Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
jajka 2 sztuki,
cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 1/2 litra,
olej rzepakowy 4 łyżki,
szpinak mrożony 2 opakowania,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 6 sztuk,
kostka rosołowa 1 sztuka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
mozzarella małe kulki 2 opakowania
mąkę, budyń, cukier, sól, olej rzepakowy, jajka, mleko, wodę gazowaną blenderem zmiksować dokładnie i odstawić na 30 minut, wody dolewać w trakcie i tyle, aby ciasto było dość lejące
na mocno rozgrzanej patelni naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz cienko olejem smażyć złociste naleśniki
w garnku na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, posiekane ząbki czosnku, dodać szpinak i podsmażać, gdy się odmrozi, podsmażać z 5 minut, dodać kulki mozzarelli
podsmażać do rozpuszczenia mozzarelli cały czas mieszając, szpinak zostawić do wystudzenia
na każdy naleśnik nakładać sporą porcję szpinaku i składać naleśniki na trójkąty - po prostu pyszne, aromatyczne naleśniki..........SMACZNEGO!!!
29.05.2017
27.05.2017
Składniki:
udka kurczaka całe 4 sztuki/duże, jogurt naturalny 400 ml, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
jogurt wlać do naczynia żaroodpornego, wsypać wszystkie przyprawy oprócz przyprawy w płynie i wymieszać
umyte udka kurczaka przeciąć na dwie porcje, osuszone z wody włożyć do marynaty, dobrze natrzeć, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, marynatę polać przyprawą w płynie, pod przykryciem piec około 45 minut
następnie bez przykrycia na termoobiegu na 160 C piec 10 minut, podawać z czym się lubi - tak upieczony kurczak jest soczysty, kruchy, skórka lekko chrupiąca........SMACZNEGO!!!
udka kurczaka całe 4 sztuki/duże, jogurt naturalny 400 ml, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
jogurt wlać do naczynia żaroodpornego, wsypać wszystkie przyprawy oprócz przyprawy w płynie i wymieszać
umyte udka kurczaka przeciąć na dwie porcje, osuszone z wody włożyć do marynaty, dobrze natrzeć, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, marynatę polać przyprawą w płynie, pod przykryciem piec około 45 minut
następnie bez przykrycia na termoobiegu na 160 C piec 10 minut, podawać z czym się lubi - tak upieczony kurczak jest soczysty, kruchy, skórka lekko chrupiąca........SMACZNEGO!!!
26.05.2017
Składniki:
woda 3,5 litra, skrzydełka kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/młoda, cukinia 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron świderki 150 gram
umyte skrzydełka zalać małą ilością wody,zagotować i wodę wylać, teraz wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować z 20 minut
wsypać mrożony bukiet brokułowy, gotować z 5 minut, wsypać pokrojoną młodą kapustę i gotować z 10 minut, wsypać kucharka, pokrojoną cukinię i gotować z 10 minut, do smaku dać paprykę ostrą, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki
makaron świderek z błonnikiem owsianym ugotować wg opisu na opakowaniu, zupę podawać z makaronem, skrzydełkiem, śmietaną - zupa jest bardzo lekka, smaczna i zarazem pożywna....SMACZNEGO!!!
woda 3,5 litra, skrzydełka kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/młoda, cukinia 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron świderki 150 gram
umyte skrzydełka zalać małą ilością wody,zagotować i wodę wylać, teraz wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować z 20 minut
wsypać mrożony bukiet brokułowy, gotować z 5 minut, wsypać pokrojoną młodą kapustę i gotować z 10 minut, wsypać kucharka, pokrojoną cukinię i gotować z 10 minut, do smaku dać paprykę ostrą, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki
makaron świderek z błonnikiem owsianym ugotować wg opisu na opakowaniu, zupę podawać z makaronem, skrzydełkiem, śmietaną - zupa jest bardzo lekka, smaczna i zarazem pożywna....SMACZNEGO!!!
25.05.2017
Składniki:
jajka 7 sztuk "M", cukier 1 szklanka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, lukier biały - w opisie
jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki
wlać armat pomarańczowy i pomału porcjami wystudzoną stopioną margarynę w trakcie ucierania ciasta
dodać skórkę kandyzowaną pomarańczową i zmiksować z ciastem
z 3/4 ciasta przełożyć do silikonowej formy z kominkiem lub innej formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką, do reszty ciasta wsypać kakao i zmiksować z ciastem
ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto w formie paska
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, babkę piec około 45 minut, do suchego patyczka, z 1/2 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem do otrzymania rzadkiego lukru, polać lukrem babkę - babka jest puszysta, wilgotna, aromatyczna..........SMACZNEGO!!!
jajka 7 sztuk "M", cukier 1 szklanka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, lukier biały - w opisie
jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki
wlać armat pomarańczowy i pomału porcjami wystudzoną stopioną margarynę w trakcie ucierania ciasta
dodać skórkę kandyzowaną pomarańczową i zmiksować z ciastem
z 3/4 ciasta przełożyć do silikonowej formy z kominkiem lub innej formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką, do reszty ciasta wsypać kakao i zmiksować z ciastem
ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto w formie paska
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, babkę piec około 45 minut, do suchego patyczka, z 1/2 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem do otrzymania rzadkiego lukru, polać lukrem babkę - babka jest puszysta, wilgotna, aromatyczna..........SMACZNEGO!!!
24.05.2017
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, ser twarogowy śmietankowy 40 dag, jabłka 3 sztuki, żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie
twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach
ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i na środku wzdłuż ciasta rozłożyć masę serowo-jabłkową
wolne brzegi ciasta ponacinać na paski i zakładać na nadzienie, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
3/4 szklanki pudru cukru utrzeć z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier,polać lukrem ciasto i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest smaczne i szybko znika do kawki i herbatki...........SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, ser twarogowy śmietankowy 40 dag, jabłka 3 sztuki, żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie
twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach
ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i na środku wzdłuż ciasta rozłożyć masę serowo-jabłkową
wolne brzegi ciasta ponacinać na paski i zakładać na nadzienie, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
3/4 szklanki pudru cukru utrzeć z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier,polać lukrem ciasto i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest smaczne i szybko znika do kawki i herbatki...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra
wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku, składniki o temperaturze pokojowej
pałką blendera zmiksować wszystko na gładką, dość rzadką masę, ciasto odstawić na 30 minut aby składniki napęczniały
patelnia 22cm naleśnikarka posmarowana olejem i mocno rozgrzana, nalać chochelką porcję ciasta
smażyć około 2 minuty z jednej strony
po obróceniu łopatką do naleśników smażyć na złocisty kolor - naleśniki są delikatne, miękkie, nam smakują do nadzienia słodkiego i wytrawnego...........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 3 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra
wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku, składniki o temperaturze pokojowej
pałką blendera zmiksować wszystko na gładką, dość rzadką masę, ciasto odstawić na 30 minut aby składniki napęczniały
patelnia 22cm naleśnikarka posmarowana olejem i mocno rozgrzana, nalać chochelką porcję ciasta
smażyć około 2 minuty z jednej strony
po obróceniu łopatką do naleśników smażyć na złocisty kolor - naleśniki są delikatne, miękkie, nam smakują do nadzienia słodkiego i wytrawnego...........SMACZNEGO!!!
22.05.2017
Składniki:
ziemniaki 1 kg, pieczarki 40 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 4 łyżki, jajka 2 sztuki, ser żółty 15 dag, sos grzybowy 2 opakowania, śmietana gęsta 2 łyżki
w pojemniku rozdrabniacza dokładnie zmiksować obrane, pokrojone, surowe ziemniaki razem z jajkami i cebulą, masę przelać do miski, teraz zmiksować pokrojone, obrane pieczarki i dać do ziemniaków w misce
do masy dodać paprykę ostrą, kucharka, mąkę pszenną i wymieszać
dodać starty żółty ser jaki się lubi, użyłam goudę, wszystko wymieszać
forma żaroodporna posmarowana masłem i posypana tartą bułką, wlać masę ziemniaczaną, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, skórka będzie przypieczona na wierzchu
wg opisu na opakowaniu przygotować sos grzybowy, dodać śmietanę - placek ziemniaczany jest pyszny, sycący..........SMACZNEGO!!!
ziemniaki 1 kg, pieczarki 40 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 4 łyżki, jajka 2 sztuki, ser żółty 15 dag, sos grzybowy 2 opakowania, śmietana gęsta 2 łyżki
w pojemniku rozdrabniacza dokładnie zmiksować obrane, pokrojone, surowe ziemniaki razem z jajkami i cebulą, masę przelać do miski, teraz zmiksować pokrojone, obrane pieczarki i dać do ziemniaków w misce
do masy dodać paprykę ostrą, kucharka, mąkę pszenną i wymieszać
dodać starty żółty ser jaki się lubi, użyłam goudę, wszystko wymieszać
forma żaroodporna posmarowana masłem i posypana tartą bułką, wlać masę ziemniaczaną, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, skórka będzie przypieczona na wierzchu
wg opisu na opakowaniu przygotować sos grzybowy, dodać śmietanę - placek ziemniaczany jest pyszny, sycący..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
kura lub kurczak 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek, pieprz czarny mielony - ile potrzeba
kupiona duża, świeża kura wiejska ok. 6 kg, podzieliłam ją na cztery porcje, trzy porcje zamroziłam = do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" (9 litrów) włożyć porcję kury wiejskiej wczesniej opłukaną pod zimną wodą
dodać młodą włoszczyznę, kucharka, kostkę rosołową, kurkumę, liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, wlać wodę i zamknąć szybkowar
od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć kurę, rosół do smaku doprawić pieprzem mielonym i przyprawą w płynie
podawać z makaronem nitki i natką pietruszki, mięso kury wykorzystałam do sosu śmietanowego na drugi dzień - rosół jest rozgrzewający, aromatyczny........SMACZNEGO!!!
kura lub kurczak 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek, pieprz czarny mielony - ile potrzeba
kupiona duża, świeża kura wiejska ok. 6 kg, podzieliłam ją na cztery porcje, trzy porcje zamroziłam = do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" (9 litrów) włożyć porcję kury wiejskiej wczesniej opłukaną pod zimną wodą
dodać młodą włoszczyznę, kucharka, kostkę rosołową, kurkumę, liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, wlać wodę i zamknąć szybkowar
od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć kurę, rosół do smaku doprawić pieprzem mielonym i przyprawą w płynie
podawać z makaronem nitki i natką pietruszki, mięso kury wykorzystałam do sosu śmietanowego na drugi dzień - rosół jest rozgrzewający, aromatyczny........SMACZNEGO!!!
20.05.2017
Składniki:
serek homogenizowany waniliowy 400 gram, śmietana kremowa 30% 250 ml, żelatyna 2 łyżki, cukier puder 2 łyżki, serek homogenizowany bezsmakowy 400 gram, biszkopty okrągłe 200 gram, arbuz 80 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać cukier puder i krótko zmiksować do połączenia, dodawać porcjami w trakcie miksowania serki homogenizowane, żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, zamieszać i odstawić do wystygnięcia, letnią żelatynę wlewać pomału do masy serkowej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas, tylko połączyć składniki
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty i szybko wyłożyć masę serową
łyżeczką do melonów porcjować arbuz bez pestek lub pokroić nożem na kostki
połowę arbuza włożyć do masy serowej przyciskając łyżką, wygładzić wierzch
poukładać na wierzchu biszkopty, sokiem z arbuza łyżeczką nasączyć trochę biszkopty
na biszkopty dać resztę arbuza, galaretkę cytrynowąrozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie stężałą wlać na wierzch sernika, schować do lodówki najlepiej na całą noc - sernik jest nie za słodki z chrupiącym, orzeźwiającym arbuzem........SMACZNEGO!!!
serek homogenizowany waniliowy 400 gram, śmietana kremowa 30% 250 ml, żelatyna 2 łyżki, cukier puder 2 łyżki, serek homogenizowany bezsmakowy 400 gram, biszkopty okrągłe 200 gram, arbuz 80 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać cukier puder i krótko zmiksować do połączenia, dodawać porcjami w trakcie miksowania serki homogenizowane, żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, zamieszać i odstawić do wystygnięcia, letnią żelatynę wlewać pomału do masy serkowej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas, tylko połączyć składniki
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty i szybko wyłożyć masę serową
łyżeczką do melonów porcjować arbuz bez pestek lub pokroić nożem na kostki
połowę arbuza włożyć do masy serowej przyciskając łyżką, wygładzić wierzch
poukładać na wierzchu biszkopty, sokiem z arbuza łyżeczką nasączyć trochę biszkopty
na biszkopty dać resztę arbuza, galaretkę cytrynowąrozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie stężałą wlać na wierzch sernika, schować do lodówki najlepiej na całą noc - sernik jest nie za słodki z chrupiącym, orzeźwiającym arbuzem........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)