Składniki:
2 kg łopatka bez kości,
1 główka czosnek,
10 sztuk jałowiec ziarna,
8 sztuk goździki całe,
1 łyżeczka cynamon,
1 łyżeczka kardamon,
1 łyżeczka pieprz ziołowy,
2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
1 łyżeczka papryka słodka,
2 łyżki przyprawa maggi,
- ile potrzeba oliwa,
- ile potrzeba ziele liść,
2 sztuki cebula,
- do smaku sól morska
łopatkę umyć i porozcinać na jeden płat mięsa - na płat łopatki rozłożyć całe ząbki czosnku- posypać 1 łyżeczką pieprzu, solą morską ==ciasno łopatkę zwinąć i obwiązać sznurkiem--goździki powtykać w mięso
do woreczka dać cynamon-kardamon-pieprz ziołowy-paprykę-maggi-jałowiec i dać wg uznania ilość oliwy-- mięso włożyć do woreczka i dobrze połączyć z marynatą--do lodówki na całą noc
mięso z marynatą do garnka rozgrzanego i zrumienić z każdej strony- dać całe cebule-liść laurowy-ziele ang.- potem podlać wodą ok 3/4 szklanki i dusić pod przykryciem do miękkości== zimne mięso wyjąć z garnka
aromatyczne i soczyste pyszne mięsko, najlepsze z ćwikłą na kolację ale też smakuje do kanapek na pikniki, w podróż czy do pracy....cały sos z mięsa zamrażam i potem dodaję do bigosu ....
SMACZNEGO!!!
AKCJA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz