2012-10-10

kruche gruszko-jabłkowe z czekoladą ciasto z prodiża...

Składniki:


KRUCHE: 1/2 kostki tłuszcz zimny, 2 łyżki czubate cukier, 2 sztuki jajka, 25 dag mąka pszenna, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, NADZIENIE: 4 sztuki gruszki, 4 sztuki jabłka, 2 krople olejek migdałowy, 2 łyżki cukier, 2 sztuki żółtka, 5 dag mąka pszenna, 2 sztuki piana ubita, 1 sztuka czekolada gorzka, - ile potrzeba cukier puder


kruche ciasto zagnieść w robocie - zawinąć kulę w folię i do lodówki na 3 godziny

po trzech godzinach ciasta w lodówce owoce obrać ze skóry i zetrzeć na tarce grube oczka

wymieszać owoce z sokiem z cytryny, żółtkami, olejkiem migdałowym, cukrem, mąką

na koniec dodać ubitą pianę z białek

tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem

na blat podsypać mąki i ciasto rozwałkować na placek 1,5 cm

włożyć placek do blaszki, ponakłuwać widelcem i wyłożyć nadzienie owocowe

włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut

na gorące upieczone ciasto posypać startą tabliczkę gorzkiej czekolady - stopi się na gorącym cieście

ciasto odstawić do wystudzenia, potem zimne ciasto można posypać pudrem cukrem

smaczne, kruche i z posmakiem gruszko-jabłkowym z czekoladą.....
SMACZNEGO!!!