2012-10-05

francuskie duże z budyniem i jabłkami z prodiża...

Składniki:


4 sztuki jabłka, 1/2 torebki cukier migdałowy, 1 torebka budyń waniliowy, 2 łyżki cukier, 400 ml mleko, 1 sztuka jajko do smarowania, 1 rolka ciasto francuskie light, - ile potrzeba cukier puder


jabłka pokroić w grubszą kostkę i poddusić z cukrem migdałowy do odparowania wody - budyń ugotować w 400 ml mleka z cukrem - wszystko ostudzić - ciasto francuskie rozwinęłam całe zostawiając na papierze - brzegi zostawić na 6 cm i na resztę ciasta nakładać jabłka i budyń - brzegi nałożyć na część nadzienia - nożem lekko przycisnąć i posmarować jajkiem

całość delikatnie przełożyć do nagrzanego prodiża /grzałka góra-dół/ i piec ok 25-30 minut - po upieczeniu wyłączyć z prądu i nie otwierać z 5 minut

gdy ciacho jest zimne posypać pudrem cukrem i podzielić na porcje - mi wyszło 8 porcji

pyszne, szybkie, tanie francuskie do kawy......
SMACZNEGO!!!!