Składniki:
400 ml woda letnia,
1 łyżeczka cukier,
1 łyżeczka sól morska,
1 łyżka olej,
2 łyżki tymianek Prymat,
50 dag-typ650 mąka chlebowa,
2 czubate łyżeczki drożdże suszone
do miski wkładać składniki wg podanej kolejności - na końcu mąka i drożdże - mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut - nakryć talerzem i do wyrośnięcia
wyrośnięte ciasto przełożyć do okrągłej formy z papierem do pieczenia - nożem maczanym w wodzie zrobić nacięcia na wierzchu
i włożyć do prodiża - dopiero teraz włączyć prodiż z grzałką góra/dół i piec około 50 minut w 200C - upieczony chleb wyjąć na kratkę do ostudzenia
w piecyku też włożyć formę i dopiero włączyć
smaczny chrupiący, aromatycznie tymiankowy chleb ....
SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Wow, świetne przepisy, na pewno z niektórych skorzystam ;) Dodaję do obserwowanych żeby być na bieżąco :)
A tymczasem zapraszam również do siebie :
www.kupujzjusia.blogspot.com - może znajdziesz coś co Cię zainteresuje.
Buziaki ;*
Jeszcze nigdy nie piekłam sama chleba. Mam w domu prodiż i jakoś rzadko go używam, bo jakoś szybciej i wygodniej wydaje mi się w piec w piekarniku. Chyba już wiem, do czego go wykorzystam:)
Prześlij komentarz