Składniki:
2 większe kapusta czerwona,
3 litry wrzątek,
2 szklanki woda,
2 po 2x liść i ziele,
10 ziarenek goździki,
4 łyżki cukier,
2 łyżki czubate jarzynka,
2 łyżeczki pieprz mielony,
3 sztuki gruszki,
3 sztuki jabłka,
4 łyżki czubate okrasa gulaszowa,
4 łyżki ocet jabłkowy,1 łyżeczka maggi,
4 łyżki mąka pszenna
kapustę pokroić dość drobno i zalać wrzątkiem - po 10 minutach odlać wodę z kapusty - jabłka obrać, gruszki tylko umyć
kapustę w garnku zalać dwiema szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, jabłka i gruszki pokrojone, pieprz mielony, cukier, maggi, jarzynkę, smarowidło-okrasę z mięsa gulaszowego z mojego przepisu TUTAJ , ale można dodać inną okrasę lub smalec, oliwę - co lubisz
gotować bez przykrycia na średnim ogniu ze 25 minut co jakiś czas mieszając - gdy kapusta jest "al dente" dolać ocet jabłkowy i zamieszać
teraz część kapusty przełożyć do dwóch słoików 3/4 litra - mocno zakręcić i pasteryzować z 5 minut - i jest gotowa kapusta na szybko do obiadu
do pozostałej w garnku kapusty wsypać mąkę i mieszając zagęścić
POLECAM wyśmienitą gruszkowo-jabłkowo-goździkową kapustę - jest tak smaczna, że samą podjadamy.......SMACZNEGO!!!!
kapustę ze słoika wystarczy tylko podgrzać i zagęścić mąką przed podaniem.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz