Składniki:
warzywa - w opisie/resztki z wyciskarki,
jajka 4 sztuki "L",
margaryna 15 dag,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie,
śliwki 50 dag,
biała czekolada 100 gram,
śmietanka 2 sztuki
nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips
"strona jest TUTAJ"
Avance Collection
Wyciskarka do soku
HR1896/70
"kliknij i ZOBACZ-
Avance Collection
Wyciskarka do soku
HR1896/70"
resztki z wyciskania soku w wolnoobrotowej wyciskarce, użyłam 2 pełne kubki: marchew, aronia, śliwki, jabłka, można uzyć z sokowirówki, ale z wyciskarki te resztki są lepsze jakościowo i używam różne z owoców czy warzyw do ciast, placuszków, surówek = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć na dużych obrotach z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być
wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mikserem połączyć składniki
do masy dodać resztki z wyciskania soku, dodać cukier wanilinowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto
forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać śliwki bez pestek i w nagrzanym piekarniku na 200 C, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w blaszce
w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę, wlać dwa małe pojemniczki śmietanki do kawy
ciepłą czekoladę wylać na wierzch ciasta i zostawić do wystygnięcia - można użyć owoce jakie ma się w domu: z kompotu, odmrożone, suszone, ciasto przypomina brownie, jest wilgotne, lekkie, aromatyczne i szybciutko znika z talerza.......SMACZNEGO!!!
6.09.2017
4.09.2017
Składniki:
makaron papardelle 1/2 opakowania, prawdziwki 3/4 kg, masło 1/4 kostki, cebula 1 duża, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana gęsta 200 ml, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka
nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, ząbkami noża można szybko oczyścić grzyby bez dużego ich ubytku: #MyVictorinox
prawdziwki oczyścić, szybko opłukać, pokroić na kawałki, zalać wodą i gotować z 25 minut, wylać na durszlak, wystudzoną wodę wlewam w pojemniczki i zamrażam na zimę do bigosu, sosu, zupy
cebulę pokroić drobno i na maśle podsmażyć na złoto, wsypać grzyby z durszlaka, kostkę rosołową, można dać z 3/4 szklanki wody i dusić na średnim ogniu z 15 minut
wlać śmietanę i doprowadzić do zagotowania, na koniec dodać pieprz mielony
makaron pappardelle ugotować wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak i krótko przelać zimną wodą
podawać makaron z prawdziwkami, posypać koperkiem - najlepsze grzybowe danie obiadowe.............SMACZNEGO!!!
makaron papardelle 1/2 opakowania, prawdziwki 3/4 kg, masło 1/4 kostki, cebula 1 duża, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana gęsta 200 ml, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka
nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, ząbkami noża można szybko oczyścić grzyby bez dużego ich ubytku: #MyVictorinox
prawdziwki oczyścić, szybko opłukać, pokroić na kawałki, zalać wodą i gotować z 25 minut, wylać na durszlak, wystudzoną wodę wlewam w pojemniczki i zamrażam na zimę do bigosu, sosu, zupy
cebulę pokroić drobno i na maśle podsmażyć na złoto, wsypać grzyby z durszlaka, kostkę rosołową, można dać z 3/4 szklanki wody i dusić na średnim ogniu z 15 minut
wlać śmietanę i doprowadzić do zagotowania, na koniec dodać pieprz mielony
makaron pappardelle ugotować wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak i krótko przelać zimną wodą
podawać makaron z prawdziwkami, posypać koperkiem - najlepsze grzybowe danie obiadowe.............SMACZNEGO!!!
Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka 2 sztuki "M", mąka pszenna - ile potrzeba, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda - ile potrzeba, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka, cebula podsmażona - w opisie
ugotowane, wystudzone mączyste ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, ziemniaki zmielone w misce łyzką wygładzić, podzielić na cztery części, jedną wyjąć na wierzch ziemniaków i w to miejsce po zimniakach wsypać mąkę tortową, dodać makę ziemniaczaną, sól, jajka i wszystko szybko wyrobic na ciasto
porcję ciasta wałkować rękoma na wałek na desce podsypanej mąką, odkrawać nożem 1,5 cm kopytka
wkładać partiami kopytka na wrzącą wodę z olejem i solą, po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć i krótko opłukać zimną wodą
5 cebul na oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku
podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka 2 sztuki "M", mąka pszenna - ile potrzeba, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda - ile potrzeba, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka, cebula podsmażona - w opisie
ugotowane, wystudzone mączyste ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, ziemniaki zmielone w misce łyzką wygładzić, podzielić na cztery części, jedną wyjąć na wierzch ziemniaków i w to miejsce po zimniakach wsypać mąkę tortową, dodać makę ziemniaczaną, sól, jajka i wszystko szybko wyrobic na ciasto
porcję ciasta wałkować rękoma na wałek na desce podsypanej mąką, odkrawać nożem 1,5 cm kopytka
wkładać partiami kopytka na wrzącą wodę z olejem i solą, po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć i krótko opłukać zimną wodą
5 cebul na oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku
podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO!!!
3.09.2017
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 600 gram, jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, mleko 1,5 szklanki, margaryna 100 gram, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 30 dag, morele 30 dag
nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeżą drożdżówkę bez poszarpania jej i wygląda apetycznie na talerzu: #MyVictorinox = w misie robota drożdże wymieszać ze szklanką letniego mleka, łyżką cukru i mąki i zostawić na 30 minut przykryte do wyrośnięcia
wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka i hakiem wyrabiać ciasto, w trakcie wlać stopioną margarynę z pół szklanki mleka, ciasto wyrabiać z 8 minut
wierzch ciasta obsypać ciut mąką, przykryć talerzem misę i do wyrośnięcia na około godzinę, morele i śliwki umyć i wypestkować
forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać w ciasto morele i śliwki
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić - puchata, lekka i mocno owocowa drożdżówka smakuje pysznie............SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 600 gram, jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, mleko 1,5 szklanki, margaryna 100 gram, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 30 dag, morele 30 dag
nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeżą drożdżówkę bez poszarpania jej i wygląda apetycznie na talerzu: #MyVictorinox = w misie robota drożdże wymieszać ze szklanką letniego mleka, łyżką cukru i mąki i zostawić na 30 minut przykryte do wyrośnięcia
wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka i hakiem wyrabiać ciasto, w trakcie wlać stopioną margarynę z pół szklanki mleka, ciasto wyrabiać z 8 minut
wierzch ciasta obsypać ciut mąką, przykryć talerzem misę i do wyrośnięcia na około godzinę, morele i śliwki umyć i wypestkować
forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać w ciasto morele i śliwki
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić - puchata, lekka i mocno owocowa drożdżówka smakuje pysznie............SMACZNEGO!!!
2.09.2017
Składniki:
matiasy 8 sztuk, majonez 5 łyżek, papryczka chilli 1 mniejsza, sok z cytryny 1 łyżka, curry 2 łyżeczki
śledzie matiasy wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie po 1 godzinie zmieniając wodę
matiasy wylać na sito i dobrze je odsączyć z wody, pokroić na 1-1,5 cm kawałki do miski
dodać majonez, drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek
wsypać curry, wlać sok z cytryny, wymieszać
przełożyć np do słoika i do lodówki na 24 godziny aby smaki się przegryzły - pyszne śledziki nie tylko na zakąskę...........SMACZNEGO!!!
matiasy 8 sztuk, majonez 5 łyżek, papryczka chilli 1 mniejsza, sok z cytryny 1 łyżka, curry 2 łyżeczki
śledzie matiasy wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie po 1 godzinie zmieniając wodę
matiasy wylać na sito i dobrze je odsączyć z wody, pokroić na 1-1,5 cm kawałki do miski
dodać majonez, drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek
wsypać curry, wlać sok z cytryny, wymieszać
przełożyć np do słoika i do lodówki na 24 godziny aby smaki się przegryzły - pyszne śledziki nie tylko na zakąskę...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
marchew młoda 4 sztuki, nektarynka 1 duża, jabłko 1 duże, aronia 3/4 szklanki, kiwi 1 sztuka, mięta liście 1 gałązka, płatki owsiane 2 łyżki, woda mineralna 1/2 litra, cukier 1 łyżeczka
jabłko bez gniazdka ze skórką, obrane kiwi, nektarynka bez pestki, dobrze umyte młode marchewki, opłukana aronia - wszystko włożyć do dzbanka blendera
wsypać cukier, płatki owsiane, gałązkę z liśćmi mięty, wlać wodę filtrowaną lub mineralną bez gazu lub przegotowaną zimną
wszystko dokładnie zmiksować, podawać od razu lub przechować w lodówce można do 4 godzin - zdrowy koktajl owocowy, dzięki płatkom owsianym również sycący na drugie śniadanie...........SMACZNEGO!!!
marchew młoda 4 sztuki, nektarynka 1 duża, jabłko 1 duże, aronia 3/4 szklanki, kiwi 1 sztuka, mięta liście 1 gałązka, płatki owsiane 2 łyżki, woda mineralna 1/2 litra, cukier 1 łyżeczka
jabłko bez gniazdka ze skórką, obrane kiwi, nektarynka bez pestki, dobrze umyte młode marchewki, opłukana aronia - wszystko włożyć do dzbanka blendera
wsypać cukier, płatki owsiane, gałązkę z liśćmi mięty, wlać wodę filtrowaną lub mineralną bez gazu lub przegotowaną zimną
wszystko dokładnie zmiksować, podawać od razu lub przechować w lodówce można do 4 godzin - zdrowy koktajl owocowy, dzięki płatkom owsianym również sycący na drugie śniadanie...........SMACZNEGO!!!
1.09.2017
Składniki:
ziemniaki ugotowane 250 gram, twaróg zmielony 300 gram, jogurt grecki 330 gram, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, mięta liście 10 sztuk, nektarynka 3 sztuki, herbatniki 200 gram
biorę udział w kampanii Jogurty Naturalne ZOTT PRIMO na platformie TRND "zobacz TUTAJ" - #jestemPrimo = wszystkie składniki temperatura pokojowa, w tym białka na pianę =ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić twaróg półtłusty
żółtka z cukrem utrzeć mikserem do białości
dodać twaróg, ziemniaki, jogurt grecki i wszystko dokładnie połączyć mikserem
wsypać budyń waniliowy, proszek do pieczenia, listki mięty drobno pokrojone i połączyć mikserem składniki
dodać drobno pokrojone nektarynki i mikserem połączyć składniki
dodać na sztywno ubitą pianę z białek i teraz tylko łyżką delikatnie wmieszać w masę serową
forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie formy poukładać herbatniki i wylać masę serową
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik dobrze wystudzić w formie - sernik jest wilgotny, puszysty, aromatyczny............SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 250 gram, twaróg zmielony 300 gram, jogurt grecki 330 gram, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, mięta liście 10 sztuk, nektarynka 3 sztuki, herbatniki 200 gram
biorę udział w kampanii Jogurty Naturalne ZOTT PRIMO na platformie TRND "zobacz TUTAJ" - #jestemPrimo = wszystkie składniki temperatura pokojowa, w tym białka na pianę =ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić twaróg półtłusty
żółtka z cukrem utrzeć mikserem do białości
dodać twaróg, ziemniaki, jogurt grecki i wszystko dokładnie połączyć mikserem
wsypać budyń waniliowy, proszek do pieczenia, listki mięty drobno pokrojone i połączyć mikserem składniki
dodać drobno pokrojone nektarynki i mikserem połączyć składniki
dodać na sztywno ubitą pianę z białek i teraz tylko łyżką delikatnie wmieszać w masę serową
forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie formy poukładać herbatniki i wylać masę serową
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik dobrze wystudzić w formie - sernik jest wilgotny, puszysty, aromatyczny............SMACZNEGO!!!
Składniki:
żeberka wieprzowe 1,2 kg, przyprawa do ryb 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, papryczka chili 1 mniejsza, smalec 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - jaką się lubi
przyprawa do ryb znakomicie pasuje do żeberek wieprzowych = umyte porcje żeberek obsypać i natrzeć przyprawą do ryb, schować do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić z każdej strony żeberka, wszystkie zrumienione włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ostrą paprykę bez pestek, cebule, ząbki czosnku i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar polać zimną wodą, wyjąć żeberka, do wywaru dać mąkę wymieszaną ze śmietaną i blenderem wszystko zmiksować, tylko zagotować i zdjąć z ognia
podać z ugotowanymi ziemniakami i np. buraczkami zasmażanymi - żeberka są soczyste, kruche i pysznie smakują w tej przyprawie do ryb...........SMACZNEGO!!!
żeberka wieprzowe 1,2 kg, przyprawa do ryb 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, papryczka chili 1 mniejsza, smalec 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - jaką się lubi
przyprawa do ryb znakomicie pasuje do żeberek wieprzowych = umyte porcje żeberek obsypać i natrzeć przyprawą do ryb, schować do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić z każdej strony żeberka, wszystkie zrumienione włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ostrą paprykę bez pestek, cebule, ząbki czosnku i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar polać zimną wodą, wyjąć żeberka, do wywaru dać mąkę wymieszaną ze śmietaną i blenderem wszystko zmiksować, tylko zagotować i zdjąć z ognia
podać z ugotowanymi ziemniakami i np. buraczkami zasmażanymi - żeberka są soczyste, kruche i pysznie smakują w tej przyprawie do ryb...........SMACZNEGO!!!
31.08.2017
Składniki:
aronia 200 gram, śliwki 4 sztuki, jabłka 2 sztuki, marchew młoda 70 dag, woda 1 szklanka, olej lniany 2 łyżeczki
umytą, dojrzałą mocno aronię wsypać do wyciskarki soku lub sokowirówki , ja użyłam wyciskarki
obrane marchewki, kawałki jabłek, śliwek też przepuścić przez wyciskarkę
na koniec daję wodę filtrowaną do wypłukania reszty soku, wymieszać z olejem lnianym aby marchewka miała cenne składniki zachowane lub z innym olejem, ale musi być tłuszcz, podawać od razu do picia, nie trzeba słodzić - ten koktajl jest znakomitym dodatkiem do leczenia i uregulowania nadciśnienia tętniczego...........SMACZNEGO!!!
aronia 200 gram, śliwki 4 sztuki, jabłka 2 sztuki, marchew młoda 70 dag, woda 1 szklanka, olej lniany 2 łyżeczki
umytą, dojrzałą mocno aronię wsypać do wyciskarki soku lub sokowirówki , ja użyłam wyciskarki
obrane marchewki, kawałki jabłek, śliwek też przepuścić przez wyciskarkę
na koniec daję wodę filtrowaną do wypłukania reszty soku, wymieszać z olejem lnianym aby marchewka miała cenne składniki zachowane lub z innym olejem, ale musi być tłuszcz, podawać od razu do picia, nie trzeba słodzić - ten koktajl jest znakomitym dodatkiem do leczenia i uregulowania nadciśnienia tętniczego...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)