Składniki:
kiszona kapusta 1 kg,
suszone grzyby prawdziwki 2 szklanki,
woda 1,5 litra,
ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
bułka tarta 4-5 szklanki,
kucharek 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
jajka 1 sztuka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru,
mąka 4 łyżki,
śmietana 18% 100 gram,
kostka rosołowa 1 sztuka,
sól 3/4 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka
Grzyby suszone prawdziwki namoczyć w letniej wodzie na 1 godzinę, dodać do kiszonej kapusty, wlać wodę i gotować do miękkości kapusty i grzybów.
Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić.
Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki pogniecione widelcem i wszystko ręka wyrobić.
Na gorącym oleju smażyć z każdej strony rumiane kotlety.
Do letniego wywaru wsypać mąkę, kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać śmietanę, postawić na ogniu i mieszając cały czas rózgą zagotować do zagęszczenia sosu - pyszne kotlety z kiszonej kapusty z prawdziwkami suszonymi i sosem z gotowania kapusty sa bardzo smaczne jako samodzielne danie obiadowe..........SMACZNEGO!!!
30.07.2020
Składniki:
Umyte śliwki wypestkować, połówki śliwek wymieszać z kisielem, na dnie formy 30x25 cm z papierem do pieczenia rozłożyć śliwki.
Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na tzw. kogel mogel.
Do masy dodać odmrożony twaróg (wylać wodę z wiaderka) z wiaderka (użyłam zamrożony, kupuję w promocyjnej cenie więcej i zamrażam, po odmrożenie twaróg z wiaderka czy na kg jest do pieczenia super), wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo.
Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut.
Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym płaskim talerzem i odwrócić, zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje - bardzo smaczny, aromatyczny, łatwy sernik pieczony na śliwkach kisielowych, po odwróceniu wystudzonego sernika śliwki są na górze.........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,,
twaróg bez smakowy 1 kg wiaderko,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 4 łyżki,
śliwki 1 kg,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
Umyte śliwki wypestkować, połówki śliwek wymieszać z kisielem, na dnie formy 30x25 cm z papierem do pieczenia rozłożyć śliwki.
Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na tzw. kogel mogel.
Do masy dodać odmrożony twaróg (wylać wodę z wiaderka) z wiaderka (użyłam zamrożony, kupuję w promocyjnej cenie więcej i zamrażam, po odmrożenie twaróg z wiaderka czy na kg jest do pieczenia super), wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo.
Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut.
Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym płaskim talerzem i odwrócić, zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje - bardzo smaczny, aromatyczny, łatwy sernik pieczony na śliwkach kisielowych, po odwróceniu wystudzonego sernika śliwki są na górze.........SMACZNEGO!!!
29.07.2020
Składniki:
kaczka połowa ok 1.3 kg, majeranek 2 łyżki, przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie, sól 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, jabłka 4 sztuki
Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce.
Dużą kaczkę przeciąć na połowę, jedną schować do zamrażalnika, kaczkę oczyścić, odciąć kuperek, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć.
Kaczkę natrzeć przyprawami z każdej strony, włożyć do rękawa, dodać ósemki jabłek, zamknąć rękaw , włożyć do formy do pieczenia i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Kaczkę wstawić do piekarnika, włączyć na 210C, grzanie góra/dół, kaczkę piec 50 minut, następnie rękaw rozciąć na środku i na termoobiegu 150C piec około 15 minut, skórka będzie przypieczona, z wywaru z pieczenia można zrobić sos - pyszna, krucha, soczysta kaczka w jabłkach w rękawie pieczona, kaczka była duża i na dwie osoby podzieliłam ją na połowę i drugą połowę do zamrażarki.........SMACZNEGO!!!
kaczka połowa ok 1.3 kg, majeranek 2 łyżki, przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie, sól 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, jabłka 4 sztuki
Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce.
Dużą kaczkę przeciąć na połowę, jedną schować do zamrażalnika, kaczkę oczyścić, odciąć kuperek, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć.
Kaczkę natrzeć przyprawami z każdej strony, włożyć do rękawa, dodać ósemki jabłek, zamknąć rękaw , włożyć do formy do pieczenia i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Kaczkę wstawić do piekarnika, włączyć na 210C, grzanie góra/dół, kaczkę piec 50 minut, następnie rękaw rozciąć na środku i na termoobiegu 150C piec około 15 minut, skórka będzie przypieczona, z wywaru z pieczenia można zrobić sos - pyszna, krucha, soczysta kaczka w jabłkach w rękawie pieczona, kaczka była duża i na dwie osoby podzieliłam ją na połowę i drugą połowę do zamrażarki.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, kasza manna 3 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie,twaróg śmietankowy 50 dag, twaróg półtłusty 50 dag, chałwa 300 gram, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 1 łyżka
Białka ubić na ze szczyptą soli na sztywną pianę i do lodówki.
Żółtka, cukier, aromat waniliowy utrzeć mikserem do białości, dodać twaróg zmielony, kaszę manną, budyń i połączyć mikserem składniki.
Do masy serowej dodać pianę ubitą i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć sernik, wierzch sernika posypać pokruszoną chałwą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie sernik wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gorącą wodą na nie za gęsty lukier, polać lukrem sernik i do lodówki do zastygnięcia.
Bardzo smaczny, lekki sernik pieczony bez tłuszczu i ciasta z chałwą i lukrem, jest bardzo łatwy i prosty do upieczenia, warto taki sernik przygotować na różne okazje..........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, kasza manna 3 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie,twaróg śmietankowy 50 dag, twaróg półtłusty 50 dag, chałwa 300 gram, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 1 łyżka
Białka ubić na ze szczyptą soli na sztywną pianę i do lodówki.
Żółtka, cukier, aromat waniliowy utrzeć mikserem do białości, dodać twaróg zmielony, kaszę manną, budyń i połączyć mikserem składniki.
Do masy serowej dodać pianę ubitą i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć sernik, wierzch sernika posypać pokruszoną chałwą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie sernik wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gorącą wodą na nie za gęsty lukier, polać lukrem sernik i do lodówki do zastygnięcia.
Bardzo smaczny, lekki sernik pieczony bez tłuszczu i ciasta z chałwą i lukrem, jest bardzo łatwy i prosty do upieczenia, warto taki sernik przygotować na różne okazje..........SMACZNEGO!!!
27.07.2020
Składniki:
jajka 7 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki węgierki 70 dag, puder cukier 1 szklanka, woda gorąca 2,5 łyżki
Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mikserem nie za długo połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Dwie formy keksówki silikonowe 20 cm, ciasto po równo wyłożyć do form, gęsto poukładać wypestkowane śliwki, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto wystudzić.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia lukru - bardzo łatwe, proste, szybkie, tanie ciasto ucierane ze śliwkami, ciasto zawsze się udaje i najlepiej smakuje ze śliwkami.........SMACZNEGO!!!
jajka 7 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki węgierki 70 dag, puder cukier 1 szklanka, woda gorąca 2,5 łyżki
Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mikserem nie za długo połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Dwie formy keksówki silikonowe 20 cm, ciasto po równo wyłożyć do form, gęsto poukładać wypestkowane śliwki, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto wystudzić.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia lukru - bardzo łatwe, proste, szybkie, tanie ciasto ucierane ze śliwkami, ciasto zawsze się udaje i najlepiej smakuje ze śliwkami.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)