Składniki:
ziemniaki ugotowane dzień wcześniej 1 kg,
przyprawa do ziemniaków 2 łyżki,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
mozzarella kulki małe 2 opakowania,
masło - ile potrzeba,
tarta bułka - ile potrzeba,
zielenina - ile potrzeba
ziemniaki ugotować dzień wcześniej, zawsze gotuję więcej ziemniaków w danym dniu na obiad i zostawiam przykryte w lodówce na następny dzień
naczynie żaroodporne 20 cm średnicy posmarować masłem, obsypać tartą bułką
ziemniaki drobno pokroić w misce, wymieszać z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem granulowanym, pokrojoną cebulą
ziemniaki włożyć do naczynia, na wierzchu rozłożyć kulki mozzarelli
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 40 minut, kroić porcje lekko przestudzonych ziemniaków, posypać zieleniną, można podać z maślanką - takie zapieczone ziemniaki z mozzarellą są najlepsze ugotowane dzień wcześniej, potrawa jest bardzo smaczna, prosta, łatwa i z maślanką jest najlepsza.........SMACZNEGO!!!
17.11.2017
16.11.2017
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy Wielkopolski słonecznikowy 100 ml, maślanka 3/4 szklanki, dynia duszona 2 szklanki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie
dynię obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, do garnka dać z 4 łyżki wody, na średnim ogniu gotować mieszając dynię do odparowania wody, wystudzić
do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać z łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, po 30 minutach do zaczynu wsypać pozostały cukier, cukier wanilinowy, mąkę, sól, dynię, jajka, wlać olej z maślanką, hakiem robota wyrabiać z 10 minut - #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem
forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek
KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzeć kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, z 5 minut przed końcem ustawić na termoobieg na 160 C, ciasto dobrze wystudzić - pyszne ciasto drożdżowo dyniowe z bardzo chrupiącą kruszonką na śliwkach, dzięki dyni jest złocisty kolor i wilgotne ciasto.........SMACZNEGO!!!
Podejmij kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego!
"zobacz TUTAJ"
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy Wielkopolski słonecznikowy 100 ml, maślanka 3/4 szklanki, dynia duszona 2 szklanki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie
dynię obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, do garnka dać z 4 łyżki wody, na średnim ogniu gotować mieszając dynię do odparowania wody, wystudzić
do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać z łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, po 30 minutach do zaczynu wsypać pozostały cukier, cukier wanilinowy, mąkę, sól, dynię, jajka, wlać olej z maślanką, hakiem robota wyrabiać z 10 minut - #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem
forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek
KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzeć kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, z 5 minut przed końcem ustawić na termoobieg na 160 C, ciasto dobrze wystudzić - pyszne ciasto drożdżowo dyniowe z bardzo chrupiącą kruszonką na śliwkach, dzięki dyni jest złocisty kolor i wilgotne ciasto.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
olej rzepakowy Wielkopolski chili 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka duża, cukier 1 łyżeczka, dynia pokrojona 4 szklanki, cukinia 1 sztuka, bakłażan 1 sztuka, papryka kolorowa 2 sztuki, por 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pomidory dojrzałe 1 kg, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek 2 łyżki
dynię, papryki obrane pokroić w kostkę, cukinię, bakłażan ze skórką pokroić w kostkę, por, cebulę, czosnek drobno pokroić, pomidory ze skórką blenderem zmiksować
na oleju #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski podsmażyć na złocisto cebulę z cukrem, dodać dynię, cukinię, por, bakłażan, paprykę, czosnek, wsypać kucharka, papryke ostrą, podsmażać z 10 minut co jakiś cza mieszając
wlać zmiksowane pomidory (po dodaniu zmiksowanych pomidorów nie trzeba zagęszczać mąką)-(można użyć zamiast świeżych pomidorów sok pomidorowy w kartonie, wymieszać, gotować z 30 minut pod przykryciem
gulaszowe indyka pokroić drobniej, na oleju smażyć do miękkości, dodać do smaku przyprawę do indyka
usmażone mięso połączyć z warzywami, wymieszać, najlepiej przygotować wieczorem na drugi dzień - wielo warzywny gulasz z dodaniem indyka jest lekkim, smacznym i również sycącym daniem, ilość i rodzaj warzyw wg uznania.........SMACZNEGO!!!
Podejmij kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego!
"zobacz TUTAJ"
olej rzepakowy Wielkopolski chili 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka duża, cukier 1 łyżeczka, dynia pokrojona 4 szklanki, cukinia 1 sztuka, bakłażan 1 sztuka, papryka kolorowa 2 sztuki, por 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pomidory dojrzałe 1 kg, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek 2 łyżki
dynię, papryki obrane pokroić w kostkę, cukinię, bakłażan ze skórką pokroić w kostkę, por, cebulę, czosnek drobno pokroić, pomidory ze skórką blenderem zmiksować
na oleju #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski podsmażyć na złocisto cebulę z cukrem, dodać dynię, cukinię, por, bakłażan, paprykę, czosnek, wsypać kucharka, papryke ostrą, podsmażać z 10 minut co jakiś cza mieszając
wlać zmiksowane pomidory (po dodaniu zmiksowanych pomidorów nie trzeba zagęszczać mąką)-(można użyć zamiast świeżych pomidorów sok pomidorowy w kartonie, wymieszać, gotować z 30 minut pod przykryciem
gulaszowe indyka pokroić drobniej, na oleju smażyć do miękkości, dodać do smaku przyprawę do indyka
usmażone mięso połączyć z warzywami, wymieszać, najlepiej przygotować wieczorem na drugi dzień - wielo warzywny gulasz z dodaniem indyka jest lekkim, smacznym i również sycącym daniem, ilość i rodzaj warzyw wg uznania.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
ryż ugotowany 3 woreczki, masło 1/2 kostki, tarta bułka 3 łyżki, śliwki 1/2 kg, cynamon 2 łyżki, cukier 4 łyżki, płatki owsiane 2 szklanki, śmietana gęsta 12% lub jogurt - ile potrzeba
ryż ugotować na wodzie lub na mleku, ja gotowałam na ciut osolonej wodzie, ugotowany ryż wylać na durszlak i przelać zimną wodą, dobrze odcedzić
naczynie żaroodporne 20 cm średnicy wysmarować masłem, obsypać tartą bułką, dobrze łyżką ugnieść ryż w naczyniu
kawałki zimnego masła rozłożyć na ryżu, poukładać gęsto połówki śliwek, posypać cukrem, cynamonem, posypać płatkami owsianymi-płatki owsiane wciągną sok i ryż nie jest rozmokły
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wsyawić naczynie i piec około 35-40 minut, płatki owsiane wciągną sok ze śliwek, po upieczeniu wystudzić
przed podaniem dodać gęstej śmietany lub jogurtu - ryżowa tarta jest bardzo smaczna i można ją przygotować z różnymi owocami, jest idealna na deser, na podwieczorek czy na kolację.........SMACZNEGO!!!
ryż ugotowany 3 woreczki, masło 1/2 kostki, tarta bułka 3 łyżki, śliwki 1/2 kg, cynamon 2 łyżki, cukier 4 łyżki, płatki owsiane 2 szklanki, śmietana gęsta 12% lub jogurt - ile potrzeba
ryż ugotować na wodzie lub na mleku, ja gotowałam na ciut osolonej wodzie, ugotowany ryż wylać na durszlak i przelać zimną wodą, dobrze odcedzić
naczynie żaroodporne 20 cm średnicy wysmarować masłem, obsypać tartą bułką, dobrze łyżką ugnieść ryż w naczyniu
kawałki zimnego masła rozłożyć na ryżu, poukładać gęsto połówki śliwek, posypać cukrem, cynamonem, posypać płatkami owsianymi-płatki owsiane wciągną sok i ryż nie jest rozmokły
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wsyawić naczynie i piec około 35-40 minut, płatki owsiane wciągną sok ze śliwek, po upieczeniu wystudzić
przed podaniem dodać gęstej śmietany lub jogurtu - ryżowa tarta jest bardzo smaczna i można ją przygotować z różnymi owocami, jest idealna na deser, na podwieczorek czy na kolację.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
mielona łopatka 60 dag, bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka, cebula 1 sztuka, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, płatki owsiane 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 1/2 szklanki, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, olej rzepakowy - ile potrzeba, przecier pomidorowy 1 kartonik, cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, koperek mrożony 1 łyżka lub 1/2 pęczka świeżego
mięso mielone włożyć do miski, dodać płatki owsiane, jajko, przyprawę do wieprzowiny, pieprz mielony, gęstą śmietanę, tartą bułkę, płatki owsiane, odciśniętą z wody bułkę, posiekaną cebulę
wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 3 cm grubości
smażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym rumiane kotlety, odkładać usmażone na talerz
z patelni po smażeniu kotletów odlać nadmiar tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, dodać kostkę rosołową, podsmażać cebulę na złoto, wlać z kartonika przecier pomidorowy, wlać wodę i gotować z 5 minut, wlać śmietanę 18% i krótko zagotować, dodać koperek, użyłam zamrożony
kotlety podać z sosem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - kotlety mielone z dodatkiem gęstej śmietany są bardzo soczyste i delikatne, bardzo lubimy z sosem ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
mielona łopatka 60 dag, bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka, cebula 1 sztuka, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, płatki owsiane 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 1/2 szklanki, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, olej rzepakowy - ile potrzeba, przecier pomidorowy 1 kartonik, cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, koperek mrożony 1 łyżka lub 1/2 pęczka świeżego
mięso mielone włożyć do miski, dodać płatki owsiane, jajko, przyprawę do wieprzowiny, pieprz mielony, gęstą śmietanę, tartą bułkę, płatki owsiane, odciśniętą z wody bułkę, posiekaną cebulę
wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 3 cm grubości
smażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym rumiane kotlety, odkładać usmażone na talerz
z patelni po smażeniu kotletów odlać nadmiar tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, dodać kostkę rosołową, podsmażać cebulę na złoto, wlać z kartonika przecier pomidorowy, wlać wodę i gotować z 5 minut, wlać śmietanę 18% i krótko zagotować, dodać koperek, użyłam zamrożony
kotlety podać z sosem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - kotlety mielone z dodatkiem gęstej śmietany są bardzo soczyste i delikatne, bardzo lubimy z sosem ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
14.11.2017
Składniki:
na sernik ułożyć plasterki truskawek, całe truskawki małe lub połówki dużych, poukładać między truskawkami listki świeżej mięty
galaretki rozmieszać w 950 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na wierzch sernika, schować do lodówki najlepiej na całą noc - najlepszy deser sernikowy i na lato i na pozostałe dni roku, można użyć truskawki mrożone ale po odmrożeniu..........SMACZNEGO!!!
sernik na zimno 1 opakowanie,
mleko zimne 400 ml,`
zimna śmietana 18% 200 ml,
truskawki dojrzałe nie duże1 kg,
listki świeżej mięty - ile potrzeba,
galaretka cytrynowa przeźroczysta 2 opakowania
użyłam sernik na zimno z torebki, sernik wsypać do pojemnika wysokiego, dodać śmietanę, mleko, wsypać truskawki miękkie i mikserem miksować z 5 minut
na sernik ułożyć plasterki truskawek, całe truskawki małe lub połówki dużych, poukładać między truskawkami listki świeżej mięty
galaretki rozmieszać w 950 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na wierzch sernika, schować do lodówki najlepiej na całą noc - najlepszy deser sernikowy i na lato i na pozostałe dni roku, można użyć truskawki mrożone ale po odmrożeniu..........SMACZNEGO!!!
13.11.2017
Składniki:
bób świeży lub mrożony 1 kg, natka pietruszki 1 duży pęczek, główka czosnku 1 sztuka, masło klarowane 1/4 kostki, kucharek lub sól - do smaku, papryka ostra - szczypta
opłukany bób zalać wodą, gotować bez przykrycia do miękkości bobu, jeśli zostało za dużo wody to ją odlać
opłukany pęczek natki pietruszki razem z obranymi ząbkami czosnku w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie
po odlaniu wody z bobu od razu dodać masło klarowane, zmiksowaną pietruszkę z czosnkiem i mieszać do rozpuszczenia masła
do smaku dodać np. kucharka lub sól, szczyptę papryki ostrej - bób bardzo lubimy jeść i świeży i mrożony, ten z pietruszką czosnkową jest bardzo smaczny, zdrowy i smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
bób świeży lub mrożony 1 kg, natka pietruszki 1 duży pęczek, główka czosnku 1 sztuka, masło klarowane 1/4 kostki, kucharek lub sól - do smaku, papryka ostra - szczypta
opłukany bób zalać wodą, gotować bez przykrycia do miękkości bobu, jeśli zostało za dużo wody to ją odlać
opłukany pęczek natki pietruszki razem z obranymi ząbkami czosnku w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie
po odlaniu wody z bobu od razu dodać masło klarowane, zmiksowaną pietruszkę z czosnkiem i mieszać do rozpuszczenia masła
do smaku dodać np. kucharka lub sól, szczyptę papryki ostrej - bób bardzo lubimy jeść i świeży i mrożony, ten z pietruszką czosnkową jest bardzo smaczny, zdrowy i smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
12.11.2017
Składniki:
kalafior 1 duży, jajka 1 sztuka "XL", kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek, tarta bułka 2-3 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
kalafior ugotować na "al dente" - nie rozgotować, odcedzić z wody dobrze, pałką blendera rozdrobnić ale nie za dokładnie, można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków
do kalafiora dodać jajko, kucharka, natkę pietruszki posiekaną drobno lub w rozdrabniaczu, paprykę ostrą, mąkę ziemniaczaną, bułki tartej wsypać 2 szklanki i jeśli trzeba to po trochu dosypywać, zależy , ile kalafior wchłonie
wszystko dobrze ręką wyrobić, formować z 1-1,5 cm grubości kotleciki, na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony - kotleciki z kalafiora i natki pietruszki są bardzo smaczne, delikatne, aromatyczne, smakują podane na ciepło np. z sosem czosnkowym jogurtowym lub na zimno a`la hamburger warzywny........SMACZNEGO!!!
kalafior 1 duży, jajka 1 sztuka "XL", kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek, tarta bułka 2-3 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
kalafior ugotować na "al dente" - nie rozgotować, odcedzić z wody dobrze, pałką blendera rozdrobnić ale nie za dokładnie, można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków
do kalafiora dodać jajko, kucharka, natkę pietruszki posiekaną drobno lub w rozdrabniaczu, paprykę ostrą, mąkę ziemniaczaną, bułki tartej wsypać 2 szklanki i jeśli trzeba to po trochu dosypywać, zależy , ile kalafior wchłonie
wszystko dobrze ręką wyrobić, formować z 1-1,5 cm grubości kotleciki, na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony - kotleciki z kalafiora i natki pietruszki są bardzo smaczne, delikatne, aromatyczne, smakują podane na ciepło np. z sosem czosnkowym jogurtowym lub na zimno a`la hamburger warzywny........SMACZNEGO!!!
Składniki:
NADZIENIE: dynia po starciu 5 szklanek, cukinia po starciu 5 szklanek, woda 1 szklanka do dyni i 1 szklanka do cukini, cukier 1/2 szklanki do dyni i 1/2 szklanki do cukini, sok z cytryny 1 łyżeczka do dyni i 1 łyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania do dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini
CIASTO Z CZARNĄ FASOLĄ: jajka 8 sztuk "L", cukier 1,1/4 szklanki, miękka margaryna 250 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, fasola czarna 1 puszka, kakao 4 łyżki
KRUSZONKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI: płatki owsiane 2 szklanki, margaryna miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki
cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, dynię zetrzeć na tarce grubsze oczka osobno
do garnka wsypać dynię, wodę, cukier, sok z cytryny i gotować z 10 minut, wsypać kisiele morelowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, przełożyć do miski do przestygnięcia i blenderem zmiksować
fasolę czarną w puszce odlać z wody i blenderem zmiksować
do garnka po dyni wsypać cukienię, cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, wodę i gotować z 10 minut, wsypać kisiele cytrynowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, zostawić do przestygnięcia i blenderem zmiksować
jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być "zważona", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmiksowaną fasolę czarną i mikserem połączyć składniki
użyłam dwie formy (jedna na wynos do pracy męża) 20x10 cm, 29x16 cm wyłożone papierem do pieczenia (lub jedna duża forma 34X25 cm), do form przełożyć ciasto, następnie letnią cukinię, dynię
z podanych składników zrobić w misce po cieście mikserem kruszonkę i rozsypać na wierzchu ciasta
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w piekarniku zostawić do wystudzenia, potem w chłodnym miejscu najlepiej całą noc, aby kisiele dobrze zastygły - jesienne warzywne ciasto jest tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść i jest jakoś przyjemniej w chłodne dni jesieni, kruszonka z płatkami owsianymi jest chrupiąca.........SMACZNEGO!!!
#myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar "zobacz TUTAJ" - (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
czajnik Ambition Delis na indukcji gotuje szybko wodę, jest lekki, pojemność 2,7 litra i ma ładny design, ofertę czajników "zobacz TUTAJ czajniki"
ciasto podałam na talerzu deserowym Fusion Fresh 20 cm Ambition, również użyłam talerz do zupy Fusion Fresh 21 cm AMBITION, ofertę talerzy "zobacz TUTAJ talerze"
NADZIENIE: dynia po starciu 5 szklanek, cukinia po starciu 5 szklanek, woda 1 szklanka do dyni i 1 szklanka do cukini, cukier 1/2 szklanki do dyni i 1/2 szklanki do cukini, sok z cytryny 1 łyżeczka do dyni i 1 łyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania do dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini
CIASTO Z CZARNĄ FASOLĄ: jajka 8 sztuk "L", cukier 1,1/4 szklanki, miękka margaryna 250 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, fasola czarna 1 puszka, kakao 4 łyżki
KRUSZONKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI: płatki owsiane 2 szklanki, margaryna miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki
cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, dynię zetrzeć na tarce grubsze oczka osobno
do garnka wsypać dynię, wodę, cukier, sok z cytryny i gotować z 10 minut, wsypać kisiele morelowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, przełożyć do miski do przestygnięcia i blenderem zmiksować
fasolę czarną w puszce odlać z wody i blenderem zmiksować
do garnka po dyni wsypać cukienię, cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, wodę i gotować z 10 minut, wsypać kisiele cytrynowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, zostawić do przestygnięcia i blenderem zmiksować
jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być "zważona", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmiksowaną fasolę czarną i mikserem połączyć składniki
użyłam dwie formy (jedna na wynos do pracy męża) 20x10 cm, 29x16 cm wyłożone papierem do pieczenia (lub jedna duża forma 34X25 cm), do form przełożyć ciasto, następnie letnią cukinię, dynię
z podanych składników zrobić w misce po cieście mikserem kruszonkę i rozsypać na wierzchu ciasta
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w piekarniku zostawić do wystudzenia, potem w chłodnym miejscu najlepiej całą noc, aby kisiele dobrze zastygły - jesienne warzywne ciasto jest tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść i jest jakoś przyjemniej w chłodne dni jesieni, kruszonka z płatkami owsianymi jest chrupiąca.........SMACZNEGO!!!
#myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar "zobacz TUTAJ" - (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
czajnik Ambition Delis na indukcji gotuje szybko wodę, jest lekki, pojemność 2,7 litra i ma ładny design, ofertę czajników "zobacz TUTAJ czajniki"
ciasto podałam na talerzu deserowym Fusion Fresh 20 cm Ambition, również użyłam talerz do zupy Fusion Fresh 21 cm AMBITION, ofertę talerzy "zobacz TUTAJ talerze"
Subskrybuj:
Posty (Atom)