2012-11-18

gruszka jabłko goździki z kapustą czerwoną pyszną i do obiadu i do słoika na zaś...

Składniki:


2 większe kapusta czerwona, 3 litry wrzątek, 2 szklanki woda, 2 po 2x liść i ziele, 10 ziarenek goździki, 4 łyżki cukier, 2 łyżki czubate jarzynka, 2 łyżeczki pieprz mielony, 3 sztuki gruszki, 3 sztuki jabłka, 4 łyżki czubate okrasa gulaszowa, 4 łyżki ocet jabłkowy,1 łyżeczka maggi, 4 łyżki mąka pszenna


kapustę pokroić dość drobno i zalać wrzątkiem - po 10 minutach odlać wodę z kapusty - jabłka obrać, gruszki tylko umyć

kapustę w garnku zalać dwiema szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, jabłka i gruszki pokrojone, pieprz mielony, cukier, maggi, jarzynkę, smarowidło-okrasę z mięsa gulaszowego z mojego przepisu TUTAJ , ale można dodać inną okrasę lub smalec, oliwę - co lubisz

gotować bez przykrycia na średnim ogniu ze 25 minut co jakiś czas mieszając - gdy kapusta jest "al dente" dolać ocet jabłkowy i zamieszać

teraz część kapusty przełożyć do dwóch słoików 3/4 litra - mocno zakręcić i pasteryzować z 5 minut - i jest gotowa kapusta na szybko do obiadu

do pozostałej w garnku kapusty wsypać mąkę i mieszając zagęścić

POLECAM wyśmienitą gruszkowo-jabłkowo-goździkową kapustę - jest tak smaczna, że samą podjadamy.......SMACZNEGO!!!!

kapustę ze słoika wystarczy tylko podgrzać i zagęścić mąką przed podaniem.....