Składniki:
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "L",
majonez 20 łyżeczek,
szczypiorek 1 pęczek,
oliwki zielone 20 sztuk,
pieprz czarny mielony - ile potrzeba,
papryka słodka mielona - ile potrzeba
do zimnej wody wsypać łyżeczkę soli, włożyć jajka, od chwili zagotowania gotować jajka 8 minut
wylać wodę i wlać zimnej z kranu , zostawić na 3 minuty, jajka dobrze się obiorą
każde przekroić na połowę, ułożyć na talerzu, nałożyć po łyżeczce majonezu na każdą połówkę
posypać posiekanym szczypiorkiem, pieprzem mielonym, papryką, na każdej połówce jajka położyć oliwki bez pestek
smaczne jajka na śniadanie, kolację i jako zakąska.............SMACZNEGO!!!
9.05.2017
7.05.2017
Składniki:
pierniczki glazurowane 200 gram, daktyle 200 gram, jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, masło 100 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba
składniki o temperaturze pokojowej = daktyle bez pestek przelać wrzątkiem i w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie
w misie robota ubić do białości żółtka, cukier, miękkie masło
dodać zmiksowane daktyle i połączyć składniki w robocie
dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną i na większych obrotach krótko połączyć składniki
dodać ubite białka na sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać w masę serową
forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć pierniczki, wylać masę serową do formy, parę razy stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest delikatnie kremowy, wilgotny, aromatyczny i szybko znika z talerza.............SMACZNEGO!!!
pierniczki glazurowane 200 gram, daktyle 200 gram, jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, masło 100 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba
składniki o temperaturze pokojowej = daktyle bez pestek przelać wrzątkiem i w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie
w misie robota ubić do białości żółtka, cukier, miękkie masło
dodać zmiksowane daktyle i połączyć składniki w robocie
dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną i na większych obrotach krótko połączyć składniki
dodać ubite białka na sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać w masę serową
forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć pierniczki, wylać masę serową do formy, parę razy stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest delikatnie kremowy, wilgotny, aromatyczny i szybko znika z talerza.............SMACZNEGO!!!
6.05.2017
Składniki:
żeberka cielęce 1,2 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat, smalec 1 łyżka, cebula 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki
żeberka cielęce pociąć na porcje, natrzeć dobrze całym opakowaniem przyprawy Prymat, schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na gorącym smalcu zrumienić żeberka z każdej strony
do zrumienionych żeberek dodać ćwiartki obranych cebul, wlać wodę z resztą marynaty, przyprawę w płynie
zamknąć szybkowar i poza zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu około 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wyjąć żeberka na talerz
z wywaru wyjąć ewentualne kości, chrząstki, dodać śmietanę, wsypać mąkę i blenderem zmiksować składniki, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu - żeberka są kruche, soczyste, sos jest pysznym dodatkiem...........SMACZNEGO!!!
żeberka cielęce 1,2 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat, smalec 1 łyżka, cebula 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki
żeberka cielęce pociąć na porcje, natrzeć dobrze całym opakowaniem przyprawy Prymat, schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na gorącym smalcu zrumienić żeberka z każdej strony
do zrumienionych żeberek dodać ćwiartki obranych cebul, wlać wodę z resztą marynaty, przyprawę w płynie
zamknąć szybkowar i poza zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu około 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wyjąć żeberka na talerz
z wywaru wyjąć ewentualne kości, chrząstki, dodać śmietanę, wsypać mąkę i blenderem zmiksować składniki, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu - żeberka są kruche, soczyste, sos jest pysznym dodatkiem...........SMACZNEGO!!!
Składniki
boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jabłka 2 sztuki, mąka pszenna 1 łyżka
kapustę kiszoną zalać wodą, wsypać cukier, liście laurowe, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty, po ugotowaniu odlać nadmiar wody z kapusty, zostawić wody trochę na dnie
boczek świeży pokroić w kostkę, usmażyć razem z cebulą pokrojoną, wszystko dodać do kapusty, wsypać pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, dodać starte jabłka ze skórką na tarce większe oczka
wszystko wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas zamieszać, na koniec wsypać pieprz mielony, przyprawę w płynie, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty
kapusta smakuje wybornie do dań mięsnych na obiad, do klusek różnych, makaronu, pieczywa..........SMACZNEGO!!!
boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jabłka 2 sztuki, mąka pszenna 1 łyżka
kapustę kiszoną zalać wodą, wsypać cukier, liście laurowe, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty, po ugotowaniu odlać nadmiar wody z kapusty, zostawić wody trochę na dnie
boczek świeży pokroić w kostkę, usmażyć razem z cebulą pokrojoną, wszystko dodać do kapusty, wsypać pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, dodać starte jabłka ze skórką na tarce większe oczka
wszystko wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas zamieszać, na koniec wsypać pieprz mielony, przyprawę w płynie, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty
kapusta smakuje wybornie do dań mięsnych na obiad, do klusek różnych, makaronu, pieczywa..........SMACZNEGO!!!
4.05.2017
Składniki:
KRUCHE KAKAOWE: mąka tortowa 3 szklanki, margaryna 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, jajka 1 sztuka "XL", śmietana kwaśna 4 łyżki
SERNIK: twaróg 1 kg/wiaderko, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "XL", budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, cukier puder - ile potrzeba
zimną margarynę, śmietanę i pozostałe składniki ciasta kruchego posiekać siekaczką lub nożem lub mikserem lub w robocie, ciasto podzielić na dwie części: mniejszą i większą, zawinąć w woreczkach i do zamrażalnika na godzinę schować
wszystkie składniki na sernik o temperaturze pokojowej włożyć do miski i mikserem zmiksować z 3 minuty na dużych obrotach
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta (odrywam kawałki i wylepiam palcami), masę sernikową wylać na ciasto
z mniejszej części odrywać kawałeczki, płaskie kulki kłaść na wierzchu sernika
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc
przed podaniem posypać pudrem cukrem lub polukrować - sernik jest puszysty, wilgotny, ciasto jest smacznie kakaowe i szybko sernik znika z talerza..........SMACZNEGO!!!
KRUCHE KAKAOWE: mąka tortowa 3 szklanki, margaryna 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, jajka 1 sztuka "XL", śmietana kwaśna 4 łyżki
SERNIK: twaróg 1 kg/wiaderko, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "XL", budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, cukier puder - ile potrzeba
zimną margarynę, śmietanę i pozostałe składniki ciasta kruchego posiekać siekaczką lub nożem lub mikserem lub w robocie, ciasto podzielić na dwie części: mniejszą i większą, zawinąć w woreczkach i do zamrażalnika na godzinę schować
wszystkie składniki na sernik o temperaturze pokojowej włożyć do miski i mikserem zmiksować z 3 minuty na dużych obrotach
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta (odrywam kawałki i wylepiam palcami), masę sernikową wylać na ciasto
z mniejszej części odrywać kawałeczki, płaskie kulki kłaść na wierzchu sernika
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc
przed podaniem posypać pudrem cukrem lub polukrować - sernik jest puszysty, wilgotny, ciasto jest smacznie kakaowe i szybko sernik znika z talerza..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
udka kurczaka całe 4 sztuki duże, przyprawa do kurczaka - pikantna 1 opakowanie, czosnek 2 główki, woda 1 szklanka
udka dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w misce
przyprawą do kurczaka Prymat obsypać obficie udka z każdej strony, nakryć folią i schować do lodówki na całą noc
odpowiedniej wielkości foremka wyłożona papierem do pieczenia, ułożyć udka, dodać nieobrane w całości ząbki czosnku, po upieczeniu czosnek przetrzeć przez sitko, jest pyszne smarowidełko np do tostów czy pieczywa
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, udka piec z 45 minut, gdy zaczną sie rumienić to kilka razy łyżką polać wodą udka
następnie na termoobiegu w 160 C piec 10 minut, odparuje nadmiar wody i skórka się przyrumieni mocniej
można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
udka kurczaka całe 4 sztuki duże, przyprawa do kurczaka - pikantna 1 opakowanie, czosnek 2 główki, woda 1 szklanka
udka dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w misce
przyprawą do kurczaka Prymat obsypać obficie udka z każdej strony, nakryć folią i schować do lodówki na całą noc
odpowiedniej wielkości foremka wyłożona papierem do pieczenia, ułożyć udka, dodać nieobrane w całości ząbki czosnku, po upieczeniu czosnek przetrzeć przez sitko, jest pyszne smarowidełko np do tostów czy pieczywa
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, udka piec z 45 minut, gdy zaczną sie rumienić to kilka razy łyżką polać wodą udka
następnie na termoobiegu w 160 C piec 10 minut, odparuje nadmiar wody i skórka się przyrumieni mocniej
można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
3.05.2017
Składniki:
KRUCHE: mąka tortowa 400 gram, margaryna 250 gram, żółtka 2 sztuki "XL", cukier puder 100 gram, przyprawa korzenna 1 łyżka
NADZIENIE: jabłka 3 sztuki, dżem 300 ml/aroniowy, cynamon 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba
jabłka szara reneta obrać i utrzeć na tarce grubsze oczka do miski, dodać dżem aroniowy lub jaki się lubi, dodać cukier, cynamon, kisiel i wszystko wymieszać
składniki na ciasto posiekać z zimną margaryną na kruche ciasto
tortownica 22 cm wyłożona papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wylepić w formie, i schować do lodówki na 30 minut, po tym czasie nakłuć widelcem, nakryć folią aluminiową, i wysypać kaszą owsianą, można grochem, fasolą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra/dół i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i piec jeszcze 5 minut, przed nałożeniem masy ciasto trochę wystudzić
na ciasto wyłożyć nadzienie i resztę ciasta pokruszyć w palcach na kruszonkę
piec dalej z 35-40 minut, ciasto w formie wystudzić w chłodnym miejscu dobrze aby nadzienie stężało, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest pysznie aromatyczne............SMACZNEGO!!!
KRUCHE: mąka tortowa 400 gram, margaryna 250 gram, żółtka 2 sztuki "XL", cukier puder 100 gram, przyprawa korzenna 1 łyżka
NADZIENIE: jabłka 3 sztuki, dżem 300 ml/aroniowy, cynamon 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba
jabłka szara reneta obrać i utrzeć na tarce grubsze oczka do miski, dodać dżem aroniowy lub jaki się lubi, dodać cukier, cynamon, kisiel i wszystko wymieszać
składniki na ciasto posiekać z zimną margaryną na kruche ciasto
tortownica 22 cm wyłożona papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wylepić w formie, i schować do lodówki na 30 minut, po tym czasie nakłuć widelcem, nakryć folią aluminiową, i wysypać kaszą owsianą, można grochem, fasolą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra/dół i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i piec jeszcze 5 minut, przed nałożeniem masy ciasto trochę wystudzić
na ciasto wyłożyć nadzienie i resztę ciasta pokruszyć w palcach na kruszonkę
piec dalej z 35-40 minut, ciasto w formie wystudzić w chłodnym miejscu dobrze aby nadzienie stężało, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest pysznie aromatyczne............SMACZNEGO!!!
1.05.2017
Składniki:
woda 4 litry, kapusta kiszona 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 3/4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kiełbasa biała surowa 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek
w 2 litrach wody ugotować do miękkości kiszoną kapustę, w pozostałej wodzie ugotować pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, kaszę jęczmienną średnią, dodać białą kiełbasę i na mniejszym ogniu gotować z 25 minut
wlać do wywaru z kiełbasą ugotowaną kiszoną kapustę, dodać kucharka, paprykę, pieprz, gotwać z 10 minut
wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać kapuśniak z kiełbasą i pieczywem - zupa jest rozgrzewająca, sycąca zwłaszcza na chłodne dni............SMACZNEGO!!!
woda 4 litry, kapusta kiszona 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 3/4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kiełbasa biała surowa 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek
w 2 litrach wody ugotować do miękkości kiszoną kapustę, w pozostałej wodzie ugotować pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, kaszę jęczmienną średnią, dodać białą kiełbasę i na mniejszym ogniu gotować z 25 minut
wlać do wywaru z kiełbasą ugotowaną kiszoną kapustę, dodać kucharka, paprykę, pieprz, gotwać z 10 minut
wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać kapuśniak z kiełbasą i pieczywem - zupa jest rozgrzewająca, sycąca zwłaszcza na chłodne dni............SMACZNEGO!!!
30.04.2017
Składniki:
FARSZ: ziemniaki ugotowane 6 sztuk/duże, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, wędzona papryka w proszku Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 4 łyżki, cebula podsmażona 4 sztuki
PIEROGI: mąka tortowa 60 dag, sól 1 łyżeczka, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżka, olej rzepakowy 50 ml, gorąca woda 250-300 ml
ciepłe, obrane, duże ziemniaki ugotowane w mundurkach dobrze utłuc tłuczkiem, ciepłe łatwiej można dokładnie utłuc
drobno pokrojone cebule posypane łyżeczką cukru podsmażyć na 1/4 litra oleju na złocisto i wystudzić, do ziemniaków dodać wszystkie składniki farszu i dobrze połączyć łyżką
do misy robota wsypać mąkę, sól, kurkumę, wlać olej i zacząć hakiem wyrabiać, w trakcie dolewać goracej wody, tyle , ile mąka wchłonie aby powstało elastyczne ciasto odchodzące od misy, ciasto wyjąć z misy na podsypaną mąką stolnicę, przykryć ściereczką na 15 minut aby odpoczęło
porcje ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi, odkładać na tace i przykrywać ściereczką
zagotować 4 litry wody z 2 łyżkami oleju rzepakowego i łyżką soli, do wrzątku wkładać pierogi partiami, po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować pierogi i krótko opłukać pod zimną wodą
4 duże cebule pokrojone drobno posypane łyżeczką cukru na 1/4 litra oleju rzepakowego podsmażyć na okrasę do pierogów - pierogi mają ładny kolor dzięki kurkumie i są aromatycznie majerankowe..........SMACZNEGO!!!
FARSZ: ziemniaki ugotowane 6 sztuk/duże, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, wędzona papryka w proszku Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 4 łyżki, cebula podsmażona 4 sztuki
PIEROGI: mąka tortowa 60 dag, sól 1 łyżeczka, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżka, olej rzepakowy 50 ml, gorąca woda 250-300 ml
ciepłe, obrane, duże ziemniaki ugotowane w mundurkach dobrze utłuc tłuczkiem, ciepłe łatwiej można dokładnie utłuc
drobno pokrojone cebule posypane łyżeczką cukru podsmażyć na 1/4 litra oleju na złocisto i wystudzić, do ziemniaków dodać wszystkie składniki farszu i dobrze połączyć łyżką
do misy robota wsypać mąkę, sól, kurkumę, wlać olej i zacząć hakiem wyrabiać, w trakcie dolewać goracej wody, tyle , ile mąka wchłonie aby powstało elastyczne ciasto odchodzące od misy, ciasto wyjąć z misy na podsypaną mąką stolnicę, przykryć ściereczką na 15 minut aby odpoczęło
porcje ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi, odkładać na tace i przykrywać ściereczką
zagotować 4 litry wody z 2 łyżkami oleju rzepakowego i łyżką soli, do wrzątku wkładać pierogi partiami, po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować pierogi i krótko opłukać pod zimną wodą
4 duże cebule pokrojone drobno posypane łyżeczką cukru na 1/4 litra oleju rzepakowego podsmażyć na okrasę do pierogów - pierogi mają ładny kolor dzięki kurkumie i są aromatycznie majerankowe..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)