2012-03-10

budyniowo-jabłkowe z malinową galaretką dobre ciacho....

Składniki:
2 sztuki jajka,
1/2 kostki masło miękkie,
3/4 szklanki cukier,
3/4 szklanki mąka,
1 torebka budyń waniliowy,
1 torebka cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
MASA BUDYNIOWA:
1 torebka budyń śmietankowy,
1 łyżka cukier,
400 mil mleko,
NADZIENIE:
1 słoik ok. litra papierówek duszonych,
1 torebka galaretka malinowa,
400 mil woda wrząca
= w robocie z dwóch jajek ubić na sztywno pianę z ciut solą
we wrzątku rozpuścić galaretkę -- ugotować budyń= na puszysto utrzeć miękkie masło z cukrami i 2 żółtkami
potem dosypywać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem
i dobrze jeszcze utrzeć
na koniec dodać pianę i lekko wymieszać = tortownica z masłem i tartą bułką== nałożyć ciasto
na wierzch dać jabłka i na to gorący budyń
piec w 190C ok 40 minut-- potem do wystudzenia
gdy jest ciacho zimne nałożyć tężejącą galaretkę
i do lodówki

ciacho posypane kakao jest bardzo lekkie i smaczne
SMACZNEGO!!!!