Składniki:
2 sztuki jajka,
1/2 szklanki olej,
1/2 szklanki cukier,
1/2 szklanki maślanka,
1/2 szklanki mleko,
2 szklanki mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek,
Nadzienie:
3/4 kg jabłka starte,
2 sztuki żółtka,
4 łyżki mąka pszenna,
2 łyżki cukier,
2 łyżki kakao,
2 białka piana ubita,
2 krople olejek waniliowy,
- ile potrzeba poder cukier do posypania
olej, jajka, mleko, maślanka, cukier dobrze roztrzepać rózgą
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać
jabłka umyte zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka
dodać mąkę, cukier, kakao, żółtka, olejek waniliowy i wymieszać
dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać z jabłkami
tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką
do blaszki przełożyć całe ciasto - na wierzch wyłożyć jabłka
piec nagrzanym prodiżu około 50 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 50 minut -
upieczone ciasto wystudzić
ciasto posypać cukrem pudrem.... jest bardzo wilgotne o ciekawym smaku jabłek z kakao.....
SMACZNEGO!!!!
2 komentarze:
Musiało być przepyszne ;)
Mniam mniam! Muszę wypróbować muffinka w takiej wersji ;)
Prześlij komentarz