2012-04-15

kurczak "piwejro" z prodiża....

Składniki:


1 sztuka Kurczak (cały ), 1 łyżka papryka słodko ostra, 1 łyżka curry, 1 łyżka kolendra ziarenka, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1 łyżka jarzynka, 4 łyżki olej, - po 3 sztuki ziele liśc, 1 puszka piwo mocne, - do smaku magi


kurczaka umytego przeciąć tylko od strony piersi na pół i rozłożyć go na płasko - z jednej strony natrzeć papryką ostro słodką i jarzynką - z drugiej strony natrzeć curry, czosnkiem pieprzem, kolendrą, skropić trochę magi i włożyć do włączonego prodiża z olejem i piec ok 30 minut - można raz obrócić kurczaka (mam prodiż grzałka góra/dół i nie muszę tego robić)

pokrywę prodiża zdjąć i wlać pomału "mocne" piwo całą puszkę i piec około 20 minut pare razy polewając kurczaka po całości piwnym sosem

kurczak jest smaczny w smaku i na ciepło i na zimno... wywar przelać do garnuszka i dwoma kromkami chleba zagęścić sos....

SMACZNEGO!!!!