2012-05-22

korzenna łopatka pieczona z czosnkiem,cebulą....

Składniki:


2 kg łopatka bez kości, 1 główka czosnek, 10 sztuk jałowiec ziarna, 8 sztuk goździki całe, 1 łyżeczka cynamon, 1 łyżeczka kardamon, 1 łyżeczka pieprz ziołowy, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka papryka słodka, 2 łyżki przyprawa maggi, - ile potrzeba oliwa, - ile potrzeba ziele liść, 2 sztuki cebula, - do smaku sól morska

łopatkę umyć i porozcinać na jeden płat mięsa - na płat łopatki rozłożyć całe ząbki czosnku- posypać 1 łyżeczką pieprzu, solą morską ==ciasno łopatkę zwinąć i obwiązać sznurkiem--goździki powtykać w mięso

do woreczka dać cynamon-kardamon-pieprz ziołowy-paprykę-maggi-jałowiec i dać wg uznania ilość oliwy-- mięso włożyć do woreczka i dobrze połączyć z marynatą--do lodówki na całą noc


mięso z marynatą do garnka rozgrzanego i zrumienić z każdej strony- dać całe cebule-liść laurowy-ziele ang.- potem podlać wodą ok 3/4 szklanki i dusić pod przykryciem do miękkości== zimne mięso wyjąć z garnka

aromatyczne i soczyste pyszne mięsko, najlepsze z ćwikłą na kolację ale też smakuje do kanapek na pikniki, w podróż czy do pracy....cały sos z mięsa zamrażam i potem dodaję do bigosu ....
SMACZNEGO!!!

AKCJA:Mięsne rolowanie - konkurs! Darmowy hosting zdjęć