2012-08-12

prosty pomidorowy gęsty sok ...

Składniki:


3 kg pomidory dojrzałe miękkie, 1 łyżeczka sól morska, 1 łyżeczka cukier, 1/2 łyżeczki pieprz czarny


użyłam bardzo dojrzałe, miękkie pomidory i dobrze je myję

usuwam ogonki i ewentualne nadpsucia i kroję do garnka na kawałki razem ze skórką (więcej witamin?)

dodaję sól morską, cukier, pieprz i gotuję 30 minut stale mieszając, aby się nie przypaliły

gdy zaczyna "pykać" to miksuję blenderem dokładnie i po zmiksowaniu gotuję z 5 minut cały czas mieszając

gorące wlać do pełna do wyparzonych słoiczków po musztardzie

włożyć do letniej wody i gotować z 10 minut - zostawić do ostudzenia

po wyjęciu z wody kładę je do góry nogami na kilka godzin

z tej ilości wyszło 6 słoiczków i 1 porcja do obiadu

idealne porcje do zupy, sosów na zimowe dni ....
SMACZNEGO!!!!
AKCJA: