Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 3 sztuki "L",
mleko ciepłe 1 szklanka,
margaryna 100 gram,
mąka tortowa 500-600 gram,
sól - szczypta,
jabłka 4 sztuki,
dżem jabłkowy 250 ml,
cynamon 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
kruszonka - w opisie
drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki letniego mleka, na 30 minut do podrosnięcia nakryć talerzem wsypać mąkę, sól, wlać resztę mleka, stopioną margarynę letnią, wbić jajka i hakiem wyrabiać z 10 minut
jabłka bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać słoiczek przecieru jabłkowego lub innego dżemu jaki lubimy, dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać
ciasto po 1 godzinie mocno wyrosło
blacha 34x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce, na cieście rozsmarować owoce
kruszonka: 100 gra, miękka margaryna, cukier, 150 gram mąka pszenna, wyrobić kruszonkę palcami i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto w blaszce dobrze wystudzić - drożdżówka jest po prostu pyszna...........SMACZNEGO!!!
28.07.2017
Składniki:
ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk, majeranek 1 łyżeczka
użyłam ziemniaki dzień wcześniej wieczorem ugotowane w mundurkach, okrasy nie solę gdyż boczek wędzony był dość słony = letnie ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem, nakryć talerzem i schować do lodówki na następny dzień
do ziemniaków dodać soli do smaku, wbić jajko, wsypać mąki z 1,5 szklanki
szybko zagnieść ciasto nie klejące ciasto, jeśli trzeba to po trochu podsypywać mąką, z porcji ciasta na desce robić wałki, i kroić z nich małe kopytka, wrzucać do osolonej wody z łyżką oleju, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze
na smalcu podsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojone cebule i podsmażyć na złocisto, dodać majeranek i pieprz mielony, zamieszać, kopytka podawać polane okrasą - kopytka są delikatne, smaczne............SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk, majeranek 1 łyżeczka
użyłam ziemniaki dzień wcześniej wieczorem ugotowane w mundurkach, okrasy nie solę gdyż boczek wędzony był dość słony = letnie ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem, nakryć talerzem i schować do lodówki na następny dzień
do ziemniaków dodać soli do smaku, wbić jajko, wsypać mąki z 1,5 szklanki
szybko zagnieść ciasto nie klejące ciasto, jeśli trzeba to po trochu podsypywać mąką, z porcji ciasta na desce robić wałki, i kroić z nich małe kopytka, wrzucać do osolonej wody z łyżką oleju, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze
na smalcu podsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojone cebule i podsmażyć na złocisto, dodać majeranek i pieprz mielony, zamieszać, kopytka podawać polane okrasą - kopytka są delikatne, smaczne............SMACZNEGO!!!
26.07.2017
Składniki:
jajka 5 sztuk, margaryna 3/4 kostki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, czerwona porzeczka 60 dag, żółta polewa-lukier do ciast 1 opakowanie
kilka godzin przed pieczeniem porzeczki umyte zasypać dwiema łyżkami cukru, zostawić kilkanaście gałązek porzeczek do dekoracji = miękką margarynę, cukier, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia z 3-4 minuty, masa będzie zważona, ale ma taka być
wsypać do masy mąkę z proszkiem i połączyć składniki mikserem na dużych obrotach
do ciasta wsypać zasypane cukrem porzeczki i krótko mikserem połączyć składniki
forma 29x16 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie
lukier żółty przygotować wg opisu na opakowaniu i polać nim ciasto, udekorować gałązkami porzeczek - ciasto jest w smaku rewelacyjne........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk, margaryna 3/4 kostki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, czerwona porzeczka 60 dag, żółta polewa-lukier do ciast 1 opakowanie
kilka godzin przed pieczeniem porzeczki umyte zasypać dwiema łyżkami cukru, zostawić kilkanaście gałązek porzeczek do dekoracji = miękką margarynę, cukier, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia z 3-4 minuty, masa będzie zważona, ale ma taka być
wsypać do masy mąkę z proszkiem i połączyć składniki mikserem na dużych obrotach
do ciasta wsypać zasypane cukrem porzeczki i krótko mikserem połączyć składniki
forma 29x16 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie
lukier żółty przygotować wg opisu na opakowaniu i polać nim ciasto, udekorować gałązkami porzeczek - ciasto jest w smaku rewelacyjne........SMACZNEGO!!!
25.07.2017
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, cebula 1 sztuka, ser lazur plastry 150 gram, parówki cienkie 4 sztuki, pomidor 1 sztuka, oregano 4 szczypty, kmin rzymskiziarenka Royal Brand - ile potrzeba
ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, pokroić na 8 porcji, na środku ułożyć po pół parówki, wg uznania cebuli, pomidora, sera lazur, posypać oregano
brzegi ciasta założyć na wierzch, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto i obficie posypać ziarenkami czarnego kminu
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec "przegryzki" około 40 minut, wystudzić na letnie lub zajadać zimne - smakują na "przegryzkę" lub na kolację..........SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, cebula 1 sztuka, ser lazur plastry 150 gram, parówki cienkie 4 sztuki, pomidor 1 sztuka, oregano 4 szczypty, kmin rzymskiziarenka Royal Brand - ile potrzeba
ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, pokroić na 8 porcji, na środku ułożyć po pół parówki, wg uznania cebuli, pomidora, sera lazur, posypać oregano
brzegi ciasta założyć na wierzch, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto i obficie posypać ziarenkami czarnego kminu
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec "przegryzki" około 40 minut, wystudzić na letnie lub zajadać zimne - smakują na "przegryzkę" lub na kolację..........SMACZNEGO!!!
24.07.2017
Składniki:
kalafior 2 sztuki, cebula podsmażona 2 sztuki, czosnek 6 ząbków, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jajka 1 sztuka "L", bułka tarta 4 łyżki, mąka tortowa 4-6 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, ogórek gruntowy 4 większe, jogurt naturalny 250 ml, cukier 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka
mój ślubny mięsożerca orzekł, że lepsze od mięsa takie placki na letni obiad = z kalafiorów odciąć głąby i dobrze opłukać, gotować w nie osolonej wodzie na pół twardo, kalafiory wyjąć z wody na durszlak aby dobrze odciekła woda, cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przepuścić przez praskę, cebule na 5 łyżkach oleju rzepakowego podsmażyć posypane łyżeczką cukru na złocisto, na koniec dodać wyciśnięty czosnek, wystudzić
kalafiory włożyć do większej miski i tłuczkiem do ziemniaków pognieść (lubimy w plackach czuć kalafior, można blenderem na papkę rozdrobnić) dwa kalafiory
do kalafiora dodać jajko, wystudzoną cebulę z czosnkiem, przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz, kucharka, tartą bułkę, mąkę, posiekany koperek
najlepiej ręką wszystkie składniki połączyć dokładnie
na bardzo rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć nie duże placki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać wszystko z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, jogurtem i koperkiem, podawać z plackami kalafiorowymi - placki kalafiorowe są najsmaczniejsze z mizerią zamiast dania mięsnego..........SMACZNEGO!!!
kalafior 2 sztuki, cebula podsmażona 2 sztuki, czosnek 6 ząbków, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jajka 1 sztuka "L", bułka tarta 4 łyżki, mąka tortowa 4-6 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, ogórek gruntowy 4 większe, jogurt naturalny 250 ml, cukier 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka
mój ślubny mięsożerca orzekł, że lepsze od mięsa takie placki na letni obiad = z kalafiorów odciąć głąby i dobrze opłukać, gotować w nie osolonej wodzie na pół twardo, kalafiory wyjąć z wody na durszlak aby dobrze odciekła woda, cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przepuścić przez praskę, cebule na 5 łyżkach oleju rzepakowego podsmażyć posypane łyżeczką cukru na złocisto, na koniec dodać wyciśnięty czosnek, wystudzić
kalafiory włożyć do większej miski i tłuczkiem do ziemniaków pognieść (lubimy w plackach czuć kalafior, można blenderem na papkę rozdrobnić) dwa kalafiory
do kalafiora dodać jajko, wystudzoną cebulę z czosnkiem, przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz, kucharka, tartą bułkę, mąkę, posiekany koperek
najlepiej ręką wszystkie składniki połączyć dokładnie
na bardzo rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć nie duże placki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać wszystko z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, jogurtem i koperkiem, podawać z plackami kalafiorowymi - placki kalafiorowe są najsmaczniejsze z mizerią zamiast dania mięsnego..........SMACZNEGO!!!
23.07.2017
Składniki:
BEZA: białka 8 sztuk "XL", sól - szczypta, cukier drobny 300 gram, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka
DODATKI: śmietana 30 % 500 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, ananas w puszce 1 puszka/kawałki
białka zimne w robocie ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę
porcjami małymi dosypywać do ubitych białek drobny cukier i ubijać aż piana będzie lśniąco biała następnie dodać ocet jabłkowy, mąkę ziemniaczaną i tylko krótko połączyć składniki
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, ubite białka rozsmarować na około 5 cm placek i bezę piec 8 minut, następnie w temperaturze 120 C na termoobiegu piec dalej około 1,5 godziny
przy uchylonych drzwiczkach piekarnika pozostawić bezę do całkowitego ostudzenia, najlepiej zostawić ją tak na całą noc
zimną śmietanę 30% ubijać mikserem na dużych obrotach w wysokim pojemniku, gdy zacznie tężeć to wsypać galaretkę i ubijać na dużych obrotach na sztywno
zimną bezę przekroić ostrym nożem ( mam ostry ząbkowany do tomato, ale doskonale pasuje do takiego krojenia) na dwie części, na jedną nałożyć połowę ubitej śmietany, połowę odsączonych z soku kawałków ananasa z puszki, nakryć drugą częścią bezy i nałożyć resztę śmietany i ananasa, schować do lodówki - beza smakuje wyśmienicie............SMACZNEGO!!!
BEZA: białka 8 sztuk "XL", sól - szczypta, cukier drobny 300 gram, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka
DODATKI: śmietana 30 % 500 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, ananas w puszce 1 puszka/kawałki
białka zimne w robocie ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę
porcjami małymi dosypywać do ubitych białek drobny cukier i ubijać aż piana będzie lśniąco biała następnie dodać ocet jabłkowy, mąkę ziemniaczaną i tylko krótko połączyć składniki
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, ubite białka rozsmarować na około 5 cm placek i bezę piec 8 minut, następnie w temperaturze 120 C na termoobiegu piec dalej około 1,5 godziny
przy uchylonych drzwiczkach piekarnika pozostawić bezę do całkowitego ostudzenia, najlepiej zostawić ją tak na całą noc
zimną śmietanę 30% ubijać mikserem na dużych obrotach w wysokim pojemniku, gdy zacznie tężeć to wsypać galaretkę i ubijać na dużych obrotach na sztywno
zimną bezę przekroić ostrym nożem ( mam ostry ząbkowany do tomato, ale doskonale pasuje do takiego krojenia) na dwie części, na jedną nałożyć połowę ubitej śmietany, połowę odsączonych z soku kawałków ananasa z puszki, nakryć drugą częścią bezy i nałożyć resztę śmietany i ananasa, schować do lodówki - beza smakuje wyśmienicie............SMACZNEGO!!!
22.07.2017
Składniki:
CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 300 gram, żółtka 2 sztuki "L", cukier 100 gram, margaryna 200 gram
SERNIK: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, rabarbar 70 dag, cukier 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba
składniki do sernika temperatura pokojowa = mąkę przesiać do miski większej metalowej lub na stolnicę, wsypać cukier, dodać zimną margarynę, żółtka i posiekać siekaczką lub nożem, gdy składniki się połączą szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części (3/4-1/4) i tę 1/4 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika
do silikonowej formy 28 cm włożyć 3/4 ciasta, palcami wylepić dno i nakłuć widelcem, schować do lodówki na 30 minut
obrany rabarbar pokroić na kawałeczki do miski, zasypać cukrem i odstawić aby puścił sok, parę razy zamieszać, następnie wysypać na durszlak, sok z rabarbaru można wykorzystać do herbaty
jajka mikserem utrzeć do białości z cukrem, dodać twaróg z wiaderka (temperatura pokojowa), wsypać budyń, kaszkę manną i krótko połączyć mikserem składniki
formę wyjąć z lodówki i na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzchu rozłożyć rabarbar, z 1/4 reszty ciasta palcami odrywać kruszonkę na rabarbar
piekarnik na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, sernik w formie wystudzić, najlepiej całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest po prostu pyszny...........SMACZNEGO!!!
CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 300 gram, żółtka 2 sztuki "L", cukier 100 gram, margaryna 200 gram
SERNIK: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, rabarbar 70 dag, cukier 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba
składniki do sernika temperatura pokojowa = mąkę przesiać do miski większej metalowej lub na stolnicę, wsypać cukier, dodać zimną margarynę, żółtka i posiekać siekaczką lub nożem, gdy składniki się połączą szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części (3/4-1/4) i tę 1/4 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika
do silikonowej formy 28 cm włożyć 3/4 ciasta, palcami wylepić dno i nakłuć widelcem, schować do lodówki na 30 minut
obrany rabarbar pokroić na kawałeczki do miski, zasypać cukrem i odstawić aby puścił sok, parę razy zamieszać, następnie wysypać na durszlak, sok z rabarbaru można wykorzystać do herbaty
jajka mikserem utrzeć do białości z cukrem, dodać twaróg z wiaderka (temperatura pokojowa), wsypać budyń, kaszkę manną i krótko połączyć mikserem składniki
formę wyjąć z lodówki i na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzchu rozłożyć rabarbar, z 1/4 reszty ciasta palcami odrywać kruszonkę na rabarbar
piekarnik na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, sernik w formie wystudzić, najlepiej całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest po prostu pyszny...........SMACZNEGO!!!
18.07.2017
Składniki:
bób 1/2 kg, sól 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżeczka, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, koperek 1/2 pęczka
umyty bób zalać wodą i zagotować, gotować bez soli do miękkości, nie będzie twarda skórka
pod koniec gotowania wsypać sól i gotować z 1 minutę, wodę odlać
do bobu dodać masło klarowane lub zwykłe (użyłam masło klarowane), wsypać przyprawę do ziemniaków Prymat, posiekany koperek
delikatnie mieszać do rozpuszczenia masła i połączenia się składników
bób z przyprawą do ziemniaków smakuje bardzo smacznie..........SMACZNEGO!!!
bób 1/2 kg, sól 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżeczka, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, koperek 1/2 pęczka
umyty bób zalać wodą i zagotować, gotować bez soli do miękkości, nie będzie twarda skórka
pod koniec gotowania wsypać sól i gotować z 1 minutę, wodę odlać
do bobu dodać masło klarowane lub zwykłe (użyłam masło klarowane), wsypać przyprawę do ziemniaków Prymat, posiekany koperek
delikatnie mieszać do rozpuszczenia masła i połączenia się składników
bób z przyprawą do ziemniaków smakuje bardzo smacznie..........SMACZNEGO!!!
17.07.2017
Składniki
MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, czosnek 1 główka, kucharek 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
SOS JOGURTOWY: jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewki 6 sztuk, ogórek gruntowy 1 mniejszy, koperek 1/2 pęczka, cukier 3 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marynata - ile zostało
DODATKI: cukinie małe 5 sztuk, buraki 2 sztuki
buraki grillowane robiłam pierwszy raz ale i nie ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno jak czipsy, cukinia jest nie rozciapana, sos doskonale pasuje jako dodatek, mąż mięsożerca spróbował i smakowało bardzo i mam częściej grillować warzywa = z podanych składników w rozdrabniaczu zmiksować marynatę
świeże, mniejsze cukinie umyć, przekroić na połowę wzdłuż, jesli trzeba to przekoić połówki wzdłuż na połowę, aby nie były za grube, ponakłuwać z każdej strony czubkiem noża i pędzelkiem smarować marynatą dokładnie
młode średniej wielkości buraczki obrać, opłukać, pokroić na pół cm plasterki, ponakłuwać czubkiem noża i pędzelkiem posmarować dokładnie marynatą, odstawić na blat kuchenny na 45 minut
patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, układać skórką na dół cukinie z marynatą, grillować z 12 minut w tym po 8-miu minutach nakryć pokrywką patelnię i 4 minuty grillować pod przykryciem następnie obrócić cukinie i grillować bez przykrycia 10 minut, czynność powtórzyć z następną porcją cukinii po cukiniach na patelni położyć plasterki buraków i grillować tak samo jak cukinie
po cukiniach na patelni położyć plasterki buraków i grillować tak samo jak cukinie
pozostałą marynatę dodać do rozdrabniacza z jogurtem i resztą składników do sosu, wszystko zmiksować
cukinie i buraczki podawać z sosem - cukinie są jędrne, mięsiste, nie rozciapane, buraki chrupiące, po prostu smaczne danie grillowe bezmięsne..........SMACZNEGO!!!
MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, czosnek 1 główka, kucharek 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
SOS JOGURTOWY: jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewki 6 sztuk, ogórek gruntowy 1 mniejszy, koperek 1/2 pęczka, cukier 3 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marynata - ile zostało
DODATKI: cukinie małe 5 sztuk, buraki 2 sztuki
buraki grillowane robiłam pierwszy raz ale i nie ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno jak czipsy, cukinia jest nie rozciapana, sos doskonale pasuje jako dodatek, mąż mięsożerca spróbował i smakowało bardzo i mam częściej grillować warzywa = z podanych składników w rozdrabniaczu zmiksować marynatę
świeże, mniejsze cukinie umyć, przekroić na połowę wzdłuż, jesli trzeba to przekoić połówki wzdłuż na połowę, aby nie były za grube, ponakłuwać z każdej strony czubkiem noża i pędzelkiem smarować marynatą dokładnie
młode średniej wielkości buraczki obrać, opłukać, pokroić na pół cm plasterki, ponakłuwać czubkiem noża i pędzelkiem posmarować dokładnie marynatą, odstawić na blat kuchenny na 45 minut
patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, układać skórką na dół cukinie z marynatą, grillować z 12 minut w tym po 8-miu minutach nakryć pokrywką patelnię i 4 minuty grillować pod przykryciem następnie obrócić cukinie i grillować bez przykrycia 10 minut, czynność powtórzyć z następną porcją cukinii po cukiniach na patelni położyć plasterki buraków i grillować tak samo jak cukinie
po cukiniach na patelni położyć plasterki buraków i grillować tak samo jak cukinie
pozostałą marynatę dodać do rozdrabniacza z jogurtem i resztą składników do sosu, wszystko zmiksować
cukinie i buraczki podawać z sosem - cukinie są jędrne, mięsiste, nie rozciapane, buraki chrupiące, po prostu smaczne danie grillowe bezmięsne..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)