2012-06-12

szarlotka kruszonkowa...

Składniki:

kruszonka, 30 dag mąka pszenna, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 15 dag cukier, 13 dag masło, 1 szt jajko, 1 torebeczka cukier waniliowy, jabłka kwaśne, 1 kg jabłka kwaśne, 10 dag cukier, 1/2 łyżeczki cynamon mielony, 2 łyżki tarta bułka


jabłka obrać i pokroić na kawałki do rondla dać ciut wody-cukier-cynamon-jabłka dusić na ogniu do odparowania płynu i do ostudzenia

KRUSZONKA: mąkę przesiać z proszkiem i wyrobić kruszonkę z resztą składników
tortownicę wysmarować masłem i tartą bułką - na dno dać kruszonkę= większą połowę ciut przyklepać i posypać tartą bułką (nie będzie za wilgotna od jabłek) i dać jabłka

na wierzch dać resztę kruszonki i piec ok 40 min. w 190-200C

posypać pudrem cukrem lub dać bitej śmietany - można jeść ciepłą- ale najlepsza jest na drugi dzień...
SMACZNEGO!!!!