Składniki:
kapusta czerwona 1 sztuka średnia,
smalec ze skwarkami 4 łyżki,
cebula 1 sztuka,
jabłka 2 sztuki,
goździki 4 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
sól 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
woda 1 szklanka,
pieprz mielony - ile potrzeba,
ocet winny 1 łyżka,
mąka pszenna 1,5 łyżki
kapustę czerwono drobno pokroić, wsypać do miski zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić z wody
w garnku na smalcu ze skwarkami podsmażyć cebulę z jabłkiem, dodać goździki, kostkę rosołową
wsypać kapustę sparzoną, dodać cukier, sól, wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty
do smaku dodać pieprz mielony, ocet winny, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta czerwona duszona na smalcu ze skwarkami i z jabłkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu.........SMACZNEGO!!!
11.05.2018
Składniki:
golonki wieprzowe przednie 3 sztuki średnie,
przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
smalec 1 łyżka,
grzyby suszone 2 gramy 1 opakowanie,
kminek ziarna 1 łyżka,
papryka chili 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżka,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
woda 2 szklanki
w garnku szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić golonki natarte przyprawą do wieprzowiny, pod koniec dodać ząbki czosnku
na gołąbki wsypać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, namoczone w wodzie pokrojone drobno suszone grzyby razem z tą wodą, kminek ziarna, paprykę chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar
po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 45 minut (duże golonki czas około 100 minut,kapustę dołożyć po 60 minutach i dalej gotować) otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO!!!
6.05.2018
Składniki:
ciasto upieczone piernik kętrzyński 1 opakowanie,
margaryna 150 gram,
woda 3/4-1 szklanka,
kakao 2 łyżki,
dżem ze śliwek niskosłodzony 200 gram
orzechy włoskie 3/4 szklanki,
rodzynki 1/2 szklanki,
wódka 50 gram,
herbatniki 200 gram,
krem toffi 1 opakowanie,
posypka czekoladowa - ile potrzeba
upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek
margarynę zagotować z wodą, kakao i wystudzić, do dużej miski pokruszyć ciasto, herbatniki (zostawić kilka do wyłożenia na dnie formy), dodać orzechy, rodzynki, wódkę, dżem niskosłodzony i wlać tłuszcz, wszystko ręką połączyć
forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę i dobrze do dna ubić, schować do lodówki najlepiej na całą noc
bajaderkę wyjąć na talerz, krem toffi przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować grubo wierzch ciast, posypać posypką i do lodówki na kilka godzin - bajaderka idealne ciasto na wykorzystanie resztek ciast, ciastek, innych dodatków, można dodawać co się lubi..........SMACZNEGO!!!
3.05.2018
Składniki:
wątróbki z kurczaka 50 dag, mąka pszenna 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pomidory 2 sztuki, ogórek zielony 12 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, sałata liście - ile potrzeba, Zott Zottarella Mozzarella Classic 1 opakowanie #kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo, sól- ile potrzeba, pieprz mielony -ile potrzeba
świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek i zbędnych tłuszczyków (wycinam przy pomocy nożyczek ostrych przeznaczonych tylko prac w do kuchni), opłukać na sitku, osuszyć na ręczniku papierowym
do woreczka foliowego wsypać mąkę, włożyć wątróbki i przy zamkniętym woreczku dobrze obsypać mąką, nie sypie się na około mąką
na gorącym oleju usmażyć wątróbki (smażę wątróbki w rondlu i przykrywam pokrywką zostawiając z 2 cm od brzegu odkryte aby się smażyło a nie dusiło, wątróbki nie strzelają po kuchence), dodać cebuli pokrojonej, masło, co jakiś czas zamieszać
wątróbki wystudzone pokroić, układać z cebulką w misce na sałacie z dodatkami: pomidory, ogórek zielony, pokrojona mozzarella: biorę udział w projekcie TRND "zobacz TUTAJ", szczypiorek, przed podaniem podaniem posolić i popieprzyć - wątróbki drobiowe bardzo lubię, najlepiej mi smakują na zimno do pieczywa , również jako sałatka z różnymi dodatkami.........SMACZNEGO!!!
wątróbki z kurczaka 50 dag, mąka pszenna 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pomidory 2 sztuki, ogórek zielony 12 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, sałata liście - ile potrzeba, Zott Zottarella Mozzarella Classic 1 opakowanie #kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo, sól- ile potrzeba, pieprz mielony -ile potrzeba
świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek i zbędnych tłuszczyków (wycinam przy pomocy nożyczek ostrych przeznaczonych tylko prac w do kuchni), opłukać na sitku, osuszyć na ręczniku papierowym
do woreczka foliowego wsypać mąkę, włożyć wątróbki i przy zamkniętym woreczku dobrze obsypać mąką, nie sypie się na około mąką
na gorącym oleju usmażyć wątróbki (smażę wątróbki w rondlu i przykrywam pokrywką zostawiając z 2 cm od brzegu odkryte aby się smażyło a nie dusiło, wątróbki nie strzelają po kuchence), dodać cebuli pokrojonej, masło, co jakiś czas zamieszać
wątróbki wystudzone pokroić, układać z cebulką w misce na sałacie z dodatkami: pomidory, ogórek zielony, pokrojona mozzarella: biorę udział w projekcie TRND "zobacz TUTAJ", szczypiorek, przed podaniem podaniem posolić i popieprzyć - wątróbki drobiowe bardzo lubię, najlepiej mi smakują na zimno do pieczywa , również jako sałatka z różnymi dodatkami.........SMACZNEGO!!!
1.05.2018
Składniki:
jajka 15 sztuk "M", pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, majonez 5 łyżek, tarta bułka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/ łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek
na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone, obrane pieczarki i na większym ogniu usmażyć do odparowania wody
wystudzone pieczarki zmiksować blenderem, do masy dodać żółtka, majonez, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, tartą bułkę i łyżką wszystko dokładnie wymieszać
łyżeczką nakładać porcje pieczarek do jajek, posypać szczypiorkiem - jajka na twardo nadziewane pieczarkami z cebulką są bardzo smaczne, my je lubimy i dosyć często je robię.........SMACZNEGO!!!
jajka 15 sztuk "M", pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, majonez 5 łyżek, tarta bułka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/ łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek
na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone, obrane pieczarki i na większym ogniu usmażyć do odparowania wody
wystudzone pieczarki zmiksować blenderem, do masy dodać żółtka, majonez, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, tartą bułkę i łyżką wszystko dokładnie wymieszać
łyżeczką nakładać porcje pieczarek do jajek, posypać szczypiorkiem - jajka na twardo nadziewane pieczarkami z cebulką są bardzo smaczne, my je lubimy i dosyć często je robię.........SMACZNEGO!!!
27.04.2018
Składniki:
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
do masy jajecznej dodać zmielony twaróg, jogurty i mikserem połączyć składniki
dodać pokrojone drobno śliwki suszone, budynie, kaszę manną i mikserem połączyć składniki
foremka wyłożona papierem do pieczenia i silikonowa 24x15 cm (można użyć jedną dużą), na dnie rozłożyć herbatniki, prawie do pełna wlać masę serową, wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami i lekko je przycisnąć w sernik
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec serniki około 60 minut, do suchego patyczka, serniki wystudzić najlepiej całą noc w formach
LUKIER: szklankę cukru pudru wymieszać z mlekiem na dość gęsty lukier, polać po wierzchu sernika i rozłożyć jajeczka cukrowe
sernik ze śliwkami suszonymi kalifornijskimi jest bardzo smaczny, delikatny. Jest na spodzie z herbatników i z dekoracją jadalnych cukrowych jajeczek..........SMACZNEGO!!!
twaróg półtłusty 1 kg,
jogurt gęsty 800 gram,
jajka 8 sztuk,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
kasza manna 4 łyżki,
śliwki suszone kalifornijskie 200 gram 1 opakowanie,
herbatniki 200 gram,
lukier - w opisie,
jajka cukrowe jadalne - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
do masy jajecznej dodać zmielony twaróg, jogurty i mikserem połączyć składniki
dodać pokrojone drobno śliwki suszone, budynie, kaszę manną i mikserem połączyć składniki
foremka wyłożona papierem do pieczenia i silikonowa 24x15 cm (można użyć jedną dużą), na dnie rozłożyć herbatniki, prawie do pełna wlać masę serową, wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami i lekko je przycisnąć w sernik
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec serniki około 60 minut, do suchego patyczka, serniki wystudzić najlepiej całą noc w formach
LUKIER: szklankę cukru pudru wymieszać z mlekiem na dość gęsty lukier, polać po wierzchu sernika i rozłożyć jajeczka cukrowe
sernik ze śliwkami suszonymi kalifornijskimi jest bardzo smaczny, delikatny. Jest na spodzie z herbatników i z dekoracją jadalnych cukrowych jajeczek..........SMACZNEGO!!!
25.04.2018
Składniki:
świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem zrobić tunel do nadziewania
przyprawę marynata do mięs wymieszać z olejem, wodą wg. sposobu użycia
schab włożyć do rękawa, rękaw zamknąć spinaczami i włożyć do blaszki, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piec w piekarniku nagrzanym na 210C, grzanie góra/dół około 70 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i piec jeszcze z 20 minut
schab świeży bez kości 1,5 kg,
śliwki wędzone 200 gram
boczek wędzony 15 dag,
cebula 1 sztuka większa,
przyprawa marynata do mięs klasyczna Prymat 1 opakowanie + dodatki wg. opisu na opakowaniu
świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem zrobić tunel do nadziewania
przyprawę marynata do mięs wymieszać z olejem, wodą wg. sposobu użycia
śliwki wędzone, boczek wędzony i cebulę pokrojone w kostkę wpychać palcem do tunelu, mocno natrzeć cały schab przyprawą marynata do mięs
schab włożyć do rękawa, rękaw zamknąć spinaczami i włożyć do blaszki, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piec w piekarniku nagrzanym na 210C, grzanie góra/dół około 70 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i piec jeszcze z 20 minut
schab dobrze wystudzić, wywar z pieczenia można wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu, zupy - doskonały, soczysty, aromatyczny, kruchy nadziany śliwkami, boczkiem wędzonym, cebulą i pieczony w rękawie to idealne mięso na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
23.04.2018
Składniki:
filety śledziowe świeże duże 4 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 3 sztuki, papryka 2 sztuki, por 1 sztuka duża, cukier 1 łyżka, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka
opłukane filety osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać kucharkiem i obtaczać je w mące
smażyć na rumiano na gorącym oleju, odkładać do większej miski
na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą marchew, pokrojoną paprykę, pory i podsmażać z 5 minut mieszając
wlać domowy sok pomidorowy lub kupny w kartonie, dodać cukier, ocet winny, pieprz mielony, ostudzony wlać do śledzi i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc - filety śledziowe z warzywami w pomidorach są bardziej smaczniejsze od podobnych w puszkach, łatwe do przygotowania...........SMACZNEGO!!!
filety śledziowe świeże duże 4 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 3 sztuki, papryka 2 sztuki, por 1 sztuka duża, cukier 1 łyżka, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka
opłukane filety osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać kucharkiem i obtaczać je w mące
smażyć na rumiano na gorącym oleju, odkładać do większej miski
na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą marchew, pokrojoną paprykę, pory i podsmażać z 5 minut mieszając
wlać domowy sok pomidorowy lub kupny w kartonie, dodać cukier, ocet winny, pieprz mielony, ostudzony wlać do śledzi i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc - filety śledziowe z warzywami w pomidorach są bardziej smaczniejsze od podobnych w puszkach, łatwe do przygotowania...........SMACZNEGO!!!
19.04.2018
Składniki:
mielone mięso z kurczaka na pulpety włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, pokrojoną cebulę, jajko, tartą bułkę, pieprz mielony, kucharka i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę
na gorącym smalcu smażyć z każdej strony rumiane kotlety
po usmażeniu wszystkie dać na patelnię, wlać z 4 łyżki wody i pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu, następnie bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, zimne są idealne do pieczywa - kupiłam mięso mielone z kurczaka na pulpety, zrobiłam jednak kotlety smażone i z pieczywem były na drogę pociągiem, dobre domowe mielone...........SMACZNEGO!!!
mielone z kurczaka na pulpety 50 dag 1 opakowanie,
jajka 1 sztuka,
bułka moczona w wodzie 1 sztuka,
bułka tarta 1/2 szklanki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
kucharek 2 łyżeczki,
cebula 1 sztuka,
smalec - ile potrzeba,
woda 4 łyżki
mielone mięso z kurczaka na pulpety włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, pokrojoną cebulę, jajko, tartą bułkę, pieprz mielony, kucharka i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę
na gorącym smalcu smażyć z każdej strony rumiane kotlety
po usmażeniu wszystkie dać na patelnię, wlać z 4 łyżki wody i pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu, następnie bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, zimne są idealne do pieczywa - kupiłam mięso mielone z kurczaka na pulpety, zrobiłam jednak kotlety smażone i z pieczywem były na drogę pociągiem, dobre domowe mielone...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)