2012-10-03

przetwory zimowe:kolorowa papryka w zalewie..

Składniki:


2,5 kg papryka, ZALEWA: 6 szklanek woda, 1 szklanka ocet, 5 łyżek cukier, 1 łyżka sól, 6 sztuk goździki, 4 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1 łyżka gorczyca, 2 sztuki cebula, DODATKI: 1 łyżka do słoika olej, 1 łyżeczka do słoika pieprz mielony


z papryki usunąć pestki, opłukać, pokroić na nieduże kawałki

w garnku zalewam wrzątkiem z czajnika i ze 3 minuty ją gotuję na małym ogniu - potem na sito

z podanych składników zagotować zalewę i zostawić do ostudzenia

do słoików nakładać sparzoną paprykę i posypać ją 1 łyżeczką mielonego pieprzu

zalać ostudzoną zalewą - łyżką porozdzielać z zalewy składniki do każdego słoika

do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju i słoiki mocno zakręcić

na dno garnka włożyć ściereczkę i do wrzącej wody włożyć słoiki stawiając na zakrętkach

pasteryzować z 5 minut - zostawić do ostudzenia

słoiki schować w chłodne, ciemne miejsce stawiając już na denkach.....z tej ilości wyszły mi 3 słoiki litrowe.....
SMACZNEGO!!!