5 kg ogórki gruntowe, 1 duży pęczek zestaw do kiszenia, 1 sztuka do słoika liście laurowe Prymat, 2 sztuki do słoika ziele angielskie Prymat, 1 łyżeczka pełna do słoika kminek ziarna, - ile potrzeba wrzątek, - ile potrzeba cukier sól, 6 ząbków na słoik czosnek ząbki
na 1 litr wrzątku sypię po 1 łyżce soli i cukru
w cukrze i soli ogórki są jędrne
ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 1 godzinę - potem je opłukać i na sito
do czystych słoików wkładać po troszku kopru, liści i korzeni chrzanu, ząbki nieobrane czosnku i ziele z laurowym - ciasno układać ogórki
na wierzch sypać ziarna kminku
zalewać wrzącą wodą i mocno zakręcać słoiki przez ręcznik - stawiać na zakrętkach i zostawić do ostudzenia na kilkanaście godzin - tak zalane nie trzeba pasteryzować - sprawdzone od kilku pokoleń
gotowe słoiki schować w ciemnym miejscu stawiając już normalnie na denkach.....w zimie pyszne kminkowe kiszone ogórki..
SMACZNEGO!!!!



1 komentarz:
Nie jadłam nigdy takich :)
Prześlij komentarz