Składniki:
pierś z kurczaka podwójna 1 porcja,
woda 2 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
koper - suszony,
ryż 150 gram,
sok pomidorowy 1 litr,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony - do smaku,
czosnek niedźwiedzi suszony 4 łyżki,
śmietana gęsta 2 łyżki
piersi kurczaka zalać wodą i zagotować, usunąć łyżką "szumy", wsypać ziele angielskie, liście laurowe, koper suszony baldachimki, takie jak do małosolnych ogórków się dodaje, zawsze mam ususzone i do potraw dodaję, wsypać ryż i gotować do miękkości mięsa i ryżu
usunąć baldachimki kopru, dodać kucharka, czosnek niedźwiedzi, wlać sok pomidorowy, zagotować krótko
dodać śmietanę 18%, pieprz mielony do smaku - zupa dzięki koprowi jest aromatyczna i pyszna.............SMACZNEGO!!!
24.02.2017
22.02.2017
Składniki:
łopatka bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku małe 20 sztuk, kucharek 1 łyżka, cząber 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, smalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuka, liście laurowe 2 sztuki, woda 1/2 litra
wywar z gotowania łopatki zamrażam i do bigosu później dodaję lub jako baza do gulaszu = łopatkę bez kości rozciąć ostrym nożem na jeden duży płat, uważać, aby nie przeciąć mięsa na kawałki, na mięso wycisnąć w prasce ząbki czosnku, posypać cząbrem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, majerankiem
łopatkę zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nicią, zawinąć w woreczek i schować do lodówki najlepiej na całą noc
na smalcu w rondlu zrumienić z każdej strony roladę na rumiano, przełożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, gdy para zasyczy to gotować na średnim ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
łopatkę dobrze wystudzić aby się nie rozleciała, z zimnej usunąć sznurek, kroić cienkie plastry do pieczywa, podawać z dodatkami jakie się lubi - najlepsze domowe mięsko do chleba...........SMACZNEGO!!!
łopatka bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku małe 20 sztuk, kucharek 1 łyżka, cząber 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, smalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuka, liście laurowe 2 sztuki, woda 1/2 litra
wywar z gotowania łopatki zamrażam i do bigosu później dodaję lub jako baza do gulaszu = łopatkę bez kości rozciąć ostrym nożem na jeden duży płat, uważać, aby nie przeciąć mięsa na kawałki, na mięso wycisnąć w prasce ząbki czosnku, posypać cząbrem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, majerankiem
łopatkę zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nicią, zawinąć w woreczek i schować do lodówki najlepiej na całą noc
na smalcu w rondlu zrumienić z każdej strony roladę na rumiano, przełożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, gdy para zasyczy to gotować na średnim ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
łopatkę dobrze wystudzić aby się nie rozleciała, z zimnej usunąć sznurek, kroić cienkie plastry do pieczywa, podawać z dodatkami jakie się lubi - najlepsze domowe mięsko do chleba...........SMACZNEGO!!!
19.02.2017
Składniki:
sok jabłkowy 1 litr, jabłka 2 sztuki, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 ml, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette"
umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem silikonowej 22 cm, dno będzie wierzchem deseru
400 ml soku wlać do naczynia i w mikrofali zagrzać na gorące, wsypać żelatynę, mieszając rozpuścić, wlać do żelatyny 500 ml soku, wymieszać i wlać do formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia
galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać
na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki do stężenia
formę nakryć talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, schować do lodówki
śmietanę z galaretką wsypać do zimnego mleka i mikserem ubić na sztywno, śmietanę nałożyć na wierzch deseru i powkładać do śmietany pokrojony wafelek, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO!!!
sok jabłkowy 1 litr, jabłka 2 sztuki, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 ml, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette"
umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem silikonowej 22 cm, dno będzie wierzchem deseru
400 ml soku wlać do naczynia i w mikrofali zagrzać na gorące, wsypać żelatynę, mieszając rozpuścić, wlać do żelatyny 500 ml soku, wymieszać i wlać do formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia
galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać
na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki do stężenia
formę nakryć talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, schować do lodówki
śmietanę z galaretką wsypać do zimnego mleka i mikserem ubić na sztywno, śmietanę nałożyć na wierzch deseru i powkładać do śmietany pokrojony wafelek, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO!!!
18.02.2017
Składniki:
gruszki 8 sztuk, galaretka gruszkowa 2 opakowania, jogurt wiśniowy 900 gram, żelatyna 1 opakowanie/na 1 litr, herbatniki kakaowe 11 sztuk
tani, prosty i pyszny deser = gruszki średniej wielkości przekroić na połowę a większe na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować z 3 minuty, podgotowane gruszki układać w formie silikonowej 25x25 cm (dno będzie wierzchem), galaretki gruszkowe rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wlać do gruszek i schować do lodówki do stężenia
żelatynę rozpuścić i rozmieszać w 100 ml gorącej wody, jogurty wlać do pojemnika, dodać żelatynę i dobrze wszystko wymieszać, przelać na zastygniętą galaretkę
na masie jogurtowej poukładać kakaowe herbatniki lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc
formę wyjąć z lodówki, delikatnie poodchylać-poruszać brzegi, formę nakryć talerzem i obrócić, zdjąć formę z deseru - deser jest przepysznie pyszny i można go jeść i jeść...........SMACZNEGO!!!
gruszki 8 sztuk, galaretka gruszkowa 2 opakowania, jogurt wiśniowy 900 gram, żelatyna 1 opakowanie/na 1 litr, herbatniki kakaowe 11 sztuk
tani, prosty i pyszny deser = gruszki średniej wielkości przekroić na połowę a większe na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować z 3 minuty, podgotowane gruszki układać w formie silikonowej 25x25 cm (dno będzie wierzchem), galaretki gruszkowe rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wlać do gruszek i schować do lodówki do stężenia
żelatynę rozpuścić i rozmieszać w 100 ml gorącej wody, jogurty wlać do pojemnika, dodać żelatynę i dobrze wszystko wymieszać, przelać na zastygniętą galaretkę
na masie jogurtowej poukładać kakaowe herbatniki lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc
formę wyjąć z lodówki, delikatnie poodchylać-poruszać brzegi, formę nakryć talerzem i obrócić, zdjąć formę z deseru - deser jest przepysznie pyszny i można go jeść i jeść...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
kura rosołowa 2 kg, włoszczyzna 1 pęczek, marchew 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, woda 4 litry, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron nitki 25 dag, natka pietruszki 1 pęczek
mam indukcję do gotowania i cebulę przypiekam na suchej, rozgrzanej patelni = z kury rosołowej odciąć kuperek, oczyścić z resztek pierza, umyć, można zrobić porcje i włożyć do szybkowara /9 litrów/, włożyć obraną włoszczyznę, marchewki
cebulę przekroić na połowę, wbić widelec w cebulę i opalić - przypalić nad ogniem, włożyć do garnka
wsypać kucharka, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
do rosołu wsypać mielony pieprz, przyprawę w płynie, rosół podać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem i posiekaną natką pietruszki - pyszny, klarowny, aromatyczny, rozgrzewający rosół............SMACZNEGO!!!
kura rosołowa 2 kg, włoszczyzna 1 pęczek, marchew 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, woda 4 litry, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron nitki 25 dag, natka pietruszki 1 pęczek
mam indukcję do gotowania i cebulę przypiekam na suchej, rozgrzanej patelni = z kury rosołowej odciąć kuperek, oczyścić z resztek pierza, umyć, można zrobić porcje i włożyć do szybkowara /9 litrów/, włożyć obraną włoszczyznę, marchewki
cebulę przekroić na połowę, wbić widelec w cebulę i opalić - przypalić nad ogniem, włożyć do garnka
wsypać kucharka, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
do rosołu wsypać mielony pieprz, przyprawę w płynie, rosół podać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem i posiekaną natką pietruszki - pyszny, klarowny, aromatyczny, rozgrzewający rosół............SMACZNEGO!!!
17.02.2017
Składniki:
sok jabłkowy Złote Jabłka Hortex 1 litr, jabłka 2 sztuki, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 ml, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe 50 gram
umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem silikonowej 22 cm, dno będzie wierzchem deseru
400 ml soku wlać do naczynia i w mikrofali zagrzać na gorące, wsypać żelatynę, mieszając rozpuścić, wlać do żelatyny 500 ml soku, wymieszać i wlać do formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia
galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać
na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki do stężenia
formę nakryć talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, schować do lodówki
śmietanę z galaretką wsypać do zimnego mleka i mikserem ubić na sztywno, śmietanę nałożyć na wierzch deseru i powkładać do śmietany pokrojony wafelek, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO!!!
sok jabłkowy Złote Jabłka Hortex 1 litr, jabłka 2 sztuki, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 ml, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe 50 gram
umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem silikonowej 22 cm, dno będzie wierzchem deseru
400 ml soku wlać do naczynia i w mikrofali zagrzać na gorące, wsypać żelatynę, mieszając rozpuścić, wlać do żelatyny 500 ml soku, wymieszać i wlać do formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia
galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać
na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki do stężenia
formę nakryć talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, schować do lodówki
śmietanę z galaretką wsypać do zimnego mleka i mikserem ubić na sztywno, śmietanę nałożyć na wierzch deseru i powkładać do śmietany pokrojony wafelek, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO!!!
16.02.2017
rozdrabniacz Beko CHP6 450W, pojemnik z tworzywa sztucznego o pojemności 0,5 litra, 4 noże siekające ze stali nierdzewnej, antypoślizgowa podstawa, możliwość mycia poszczególnych elementów w zmywarce
Jestem bardzo zadowolona z jakości i przydatności urządzenia. Dla mnie najlepszą zaletą tego rozdrabniacza (a miałam różne) są zastosowane 4 noże, jedna para noży jest blisko dna, druga para noży jest blisko pokrywy. Dzięki takiemu rozłożeniu rozdrabniane produkty (zwłaszcza typu natki pietruszki czy podobne) jest wszystko równomiernie i szybko rozdrobnione. Nie muszę teraz otwierać rozdrabniacza aby duże kawałki dodać bliżej noży do rozdrobnienia ponownego
POLECAM ten rozdrabniacz: dobrze rozdrabnia, jest poręczny, łatwo się montuje do pracy i do mycia (na zdjęciu jest rozdrobniony marcepan w czekoladzie do ciasta)
na stronie producenta można poczytać o blenderze "zobacz TUTAJ", cena około 130 zł
Składniki:
jajka 4 sztuki "L", cukier 1 szklanka, marchew starta 2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marcepan w czekoladzie 200 gram, śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko zimne 3,2% 220 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wafelek Lusette czekoladowy 1 sztuka "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette", wafelek Lusette cappuccino 1 sztuka "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette"
jajka z cukrem mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać mąkę z proszkiem i sodą, wlać olej rzepakowy, połączyć składniki
dodać marchewkę startą na drobnych oczkach lub resztek z wyciskarki soku, wsypać cynamon i krótko połączyć składniki
marcepać połamać i w rozdrabniaczu rozdrobnić, wsypać do ciasta i krótko połączyć składniki
forma silikonowa z kominkiem, wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić
zimne ciasto wyjąć z formy i przekroić na części, śmietanę i galaretkę wsypac do mleka i mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach
połowę śmietany dać na część ciasta i nakryć drugą częścią, resztę śmietany rozsmarowac na wierzchu ciasta
wafelki Lusette w woreczku rozgnieść na kruszonkę i posypać śmietanę, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest rewelacyjne smakowo, aromatyczne i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
jajka 4 sztuki "L", cukier 1 szklanka, marchew starta 2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marcepan w czekoladzie 200 gram, śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko zimne 3,2% 220 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wafelek Lusette czekoladowy 1 sztuka "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette", wafelek Lusette cappuccino 1 sztuka "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette"
jajka z cukrem mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać mąkę z proszkiem i sodą, wlać olej rzepakowy, połączyć składniki
dodać marchewkę startą na drobnych oczkach lub resztek z wyciskarki soku, wsypać cynamon i krótko połączyć składniki
marcepać połamać i w rozdrabniaczu rozdrobnić, wsypać do ciasta i krótko połączyć składniki
forma silikonowa z kominkiem, wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić
zimne ciasto wyjąć z formy i przekroić na części, śmietanę i galaretkę wsypac do mleka i mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach
połowę śmietany dać na część ciasta i nakryć drugą częścią, resztę śmietany rozsmarowac na wierzchu ciasta
wafelki Lusette w woreczku rozgnieść na kruszonkę i posypać śmietanę, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest rewelacyjne smakowo, aromatyczne i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)