Składniki:
1 sztuka jajko,
12,5 dag tłuszcz temp pokojowa,
12,5 dag cukier,
- szczypta Sól,
1 łyżka cukier waniliowy,
25 dag mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
20 sztuk śliwki węgierki,
1 łyżka tarta bułka na ciasto
w robocie wszystkie składniki utrzeć na kruszonkę - schować misę z kruszonką do lodówki na 30 minut
tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką
większą połowę ciasta wsypać do blaszki - wierzch posypać 1 łyżką tartej bułki i gęsto ułożyć połówki śliwek
na śliwki wsypać resztę kruszonki
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut - po 20 minutach odłączam dolną wtyczkę, aby spód się nie spiekł za mocno
inne piecyki 200C ok. 40 minut
upieczone ciasto zostawić do wystudzenia
smaczna, kruszonkowa śliwkowa szarlotka....
SMACZNEGO!!!!
6 komentarzy:
Wygląda bardzo podobnie do ciasta ze śliwkami, które kiedyś robiła moja Babcia :) Jak byłam mała to najpierw zawsze zjadałam kruszonkę ze śliwek, a dopiero potem resztę :D
ja podobnie zaczynam od kruszonki....pozdrawiam..
ale apetyczne ciacho
Pycha. U mnie też ostatnio najczęściej ciasto ze śliwkami.
Pycha :)
cudna śliwkowa końcówka lata
Prześlij komentarz