Składniki:
2 sztuki jajka,
1/2 szklanki cukier,
1/2 szklanki olej,
1/2 szklanki śmietana słodka,
3 szklanki mąka pszenna,
1 łyżeczka czubata proszek do pieczenia,
2 saszetki cappucino rumowe,
20 sztuk śliwki,
1 duże jabłko,
- ile potrzeba puder cukier
jajka i cukier utrzeć na "kogel mogel"
dodać olej, śmietanę, mąkę z proszkiem przesianą, wsypać cappucino i dobrze mikserem utrzeć
blaszka 24 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką - na dno wyłożyć większą połowę ciasta
rozłożyć połówki śliwek, jabłka w kostkę pokrojone i resztę śliwek
na owoce wyłożyć resztę ciasta
piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut (grzałka góra/dół) - po 20 minutach pieczenia odłączyć dolną wtyczkę z prodiża, nie przypali się spód
w innych piecykach piec w 200C ok 40 minut
ostudzone posypać pudrem cukrem.....ciasto o wyjątkowym smaku ....
SMACZNEGO!!!!
2 komentarze:
O, uwielbiam cappuccino. :) Piję niemal codziennie. Ciasto z jego dodatkiem musi być świetne.
i takie jest..polecam...pozdrawiam..
Prześlij komentarz