2012-10-17

jabłka kakaowe w muffinowym ciachu...

Składniki:


2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej, 1/2 szklanki cukier, 1/2 szklanki maślanka, 1/2 szklanki mleko, 2 szklanki mąka pszenna, 1 łyżeczka proszek, Nadzienie: 3/4 kg jabłka starte, 2 sztuki żółtka, 4 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki cukier, 2 łyżki kakao, 2 białka piana ubita, 2 krople olejek waniliowy, - ile potrzeba poder cukier do posypania


olej, jajka, mleko, maślanka, cukier dobrze roztrzepać rózgą

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać

jabłka umyte zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka

dodać mąkę, cukier, kakao, żółtka, olejek waniliowy i wymieszać

dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać z jabłkami

tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką

do blaszki przełożyć całe ciasto - na wierzch wyłożyć jabłka

piec nagrzanym prodiżu około 50 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 50 minut - upieczone ciasto wystudzić

ciasto posypać cukrem pudrem.... jest bardzo wilgotne o ciekawym smaku jabłek z kakao.....
SMACZNEGO!!!!