2012-05-22

lekkie ciacho na lato !!... i nie tylko....

Składniki:


2 paczki biszkopty, 50 dag-kubek jogurt wiśniowy, 3 łyżeczki żelatyna, 2 sztuki jabłka starte, - w opisie krem budyniowy, 1 sztuka skórka z pomarańczy, 2 łyżki wiórki kokosowe zmiksowane, 1 sztuka gruszka, 1 sztuka galaretka agrestowa


galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i do lekkiego stężenia

tortownicę wyłożyć folią spożywczą i dać pokruszone biszkopty - 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 kubka gorącej wody i wymieszać z jogurtem

wyłożyć od razu na biszkopty i lekko łyżką podociskać i do lodówki

potem zetrzeć na grubych oczkach razem ze skórką 2 słodkie jabłka== skórkę drobno pokrojoną zagotować w mleku i zrobić budyń czekoladowy do kremu


zamienić budyń na czekoladowy i zamiast soku dać pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczy i zmiksowane wiórki kokosowe i 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny (nie robi się wodnisty jak postoi) - reszta przepisu bez zmian== mój przepis na krem "kropla pomarańczy" jest TUTAJ

na jabłka wyłożyć krem budyniowy i ułożyć cienkie plastry gruszki i do lodówki- gdy galaretka agrestowa już tężeje to wylać ją na wierzch ciacha i do lodówki

bardzo lekkie i nie mocno kaloryczne - przyjemnie chłodne i mocno smakowite ciacho na lato (i nie tylko).....
SMACZNEGO!!!!