2012-06-05

cytrynowa muffina z marmoladą truskawkową ...

Składniki:

2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 3/4 szklanki cukier, 1 sztuka sok z cytryny, 3 szklanki mąka pszenna, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, - ile potrzeba marmolada truskawkowa


mokre składniki z cukrem dobrze wymieszać łyżka
dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i "byle jak" wymieszać wszystkie składniki łyżką
do kominkowej wysmarowanej tłuszczem i tartą bułką przełożyć większą połowę ciasta - na wierzch nałożyć gęsto po czubatej łyżce marmolady truskawkowej - na wierzch dać resztę ciasta

piec ooło 40 minut w nagrzanym piecyku 200C - ja piekę w rozgrzanym prodiżu też ok 40 minut (grzałka góra-dół) - po upieczeniu dobrze ostudzić muffinę i dopiero ją wyjąć z formy

wilgotna i lekka muffina z marmoladą.....polecam!!!....
SMACZNEGO!!!!