Składniki:
2 sztuki jajka,
1/2 szklanki olej,
1 szklanka mleko,
3/4 szklanki cukier,
1 sztuka sok z cytryny,
3 szklanki mąka pszenna,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
- ile potrzeba marmolada truskawkowa
mokre składniki z cukrem dobrze wymieszać łyżka
dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i "byle jak" wymieszać wszystkie składniki łyżką
do kominkowej wysmarowanej tłuszczem i tartą bułką przełożyć większą połowę ciasta - na wierzch nałożyć gęsto po czubatej łyżce marmolady truskawkowej - na wierzch dać resztę ciasta
piec około 40 minut w nagrzanym piecyku 200C - ja piekę w rozgrzanym prodiżu też ok 40 minut (grzałka góra-dół) - po upieczeniu dobrze ostudzić muffinę i dopiero ją wyjąć z formy
wilgotna i lekka muffina z marmoladą.....polecam!!!....
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz