2012-02-05

strucelka makowa-drożdże suszone.....

Składniki:


ciasto 2 sztuki żółtka, 1 sztuka jajko, 6 dag masło roztopione, 1 niepełna szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 1/2 łyżeczki olejek migdałowy do ciast i deserów, 50-55 dag mąka pszenna, 7 gram-1 opakowanie drożdże suche, 1 sztuka jajko do posmarowania,
masa makowa 1 puszka masa makowa gotowa,2 łyżki orzechy laskowe zmielone, 2 łyżki skórka z pomarańczy lub limonki, 2 sztuki piana ubita, 1 łyżeczka drożdże suche, - ile potrzeba cukier puder


wszystkie składniki i 2 żółtka wrzucam do miski (do roztopionego ciepłego masła wlewam zimne mleko)

wyrabiałam w robocie - program do zagniatania ok 5 minut, potem do wyrośnięcia

ubijam pianę z 2 jajek i dodaję masę z puszki, drożdże i dokładam skórki pomarańczy i limonki i na wolnych obrotach zamieszać

mak z drożdżami też wyrasta z ciastem w trakcie pieczenia

rozwałkować 2 placki, brzegi smaruje jajkiem i nakładam masę,brzegi zawijam do maku i ciasno zwijam roladkę, smaruję w keksówce wierzch jajkiem-piec w 180C ok 40 minut, ostudzone cukrem pudrem

z tej porcji ciasta są 2 średnie strucelki, ciasto dobrze wyrośnięte a masa makowa wilgotna i aromatyczna......
SMACZNEGO!!!!