Składniki:
KRUCHE:
1/2 kostki tłuszcz zimny,
2 łyżki czubate cukier,
2 sztuki jajka,
25 dag mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
NADZIENIE:
4 sztuki gruszki,
4 sztuki jabłka,
2 krople olejek migdałowy,
2 łyżki cukier,
2 sztuki żółtka,
5 dag mąka pszenna,
2 sztuki piana ubita,
1 sztuka czekolada gorzka,
- ile potrzeba cukier puder
kruche ciasto zagnieść w robocie - zawinąć kulę w folię i do lodówki na 3 godziny
po trzech godzinach ciasta w lodówce owoce obrać ze skóry i zetrzeć na tarce grube oczka
wymieszać owoce z sokiem z cytryny, żółtkami, olejkiem migdałowym, cukrem, mąką
na koniec dodać ubitą pianę z białek
tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem
na blat podsypać mąki i ciasto rozwałkować na placek 1,5 cm
włożyć placek do blaszki, ponakłuwać widelcem i wyłożyć nadzienie owocowe
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut
na gorące upieczone ciasto posypać startą tabliczkę gorzkiej czekolady - stopi się na gorącym cieście
ciasto odstawić do wystudzenia, potem zimne ciasto można posypać pudrem cukrem
smaczne, kruche i z posmakiem gruszko-jabłkowym z czekoladą.....
SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Babcia zawsze piekła ciasta w prodiżu, pycha ;)
Prześlij komentarz