2012-07-29

malinowe ciasto smakołyk z galaretką...

Składniki:


CIASTO: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 1 torebka waniliowy cukier, 1,1/4 szklanka mąka pszenna, 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia, 3 łyżki olej, 35 sztuk maliny, DODATKI: 1 pudełko maliny, 1 sztuka galaretka cytrynowa


jajka, cukier i waniliowy ubić mikserem jak na kogel mogel

wsypać mąkę przesianą z proszkiem, wlać olej i mikserem utrzeć na gładką masę

tortownica 24 cm z papierem do pieczenia

maliny z pudełka opłukać na sitku

do blaszki przełożyć ciasto i na wierzch rozłożyć trochę malin (ok.35 sztuk)

włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 35 minut - prodiż grzałka góra/dól - po 20 minutach odłączyć dolną grzałkę, aby nie przypalić spodu

w piecykach też do 200C około 35 minut piec

galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku

na ostudzone ciasto rozłożyć resztę malin i nakryć tężejącą galaretką - schować do lodówki

malinowy smakołyk z lekkim ciastem z malinami podałam z kieliszeczkiem nalewki porzeczkowej.....
SMACZNEGO!!!!