2012-09-03

pieczeń ryżowo łopatkowa...

Składniki:


60 dag mielone z łopatki, 4 woreczki ryż ugotowany, 2 łyżki jarzynka, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1 łyżeczka pieprz cayenne, 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Prymat mielona, 1 łyżeczka czosnek granulowany Prymat, 2 sztuki jajka, 1 szklanka tarta bułka, 3 łyżki czubate koperek siekany


ugotować 4 woreczki ryżu na "rozgotowany" - po ugotowaniu wyjąć woreczki i zostawić aby woda z nich odciekła

do ryżu wsypać przyprawy, jajka, koperek siekany

dodać zmieloną łopatkę i dobrze wszystko wymieszać - wsypać tartą bułkę, aby masa nie była za luźna i wszystko wymieszać

tortownica 20 cm wyłożona folią - folię nasmarować olejem i posypać tartą bułką

mielone przełożyć do blaszki i widelcem maczanym w wodzie zrobić kratkę
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 70-80 minut

zostawić po upieczeniu do wystudzenia
smaczna, lekka pieczeń.....nam smakuje sama pieczeń z chrzanem, bez chleba...
SMACZNEGO!!!!