2012-04-15

wiosenne matiaski.....

Składniki:


1 mała paczka matiasy, 1 sztuka cebula cienkie piórka, 1/2 sztuki ogórek zielony, 1 łyżeczka cukier, 1/2 łyżeczki pieprz mielony, 1/2 łyżeczki paryka ostra, 2 łyżki olej, - do smaku ocet jabłkowy

matiasy wymoczyć ze 2 x zmieniając wodę co 20 minut - obrać 1/2 ogórka i cebulę - wymoczone matiasy wylać na sito aby odciekły

matiasy pokroić w 1 cm paseczki i włożyć do miski

na matiasy rozłożyć cienkie piórka cebuli - ogórek też cienko pokroić w paski i rozłożyć na cebuli - teraz posypać cukrem, pieprzem, papryką - na to skropić olejem i octem - włożyć przykryte do lodówki na 2 godziny - bardzo lekki i wiosenny smak matiasa na kolacyjkę......

SMACZNEGO!!!!