesianą mąkę-proszek do pieczenia-cynamon-imbir-kardamon (cynamon zetrzeć na tarce lub w moździerzu)

wymieszać wszystkie składniki

do ciasta włożyć obrane jabłka i pokrojone na kawałeczki - delikatnie wymieszać

keksówka 25x11cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką

przełożyć do keksówki ciasto z jabłkami i piec w nagrzanym prodiżu około 45-50 minut - po 25 minutach odłączyć dolną grzałkę,aby spód się nie przypiekł

inne piecyki nagrzane do 200C i z 45-50 minut

LUKIER KOKOSOWY: sok z cytryny 1 łyżka - wiórki kokosowe 2 łyżki - śmietana 18% 1 łyżka - cukier puder tyle, aby lukier był dość gęsty - wymieszać lukier i rozsmarować na ciepłym jeszcze cieście i odstawić do wystudzenia

przepysznie korzenno-jabłkowe wilgotne ciasto z nutą kokosu lukrowego......POLECAM......
SMACZNEGO!!!!


jak na zdjęciu w tle-polecam do świeczki np.podgrzewacza włożyć goździki, przyjemnie pachnie...


zastosowanie przyprawy z Indii imbir: do potraw słodkich jak i pikantnych, do ciast, pierników, do zup mięsnych i rybnych, do mięs nacierania, można dodać do keczupu, piwa a herbata z imbirem poprawia krążenie - zapach: silnie aromatyczny, korzenny z nieco słodkawą nutą - smak: palący lekko gorzki, rozgrzewający

CYNAMON ORYGINALNY występujący wyłącznie na Cejlonie - 3 laski - produkt naturalny smak: lekko słodki - zapach:aromatycznie słodki - zastosowanie: do aromatyzowania przystawek, ciastek, ryżu, grysiku, marmolad, pierników, kompotów, grzańców - ja lubię dodać do mięs wieprzowych pieczonych, drobiu, wątróbek i do śledzi matiasów