Składniki:
1/2 kostki drożdże świeże,
1 szklanka mleko letnie,
1/2 kostki tłuszcz stopiony,
1/2 szklanki cukier,
- szczypta Sól,
2 sztuki jajka,
60-70 około - dag mąka pszenna,
1 butelka aromat cytrynowy
drożdże świeże wkruszyć do miski - jajka, cukier, sól, mleko i tłuszcz letnie roztrzepać widelcem i wlać do drożdży - przykryć talerzem i na 40 minut odstawić
do zaczynu wsypać przesianą mąkę i cały aromat cytrynowy i mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut - nakryć talerzem i na 1 godzinę do wyrośnięcia - z tej ilości ciasta są 2 blaszki plecionki
na blacie rozwałkować 2 x podłużny placek ok 1 cm i przekroić na 3 paski i kawałek odciąć na środek - upleść warkocz i włożyć do blaszki z pergaminem do środka włożyć mały plecionek - odstawić na 30 minut do podrośnięcia i piec w nagrzanym prodiżu ok 30 minut - inny piekarnik 200C ok 30-40 minut - taka plecionkę lubimy na śniadanie z masłem i dżemem do kawy zbożowej........SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz