2012-07-27

tymiankowy chleb z prodiża....

Składniki:


400 ml woda letnia, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka sól morska, 1 łyżka olej, 2 łyżki tymianek Prymat, 50 dag-typ650 mąka chlebowa, 2 czubate łyżeczki drożdże suszone


do miski wkładać składniki wg podanej kolejności - na końcu mąka i drożdże - mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut - nakryć talerzem i do wyrośnięcia

wyrośnięte ciasto przełożyć do okrągłej formy z papierem do pieczenia - nożem maczanym w wodzie zrobić nacięcia na wierzchu

i włożyć do prodiża - dopiero teraz włączyć prodiż z grzałką góra/dół i piec około 50 minut w 200C - upieczony chleb wyjąć na kratkę do ostudzenia

w piecyku też włożyć formę i dopiero włączyć

smaczny chrupiący, aromatycznie tymiankowy chleb ....
SMACZNEGO!!!