Składniki:
ciasto na małą struclę:
mąka tortowa 30-40 dag,
margaryna 1/4 kostki,
cukier 4 łyżki,
drożdże 3 dag,
woda letnia 4 łyżki,
mleko 1/2-3/4 szklanki,
jajka 1 sztuka "XL"
masa makowa:
masa makowa 1/2 puszki dużej,
1 białko do masy,
żółtko + łyżeczka wody,
kruszonka - w opisie,
lukier - w opisie
drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki
wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota
odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę
ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek
masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać
położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką
piec w 180c, grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić
KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka
LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier
pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO!!!
6.11.2017
5.11.2017
Składniki:
boczniaki 1 kg, jajka "L" 3 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, sól ziołowa 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
jajka dokładnie roztrzepać z solą ziołową, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma), mąkę wymieszać z tartą bułką, przygotować boczniaki, na ogół nie trzeba ich płukać
boczniaki porcjami maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką z mąką, kłaść na mocno gorący olej rzepakowy na patelni
smażyć na rumiano z każdej strony, delikatnie obracać na patelni, odkładać na ręcznik papierowy
można podać z ziemniakami, surówką lub same na kolację z tostami - kotlety z boczniaków są naszą ulubioną wersją na potrawę z tych grzybów, lubimy zjeść i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
boczniaki 1 kg, jajka "L" 3 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, sól ziołowa 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
jajka dokładnie roztrzepać z solą ziołową, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma), mąkę wymieszać z tartą bułką, przygotować boczniaki, na ogół nie trzeba ich płukać
boczniaki porcjami maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką z mąką, kłaść na mocno gorący olej rzepakowy na patelni
smażyć na rumiano z każdej strony, delikatnie obracać na patelni, odkładać na ręcznik papierowy
można podać z ziemniakami, surówką lub same na kolację z tostami - kotlety z boczniaków są naszą ulubioną wersją na potrawę z tych grzybów, lubimy zjeść i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
2.11.2017
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 50-60 dag, sól szczypta, jajka 2 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, skórka z pomarańczy 200 gram, cynamon 1 łyżka, dżem opcjonalnie
drożdże w misie robota wymieszać z 1,5 szklanki letniego mleka, 1 łyżką cukru i mąki, na 30 minut zostawić do podrośnięcia zaczynu
wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać olej, wyrabiać z 10 minut, na koniec wsypać skórki pomarańczowe, połączyć składniki, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić z cynamonem i wyłożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C , grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto wystudzić
podawać z dżemem lub z czym się lubi - to ciasto drożdżowe przypomina chałkę, jest delikatne, puszyste, aromatyczne, pysznie smakuje z dżemem........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 50-60 dag, sól szczypta, jajka 2 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, skórka z pomarańczy 200 gram, cynamon 1 łyżka, dżem opcjonalnie
drożdże w misie robota wymieszać z 1,5 szklanki letniego mleka, 1 łyżką cukru i mąki, na 30 minut zostawić do podrośnięcia zaczynu
wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać olej, wyrabiać z 10 minut, na koniec wsypać skórki pomarańczowe, połączyć składniki, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić z cynamonem i wyłożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C , grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto wystudzić
podawać z dżemem lub z czym się lubi - to ciasto drożdżowe przypomina chałkę, jest delikatne, puszyste, aromatyczne, pysznie smakuje z dżemem........SMACZNEGO!!!
1.11.2017
Składniki:
opieńki, zielonki 1,5 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, kostka rosołowa 2 sztuki, wywar 2 szklanki, pieprz mielony - do smaku, śmietana 22 % 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka, kasza gryczana 3 woreczki ugotowane, grzyby z cebulą 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, tarta bułka 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba
opieńki, zielonki oczyścić, zalać woda i tylko krótko zagotować, wylać na durszlak i opłukać, ponownie w garnku zalać wodą i gotować z 30 minut, wylać na durszlak, 2 szklanki wywaru zostawić, resztę można zamrozić
na oleju rzepakowym w rondlu podsmażyć cebulę z grzybami z 10 minut, mieszać
odłożyć z 2 szklanki grzybów do kotletów, resztę zalać wywarem, dać kostkę rosołową, śmietanę i gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji
kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety
podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki sa idealne na wszelkie sosy czy kotlety, kotlety można je łączyć z kaszą, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO!!!
opieńki, zielonki 1,5 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, kostka rosołowa 2 sztuki, wywar 2 szklanki, pieprz mielony - do smaku, śmietana 22 % 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka, kasza gryczana 3 woreczki ugotowane, grzyby z cebulą 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, tarta bułka 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba
opieńki, zielonki oczyścić, zalać woda i tylko krótko zagotować, wylać na durszlak i opłukać, ponownie w garnku zalać wodą i gotować z 30 minut, wylać na durszlak, 2 szklanki wywaru zostawić, resztę można zamrozić
na oleju rzepakowym w rondlu podsmażyć cebulę z grzybami z 10 minut, mieszać
odłożyć z 2 szklanki grzybów do kotletów, resztę zalać wywarem, dać kostkę rosołową, śmietanę i gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji
kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety
podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki sa idealne na wszelkie sosy czy kotlety, kotlety można je łączyć z kaszą, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO!!!
31.10.2017
Składniki:
grzyby zielonki 50 dag, grzyby opieńki 50 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "L", tarta bułka 1 szklanka, jajka 1 sztuka "L", bułka moczona w mleku 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba
grzyby oczyścić szybko opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, zamieszać i wodę z pianą wylać na durszlak, opłukać
ponownie grzyby włożyć do garnka, wlać zimnej wody do zakrycia grzybów i gotować z 30 minut, ponownie wylać na durszlak, wywar można zamrozić, użyć do sosu, zupy, bigosu
grzyby posiekać na drobno, usmażyć z cebulą na oleju i wystudzić, przecisnąć przez kratkę do jajek jajka na twardo
grzyby dobrze wyrobić z jajkami, tartą bułką, bułką wymoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, kucharkiem, pieprzem, jajkiem
na gorącym oleju smażyć rumiane nie za duże kotlety, odkładać na ręcznik papierowy - pyszne kotlety grzybowo-jajeczne smakują bardzo na ciepły obiad jak również na zimno do bułki a`la burgery........SMACZNEGO!!!
grzyby zielonki 50 dag, grzyby opieńki 50 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "L", tarta bułka 1 szklanka, jajka 1 sztuka "L", bułka moczona w mleku 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba
grzyby oczyścić szybko opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, zamieszać i wodę z pianą wylać na durszlak, opłukać
ponownie grzyby włożyć do garnka, wlać zimnej wody do zakrycia grzybów i gotować z 30 minut, ponownie wylać na durszlak, wywar można zamrozić, użyć do sosu, zupy, bigosu
grzyby posiekać na drobno, usmażyć z cebulą na oleju i wystudzić, przecisnąć przez kratkę do jajek jajka na twardo
grzyby dobrze wyrobić z jajkami, tartą bułką, bułką wymoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, kucharkiem, pieprzem, jajkiem
na gorącym oleju smażyć rumiane nie za duże kotlety, odkładać na ręcznik papierowy - pyszne kotlety grzybowo-jajeczne smakują bardzo na ciepły obiad jak również na zimno do bułki a`la burgery........SMACZNEGO!!!
29.10.2017
Składniki:
pomidory mocno dojrzałe 12 kg, woda - ile potrzeba, sól kamienna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba
pomidory umyć, wyciąć tylko czarne gniazdka, ze skórką pokroić na ćwiartki do szybkowara
wlać wodę do pomidorów, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 20 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
do pomidorów wlać olej: do jednej porcji z pół szklanki i 1 łyżka soli kamiennej i pałką blendera dokładnie wszystko zmiksować
czyste słoiki, butelki napełniać sokiem, w piekarniku nagrzanym na 140 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia
szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO!!!
pomidory mocno dojrzałe 12 kg, woda - ile potrzeba, sól kamienna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba
pomidory umyć, wyciąć tylko czarne gniazdka, ze skórką pokroić na ćwiartki do szybkowara
wlać wodę do pomidorów, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 20 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
do pomidorów wlać olej: do jednej porcji z pół szklanki i 1 łyżka soli kamiennej i pałką blendera dokładnie wszystko zmiksować
czyste słoiki, butelki napełniać sokiem, w piekarniku nagrzanym na 140 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia
szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO!!!
28.10.2017
Składniki:
biszkopty okrągłe 200 gram, borówki amerykańskie 2 szklanki, jogurt naturalny 750 ml, cukier 4 łyżki, żelatyna na 1 litr opakowanie, truskawki 50 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, syrop malinowy - ile potrzeba
forma silikonowa 24 cm, na dno formy wsypać pokrojone truskawki, wlać galaretki rozmieszane w 850 ml gorącej wody, wystudzić, na tężejącą galaretkę rozłożyć biszkopty
borówki zmiksować z jogurtem, żelatynę rozmieszać w 200 ml gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać
masę z borówkami wylać na galaretkę z biszkoptami
formę nakryć płaskim talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru - najsmaczniejszy deser na zimno na biszkoptach z truskawkami i borówkami amerykańskimi, można użyć jak najbardziej mrożonych owoców teraz poza sezonem.........SMACZNEGO!!!
biszkopty okrągłe 200 gram, borówki amerykańskie 2 szklanki, jogurt naturalny 750 ml, cukier 4 łyżki, żelatyna na 1 litr opakowanie, truskawki 50 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, syrop malinowy - ile potrzeba
forma silikonowa 24 cm, na dno formy wsypać pokrojone truskawki, wlać galaretki rozmieszane w 850 ml gorącej wody, wystudzić, na tężejącą galaretkę rozłożyć biszkopty
borówki zmiksować z jogurtem, żelatynę rozmieszać w 200 ml gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać
masę z borówkami wylać na galaretkę z biszkoptami
formę nakryć płaskim talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru - najsmaczniejszy deser na zimno na biszkoptach z truskawkami i borówkami amerykańskimi, można użyć jak najbardziej mrożonych owoców teraz poza sezonem.........SMACZNEGO!!!
27.10.2017
Składniki:
fasola Jaś 50 dag, cukier 4 łyżki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemaniaki 8 sztuk, woda 3 litry, włoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, smalec 1/4 kostki, boczek wędzony 20 dag, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, cząber 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku
fasolę zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do napęcznienia, wodę wylać aby pozbyć się puryn, wlać świeżą wodę do szybkowara do zakrycia fasoli, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, cukier i gotować z 40 minut
w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli
na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć do wywaru, do reszty wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, lekko złotą dodać do zupy, wsypać cząber, majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku - pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą na obiad........SMACZNEGO!!!
fasola Jaś 50 dag, cukier 4 łyżki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemaniaki 8 sztuk, woda 3 litry, włoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, smalec 1/4 kostki, boczek wędzony 20 dag, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, cząber 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku
fasolę zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do napęcznienia, wodę wylać aby pozbyć się puryn, wlać świeżą wodę do szybkowara do zakrycia fasoli, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, cukier i gotować z 40 minut
w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli
na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć do wywaru, do reszty wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, lekko złotą dodać do zupy, wsypać cząber, majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku - pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą na obiad........SMACZNEGO!!!
25.10.2017
Składniki:
ciasto cappuccino: jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, mokate cappuccino waniliowe 2 opakowania, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki
mus truskawkowy: truskawki 1 kg, śmietana gęsta 1 szklanka, galaretka truskawkowa 2 opakowania, wiórki kokosowe - ile potrzeba
miękką margarynę, cukier, jajka mikserem utrzeć do białości
do masy wsypać mokate cappuccino waniliowe i połączyć składniki
do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki
dodać gęstej śmietany i krótko połączyć składniki
forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-55 minut i dobrze je w formie wystudzić
truskawki ze śmietaną blenderem zmiksować, galaretki rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wlać do truskawek, prawie tężejący mus wylać na ciasto w formie, posypać wiórkami kokosowymi i schować do stężenia - ucierane ciasto z dodatkiem kawy mokatte cappuccino jest wilgotne, pyszne i z musem truskawkowym smakuje wyśmienicie........SMACZNEGO!!!
ciasto cappuccino: jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, mokate cappuccino waniliowe 2 opakowania, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki
mus truskawkowy: truskawki 1 kg, śmietana gęsta 1 szklanka, galaretka truskawkowa 2 opakowania, wiórki kokosowe - ile potrzeba
miękką margarynę, cukier, jajka mikserem utrzeć do białości
do masy wsypać mokate cappuccino waniliowe i połączyć składniki
do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki
dodać gęstej śmietany i krótko połączyć składniki
forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-55 minut i dobrze je w formie wystudzić
truskawki ze śmietaną blenderem zmiksować, galaretki rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wlać do truskawek, prawie tężejący mus wylać na ciasto w formie, posypać wiórkami kokosowymi i schować do stężenia - ucierane ciasto z dodatkiem kawy mokatte cappuccino jest wilgotne, pyszne i z musem truskawkowym smakuje wyśmienicie........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)