2012-04-26

mak i jabłka na kruszonce.....

Składniki:


50 dag mąka pszenna, 2 sztuki jajka, 2 łyżki śmietana, 1 kostka masło, 12 dag cukier, 2 łyżeczki czubate proszek do pieczenia, dodatki, 1 puszka masa makowa, 8 sztuk jabłka podsmażane


do przesianej mąki dodać masło, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka - zagnieść ciasto i podzielić na dwie części mniejszą i większą - zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na 2 godziny

jabłka bez skórki pokroić w cienkie plasterki i na ciut maśle je podsmażyć do odparowania wody i ostudzić

ubić pianę z białek i wymieszać z masą makową

ciasto większą połowę zetrzeć na tarce grube oczka do podłużnej wąskiej blaszki - rozłożyć masę makową - na mak ostudzone jabłka delikatnie rozłożyć - teraz na wierzch zetrzeć resztę ciasta

piec ok. 45 minut w 180 C SMACZNEGO!!!!