2012-05-22

plecionka drożdżowa cytrynowa z prodiża...

Składniki:


1/2 kostki drożdże świeże, 1 szklanka mleko letnie, 1/2 kostki tłuszcz stopiony, 1/2 szklanki cukier, - szczypta Sól, 2 sztuki jajka, 60-70 około - dag mąka pszenna, 1 butelka aromat cytrynowy


drożdże świeże wkruszyć do miski - jajka, cukier, sól, mleko i tłuszcz letnie roztrzepać widelcem i wlać do drożdży - przykryć talerzem i na 40 minut odstawić

do zaczynu wsypać przesianą mąkę i cały aromat cytrynowy i mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut - nakryć talerzem i na 1 godzinę do wyrośnięcia - z tej ilości ciasta są 2 blaszki plecionki


na blacie rozwałkować 2 x podłużny placek ok 1 cm i przekroić na 3 paski i kawałek odciąć na środek - upleść warkocz i włożyć do blaszki z pergaminem do środka włożyć mały plecionek - odstawić na 30 minut do podrośnięcia i piec w nagrzanym prodiżu ok 30 minut - inny piekarnik 200C ok 30-40 minut

taka plecionkę lubimy na śniadanie z masłem i dżemem do kawy zbożowej...
SMACZNEGO!!!!