Składniki:
ciasto na pizzę 1 opakowanie/nie mrożone,
sos do pizzy - ile potrzeba,
olej rzepakowy 6 łyżek,
pieczarki 50 dag,
kucharek 2 łyżeczki,
cebula 1 duża,
papryka czerwona 1 duża,
cukinia 1 średnia,
pomidory 2 sztuki,
ser mozarella 25 dag,
feta 1/2 opakowania
pieczarki na oleju usmażyć z kucharkiem do odparowania nadmiaru wody, wystudzić, cukinię pokroić ze skórką na plasterki, posypać solą i po 30 minutach ręcznikiem papierowym osuszyć plasterki
ciasto na pizzę rozwinąć z rulonu i dać na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
na cieście rozsmarować sos do pizzy pikantny, rozłożyć pieczarki wystudzone
na pieczarkach ułożyć plastry cukinii, rozsypać pokrojone kawałeczki papryki
dodać pokrojone w plastry pomidory i cebulę, rozsypać ser mozzarella i ser feta
piec w nagrzanym piekarniku na 220 C około 15 minut, grzanie góra/dół - podawać można z sosem do pizzy czy keczupem............SMACZNEGO!!!
22.06.2017
19.06.2017
Składniki:
mąka tortowa 4 szklanki, cukier 2 łyżki, sól 1/2 łyżeczki, budyń 1 opakowanie/duża porcja, jajka 2 sztuki "M", woda gazowana 1-2 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, serek homogenizowany 400 ml/waniliowy, dżem 300 ml/czekośliwka, syrop malinowy - ile potrzeba
do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, budyń duża porcja
wlać mleko, olej rzepakowy, wbić jajka, wlać wody gazowanej tyle, aby ciasto było lejące
z blendera ciasto naleśnikowe przelać do pojemnika i odstawić na 45 minut
patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana cienko olejem, później już nie trzeba dodawać oleju, na bardzo rozgrzaną patelnię nalać chochelką porcję ciasta i smażyć złociste, cienkie naleśniki, usmażone odkładać na talerz
połowę naleśników posmarować serkiem homogenizowanym waniliowym, drugą połowę posmarować dżemem-użyłam swoje przetwory czekośliwkę, naleśniki składać na koperty
przed podaniem naleśniki polać sosem malinowym - naleśniki są pyszne i smakują do kawy zbożowej z mlekiem lub z czym się lubi............SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 4 szklanki, cukier 2 łyżki, sól 1/2 łyżeczki, budyń 1 opakowanie/duża porcja, jajka 2 sztuki "M", woda gazowana 1-2 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, serek homogenizowany 400 ml/waniliowy, dżem 300 ml/czekośliwka, syrop malinowy - ile potrzeba
do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, budyń duża porcja
wlać mleko, olej rzepakowy, wbić jajka, wlać wody gazowanej tyle, aby ciasto było lejące
z blendera ciasto naleśnikowe przelać do pojemnika i odstawić na 45 minut
patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana cienko olejem, później już nie trzeba dodawać oleju, na bardzo rozgrzaną patelnię nalać chochelką porcję ciasta i smażyć złociste, cienkie naleśniki, usmażone odkładać na talerz
połowę naleśników posmarować serkiem homogenizowanym waniliowym, drugą połowę posmarować dżemem-użyłam swoje przetwory czekośliwkę, naleśniki składać na koperty
przed podaniem naleśniki polać sosem malinowym - naleśniki są pyszne i smakują do kawy zbożowej z mlekiem lub z czym się lubi............SMACZNEGO!!!
16.06.2017
Składniki:
masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1/2 szklanki, żółtka 3 sztuki "L", dżem 500 ml/jabłkowo-śliwkowy, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, serek mascarpone 250 gram, banan 2 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki
zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut
użyłam swój domowy dżem jabłkowo-śliwkowy (jest u mnie w przepisach), dżem w misce wymieszać z kisielem cytrynowym
silikonowa niska forma 26 cm, trochę ciasta zostawić na wierzch, resztą ciasta wylepić dno formy, nakłuć widelcem, nakryć folią i wysypać kaszę owsianą lub fasolę czy groch, ciasto podpiec w 180 C z 17 minut, na lekko wystudzone ciasto wylać dżem z kisielem
z pozostawionego ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić
dojrzałe mocno banany pokrojone w plasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem
na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym kremem smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!
masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1/2 szklanki, żółtka 3 sztuki "L", dżem 500 ml/jabłkowo-śliwkowy, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, serek mascarpone 250 gram, banan 2 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki
zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut
użyłam swój domowy dżem jabłkowo-śliwkowy (jest u mnie w przepisach), dżem w misce wymieszać z kisielem cytrynowym
silikonowa niska forma 26 cm, trochę ciasta zostawić na wierzch, resztą ciasta wylepić dno formy, nakłuć widelcem, nakryć folią i wysypać kaszę owsianą lub fasolę czy groch, ciasto podpiec w 180 C z 17 minut, na lekko wystudzone ciasto wylać dżem z kisielem
z pozostawionego ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić
dojrzałe mocno banany pokrojone w plasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem
na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym kremem smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!
15.06.2017
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", Polski Cukier do pieczenia drobny 1 szklanka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, aromat rumowy 4 krople, rabarbar 4-5 łodyg, cukier 2 łyżki, truskawki 25 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
jajka, cukier Polski Cukier do pieczenia drobny, aromat rumowy, miękką margarynę mikserem ucierać z 4 minuty na dużych obrotach,wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto
forma 29x16 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, na wierzch powkładać większe kawałki obranego rabarbaru, posypać cukrem Cukier Polski do pieczenia drobny - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ"
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie na
wierzchu wystudzonego ciasta poukładać pokrojone na plastry truskawki, wlać tężejącą galaretkę rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin
ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne, kwaskowato-słodkie..........SMACZNEGO!!!
kampania "Uczymy jak słodzić" "zobacz TUTAJ" powstała, aby pokazać społeczeństwu czym tak naprawdę jest cukier, jaką rolę spełnia w naszym organizmie oraz po to aby obalić szkodliwe stereotypy, które narosły wokół spożywania cukru
jajka 5 sztuk "L", Polski Cukier do pieczenia drobny 1 szklanka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, aromat rumowy 4 krople, rabarbar 4-5 łodyg, cukier 2 łyżki, truskawki 25 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
jajka, cukier Polski Cukier do pieczenia drobny, aromat rumowy, miękką margarynę mikserem ucierać z 4 minuty na dużych obrotach,wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto
forma 29x16 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, na wierzch powkładać większe kawałki obranego rabarbaru, posypać cukrem Cukier Polski do pieczenia drobny - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ"
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie na
wierzchu wystudzonego ciasta poukładać pokrojone na plastry truskawki, wlać tężejącą galaretkę rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin
ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne, kwaskowato-słodkie..........SMACZNEGO!!!
kampania "Uczymy jak słodzić" "zobacz TUTAJ" powstała, aby pokazać społeczeństwu czym tak naprawdę jest cukier, jaką rolę spełnia w naszym organizmie oraz po to aby obalić szkodliwe stereotypy, które narosły wokół spożywania cukru
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanire/nie mrożone, jabłka 6 sztuk/nie duże, cynamon 6 łyżeczek, Cukier Polski biały 12 łyżeczek, sok z cytryny 1 sztuka, cukier puder z Cukier Polski - ile potrzeba
duża blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, pokroić na 12 porcji, na każdej porcji położyć połówkę jabłka bez skórki i bez pestek, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem Polski Cukier biały, po 1/2 łyżeczki cynamonu na jabłko, nałożyć brzegi ciasta na jabłka i posmarować je wodą
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę na drugi poziom i piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu
przed podaniem posypać dość obficie pudrem cukrem, cukru pudru nie miałam gotowego więc w młynku do kawy przeznaczonym do takich celów zmieliłam Cukier Polski biały i tyle, ile potrzebowałam - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ"
bardzo smaczne, aromatyczne jabłka pieczone w chrupiącym francuskim cieście..........SMACZNEGO!!!
kampania "Uczymy jak słodzić" "zobacz TUTAJ" powstała, aby pokazać społeczeństwu czym tak naprawdę jest cukier, jaką rolę spełnia w naszym organizmie oraz po to aby obalić szkodliwe stereotypy, które narosły wokół spożywania cukru
ciasto francuskie 1 opakowanire/nie mrożone, jabłka 6 sztuk/nie duże, cynamon 6 łyżeczek, Cukier Polski biały 12 łyżeczek, sok z cytryny 1 sztuka, cukier puder z Cukier Polski - ile potrzeba
duża blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, pokroić na 12 porcji, na każdej porcji położyć połówkę jabłka bez skórki i bez pestek, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem Polski Cukier biały, po 1/2 łyżeczki cynamonu na jabłko, nałożyć brzegi ciasta na jabłka i posmarować je wodą
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę na drugi poziom i piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu
przed podaniem posypać dość obficie pudrem cukrem, cukru pudru nie miałam gotowego więc w młynku do kawy przeznaczonym do takich celów zmieliłam Cukier Polski biały i tyle, ile potrzebowałam - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ"
bardzo smaczne, aromatyczne jabłka pieczone w chrupiącym francuskim cieście..........SMACZNEGO!!!
kampania "Uczymy jak słodzić" "zobacz TUTAJ" powstała, aby pokazać społeczeństwu czym tak naprawdę jest cukier, jaką rolę spełnia w naszym organizmie oraz po to aby obalić szkodliwe stereotypy, które narosły wokół spożywania cukru
Składniki:
golonka wieprzowa 4 sztuki średnie, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kucharek 2 łyżeczki, woda 3/4 litra
umyte i osuszone ręcznikiem papierowym golonki wieprzowe natrzeć przyprawą do wieprzowiny, dodać paprykę ostrą, pokrojone cebule, ziele angielskie i liście laurowe, zostawić na 1 godzinę
włożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wszystko, wsypać kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar
od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
z wywaru można zrobić sos zagęszczony mąką i śmietaną - golonki są miękkie, kruche, soczyste...........SMACZNEGO!!!
golonka wieprzowa 4 sztuki średnie, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kucharek 2 łyżeczki, woda 3/4 litra
umyte i osuszone ręcznikiem papierowym golonki wieprzowe natrzeć przyprawą do wieprzowiny, dodać paprykę ostrą, pokrojone cebule, ziele angielskie i liście laurowe, zostawić na 1 godzinę
włożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wszystko, wsypać kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar
od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
z wywaru można zrobić sos zagęszczony mąką i śmietaną - golonki są miękkie, kruche, soczyste...........SMACZNEGO!!!
13.06.2017
Składniki:
schab bez kości 4 sztuki duże, musztarda sarepska 4 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ogórki kiszone 2 sztuki, boczek wędzony 4 plastry, smalec 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, mąka pszenna 6 łyżek, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 litr
kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem w woreczku foliowym, każdy kotlet posmarować musztardą i nałożyć porcje ogórka, cebuli, boczku, posypać trochę pieprzem
ciasno zwinąć na zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką obwiązać, na smalcu w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką
do zrazów wlać wodę, dodać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały, dodać kostki rosołowe, ziele i liście laurowe, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 30 minut
szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć zrazy na talerz, do wywaru wsypać resztę mąki, dodać śmietanę i pozostały pieprz mielony, wszystko blenderem zmiksować i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia
schabowe zrazy są kruche, soczyste, najlepiej smakują z kaszą lub ziemniakami i surówką jaką się lubi............SMACZNEGO!!!
schab bez kości 4 sztuki duże, musztarda sarepska 4 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ogórki kiszone 2 sztuki, boczek wędzony 4 plastry, smalec 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, mąka pszenna 6 łyżek, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 litr
kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem w woreczku foliowym, każdy kotlet posmarować musztardą i nałożyć porcje ogórka, cebuli, boczku, posypać trochę pieprzem
ciasno zwinąć na zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką obwiązać, na smalcu w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką
do zrazów wlać wodę, dodać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały, dodać kostki rosołowe, ziele i liście laurowe, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 30 minut
szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć zrazy na talerz, do wywaru wsypać resztę mąki, dodać śmietanę i pozostały pieprz mielony, wszystko blenderem zmiksować i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia
schabowe zrazy są kruche, soczyste, najlepiej smakują z kaszą lub ziemniakami i surówką jaką się lubi............SMACZNEGO!!!
11.06.2017
Składniki:
sernik 1 opakowanie, mleko 3,2% 500 ml, jogurt gęsty 300 ml/truskawkowy, pierniczki glazurowane 300 gram, mięta świeża siekana 2 gałązki, truskawki świeże 25 dag, galaretka poziomkowa 1 opakowanie
sernik w proszku z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, dodać zimne jogurty, takie 2 gałązki świeżej mięty
pałką blendera zmiksować tyle, aby mięta się rozdrobniła, następnie mikserem miksować z 5 minut, tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć pierniczki, każdy skropić np. łyżeczką z herbatą, szybko wyłożyć na pierniki sernik i łyżką przycisnąć do dna
umyte truskawki pokroić na plastry i rozłożyć na serniku delikatnie je wciskając w sernik
galaretkę poziomkową lub inną rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą wylać na truskawki i schować do lodówki na kilka godzin
sernik przełożyć na talerz i kroić porcje - sernik jest aromatycznie miętowy, pięknie miętą pachnie i z truskawkami i z pierniczkami smakuje wyjatkowo i warto taki sernik zrobić.........SMACZNEGO!!!
sernik 1 opakowanie, mleko 3,2% 500 ml, jogurt gęsty 300 ml/truskawkowy, pierniczki glazurowane 300 gram, mięta świeża siekana 2 gałązki, truskawki świeże 25 dag, galaretka poziomkowa 1 opakowanie
sernik w proszku z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, dodać zimne jogurty, takie 2 gałązki świeżej mięty
pałką blendera zmiksować tyle, aby mięta się rozdrobniła, następnie mikserem miksować z 5 minut, tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć pierniczki, każdy skropić np. łyżeczką z herbatą, szybko wyłożyć na pierniki sernik i łyżką przycisnąć do dna
umyte truskawki pokroić na plastry i rozłożyć na serniku delikatnie je wciskając w sernik
galaretkę poziomkową lub inną rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą wylać na truskawki i schować do lodówki na kilka godzin
sernik przełożyć na talerz i kroić porcje - sernik jest aromatycznie miętowy, pięknie miętą pachnie i z truskawkami i z pierniczkami smakuje wyjatkowo i warto taki sernik zrobić.........SMACZNEGO!!!
10.06.2017
Składniki:
filet z dorsza 2 sztuki duże, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka
każdy filet natrzeć olejem rzepakowym, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 30 minut
w urządzeniu do pieczenia Philips Airfryer na 180 C piec około 25-35 minut, urządzenie piecze na termoobiegu w minimalnej ilości tłuszczu, w piekarniku też można upiec na termoobiegu w 200 C
podać z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z natką pietruszki, surówką np. kiszona kapusta i ogórek zielony
dorsz jest bardzo soczysty, aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!
filet z dorsza 2 sztuki duże, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka
każdy filet natrzeć olejem rzepakowym, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 30 minut
w urządzeniu do pieczenia Philips Airfryer na 180 C piec około 25-35 minut, urządzenie piecze na termoobiegu w minimalnej ilości tłuszczu, w piekarniku też można upiec na termoobiegu w 200 C
podać z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z natką pietruszki, surówką np. kiszona kapusta i ogórek zielony
dorsz jest bardzo soczysty, aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)