2012-08-22

ogórasy ziutuli-kaszubki zalane wrzątkiem na zimę...

Składniki:


5 kg ogórki gruntowe, 1 pęk koper dojrzały podsuszony, 7 główek czosnek, 3 sztuki chrzan korzeniowy, 7 sztuk liść laurowy, 14 sztuk ziele angielskie, 7 łyżeczek gorczyca ziarenka, - w opisie Sól, - w opisie cukier, - ile potrzeba wrzątek


ogórki gruntowe niewielkie namoczyć w zimnej wodzie z 20 minut

potem każdy ogórek dobrze umyć i opłukać

obrać czosnek, chrzan umyć i pokroić na kawałki, koper dojrzały i lekko podsuszony opłukać

na dno wyparzonego litrowego słoika włożyć porcyjkę kopru i zacząć układać ciasno ogórki

powkładać ząbki czosnku (1 główka na słoik), kawałki chrzanu,1 liść laurowy, po 2 ziela angielskie, po łyżeczce gorczycy na każdy słoik

na wierzch położyć porcyjkę kopru

na 1 litr wrzątku daję 1 pełną łyżkę soli i niepełna łyżka cukru - cukier wspomaga twardość ogórków - sprawdzony przepis od babci prawie 100 letni...

we wrzątku rozpuścić sól i cukier i od razu zalewać ogórki

wyszło mi około 4 litry wrzątku do zalania

słoiki od razu mocno zakręcić i postawić je na wieczku

gdy są już zimne słoiki to słoiki postawić na denku w ciemnym miejscu

z tej ilości wyszło 7 słoików

troszkę ogórków zostało i małosolne zrobiłam

po półtora tygodnia otworzyłam 1 słoik.....ogórki pyszne, chrupiące, twarde i tylko je zajadać.....później będą ukiszone smakowicie....
SMACZNEGO!!!!