Składniki:
Zaczyn,
1/2 kostki drożdże świeże,
1 szklanka cukier,
- szczypta Sól,
3/4 szklanki mleko letnie,
1/2 kostki masło stopione,
3 sztuki jajka
CIASTO,
1/2 szklanki kakao sypkie,
4 szklanki mąka,
1 sztuka cukier waniliowy,
4 sztuki jabłka,
- w opisie kruszonka,
- w opisie lukier
zaczyn: drożdże wkruszyć do miski - mleko letnie i masło stopione wlać do naczynia i dodać cukier, sól, jajka i widelcem dobrze rozbełtać - całość wlać do drożdży i lekko zamieszać - miskę nakryć talerzem i na 2 godziny w ciepłe miejsce
po tym czasie do zaczynu przesiać mąkę z kakao i wsypać cukier waniliowy - wyrabiać mikserem z 5 minut - ciasto ma być nie za rzadkie - jak trzeba to dosypać mąki ile trzeba
wyrobione ciasto nakryć talerzem i na 30 minut w cieple do wyrośnięcia
jabłka pokroić na grubsze kostki - przygotować kruszonkę: z 10 dag masła wymieszać z 10 dag cukru i mąki wsypać ile potrzeba - palcami zrobić kruszonkę
ciasto wyrośnięte przełożyć do dwóch keksówek (20x10 cm) wysmarowanych tylko masłem, na ciasto rozłożyć jabłka i lekko je przycisnąć do ciasta - na wierzch posypać kruszonką
piec ok 30 minut w 190C w piekarniku lub w prodiżu grzałka góra/dół - ja piekłam w prodiżu każdą blaszkę osobno - zostawić do ostudzenia w blaszkach
lukier: cukier puder 4 łyżki wymieszać z do 2łyżeczek śmietany i dobrze go utrzeć - polukrować wierzch ciasta
drożdżowe kakaowe robiłam pierwszy raz i jest rewelacyjne w smaku i jakości ciasta.......SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz