2012-06-02

rolada łopatkowa do chleba pieczona w prodiżu....

Składniki:


1,5 kg łopatka bez kości, 8 ząbków czosnek, 2 łyżki majeranek, 1 łyżka jarzynka, 1 łyżka papryka ostra, 2 łyżki smalec, - ile potrzeba kolendra jałowiec ziele liść, - do smaku magi, 1/2 słoiczka musztarda ziarnista, 2 łyżki woda do musztardy


łopatki płat posypać papryką, majerankiem, jarzynką i dać ząbki czosnku - zwinąć na roladę i mocno owinąć nicią grubszą - zrobiłam 2 porcyjki

do włączonego prodiża dać smalec, ziele ang., liście laurowe, ziarna jałowca, kolendry i włożyć mięsko - jak się już podpiecze polać musztardą ziarnistą rozrobioną z ciut wodą i maggi do smaku
prodiż ma 2 grzałki i nie trzeba za często obracać mięso -wystarczy ze 3 x
pod koniec pieczenia ok 60 minut podlać ciut wodą po wierzchu mięsa i piec jeszcze z 20 minut - zostawić do ostudzenia - wtedy rolada przy krojeniu się nie pokruszy

rolada jest o niebo dużo lepsza od niejednej dziwnej kiełbasy....a z tłuszczyku jest smaczny smaluszek do chlebka lub można zamrozić do bigosu na później....
SMACZNEGO!!!!

AKCJA:Mięsne rolowanie - konkurs! Darmowy hosting zdjęć