Składniki:
jajka 10 sztuk,
ogórek zielony 1/2 sztuki,
papryka czerwona 1 sztuka,
cebula 1 mała,
koperek 1/2 pęczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
sól czosnkowa 3/4 łyżeczki,
jogurt naturalny 180 ml
jajka ugotowane na twardo obrać i przez kratkę -przeciskarkę jajka rozdrobnić do miski
dodać pokrojone drobno w kosteczkę: cebulę, paprykę, ogórek zielony, posiekany koperek i wymieszać
wsypać pieprz świeżo mielony, sól czosnkową, wlać jogurt i wymieszać wszystko, schować do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły
pyszna pasta do ciemnego pieczywa lub jakiego się lubi.........SMACZNEGO!!!
15.12.2016
12.12.2016
Składniki:
cannelloni 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, mięso mielone 1/2 kg, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, pomidory 3/4 kg, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 30 dag/starty
w zimie z braku dobrych świeżych pomidorów można użyć pomidory z puszki lub sok pomidorowy = makaron cannelloni włożyć do wrzącej wody z solą i łyżeczką oleju, podgotować z 3 minuty, wylać na durszlak i przelać szybko zimną wodą
na oleju zeszklić pokrojone w kostkę cebule, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i chwilę podsmażać aby czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki
dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć
świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa
wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody
foremka z wysuwanym dnem z wysokim rantem 18 cm włożyć do naczynia żaroodpornego, sos jak wycieknie będzie dobrze przypieczony, w formie na stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać sosem cannelloni, resztę sosu wylać na makaron
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra dół, po wierzchu posypać serem startym mozzarellą i piec z 35-40 minut, makaron z formy wysunąć na talerz jak trochę przestygnie - sycące, pyszne i aromatyczne danie makaronowe na obiad...........SMACZNEGO!!!
cannelloni 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, mięso mielone 1/2 kg, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, pomidory 3/4 kg, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 30 dag/starty
w zimie z braku dobrych świeżych pomidorów można użyć pomidory z puszki lub sok pomidorowy = makaron cannelloni włożyć do wrzącej wody z solą i łyżeczką oleju, podgotować z 3 minuty, wylać na durszlak i przelać szybko zimną wodą
na oleju zeszklić pokrojone w kostkę cebule, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i chwilę podsmażać aby czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki
dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć
świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa
wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody
foremka z wysuwanym dnem z wysokim rantem 18 cm włożyć do naczynia żaroodpornego, sos jak wycieknie będzie dobrze przypieczony, w formie na stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać sosem cannelloni, resztę sosu wylać na makaron
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra dół, po wierzchu posypać serem startym mozzarellą i piec z 35-40 minut, makaron z formy wysunąć na talerz jak trochę przestygnie - sycące, pyszne i aromatyczne danie makaronowe na obiad...........SMACZNEGO!!!
11.12.2016
Składniki:
smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka
boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku na smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać
dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem
kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też z ziemniakami na obiad...........SMACZNEGO!!!
smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka
boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku na smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać
dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem
kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też z ziemniakami na obiad...........SMACZNEGO!!!
8.12.2016
Składniki:
ciastka 1 opakowanie, sernik 1 opakowanie/w proszku, mleko 3,2% 400 ml, serek homogenizowany waniliowy 250 ml, draże 1 opakowanie/kakaowe, gruszki 4 sztuki, galaretka 2 opakowania/gruszkowa
forma silikonowa 25x24 cm, na dnie ułożyć pałki kukurydziane w polewie czekoladowej
sernik na zimno wsypać do pojemnika, wlać zimne mleko, dodać ziny serek waniliowy i mikserem miksować z 4 minuty, wsypać drażetki kakaowe i łyżką wymieszać
sernik wyłożyć na pałkach, wygładzić wierzch, rozłożyć pozostałe pałki, ułożyć plastry gruszek, delikatnie wcisnąć w sernik
galaretki gruszkowe wsypać do 900 ml gorącej wody i rozmieszać, tężejącą galaretkę wylać na sernik, schować do lodówki najlepiej na całą noc
deser jest pysznie gruszkowy z chrupiącymi kukurydzianymi pałkami............SMACZNEGO!!!
ciastka 1 opakowanie, sernik 1 opakowanie/w proszku, mleko 3,2% 400 ml, serek homogenizowany waniliowy 250 ml, draże 1 opakowanie/kakaowe, gruszki 4 sztuki, galaretka 2 opakowania/gruszkowa
forma silikonowa 25x24 cm, na dnie ułożyć pałki kukurydziane w polewie czekoladowej
sernik na zimno wsypać do pojemnika, wlać zimne mleko, dodać ziny serek waniliowy i mikserem miksować z 4 minuty, wsypać drażetki kakaowe i łyżką wymieszać
sernik wyłożyć na pałkach, wygładzić wierzch, rozłożyć pozostałe pałki, ułożyć plastry gruszek, delikatnie wcisnąć w sernik
galaretki gruszkowe wsypać do 900 ml gorącej wody i rozmieszać, tężejącą galaretkę wylać na sernik, schować do lodówki najlepiej na całą noc
deser jest pysznie gruszkowy z chrupiącymi kukurydzianymi pałkami............SMACZNEGO!!!
Składniki:
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kalafior 1 średni, brokuł 1 większy, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, makaron muszelki 1 kubek, mleko 3,2% 1/2 litra, koperek 1/2 pęczka
zagotować wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, różyczki kalafiora, brokuła, zagotować, gotować z 20 minut
wsypać makaron muszelki, kucharka, kostki rosołowe i gotować z do miękkości makaronu
wlać mleko, wsypać pieprz mielony i krótko zagotować, wsypać posiekany koperek - zupa jest pyszna, sycąca, można też użyć mrożonek..........SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kalafior 1 średni, brokuł 1 większy, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, makaron muszelki 1 kubek, mleko 3,2% 1/2 litra, koperek 1/2 pęczka
zagotować wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, różyczki kalafiora, brokuła, zagotować, gotować z 20 minut
wsypać makaron muszelki, kucharka, kostki rosołowe i gotować z do miękkości makaronu
wlać mleko, wsypać pieprz mielony i krótko zagotować, wsypać posiekany koperek - zupa jest pyszna, sycąca, można też użyć mrożonek..........SMACZNEGO!!!
6.12.2016
Składniki:
marchew 2 kubki, ziemniaki 1 kg, cebula 2 sztuki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, mąka tortowa 1 szklanka, bułka tarta 1/2 szklanki, tymianek 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba
marchew ok 3/4 - 1 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw, do placków odłożyłam 2 kubki o pojemności 250 ml, resztę (1 kubek) zostawiłam do ciasta piernikowo-marchewkowego "zobacz TUTAJ",mamy sok, ciasto i placki, jak nie ma wyciskarki to marchew zetrzeć na tarce drobne oczka
obrane ziemniaki z cebulą w pojemniku rozdrabniacza-blendera dokładnie wszystko zmiksować, przełożyć masę do miski
dodać jajka, kucharka, pieprz kolorowy zmielony i wymieszać łyżką
wsypać mąkę, tartą bułkę, tymianek, pieprz ziołowy i wymieszać dokładnie
na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki z obu stron, odkładać na ręcznik papierowy - placki są pysznie chrupiące, smaczne, syte, można je zjeść ze śmietaną, jogurtem............SMACZNEGO!!!
nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ"
otrzymałam do testowania Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 "kliknij i ZOBACZ- Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70"
dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę, dostarczanie naturalnych witamin potrzebnych dla mojego organizmu i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki
skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek
marchew 2 kubki, ziemniaki 1 kg, cebula 2 sztuki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, mąka tortowa 1 szklanka, bułka tarta 1/2 szklanki, tymianek 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba
marchew ok 3/4 - 1 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw, do placków odłożyłam 2 kubki o pojemności 250 ml, resztę (1 kubek) zostawiłam do ciasta piernikowo-marchewkowego "zobacz TUTAJ",mamy sok, ciasto i placki, jak nie ma wyciskarki to marchew zetrzeć na tarce drobne oczka
obrane ziemniaki z cebulą w pojemniku rozdrabniacza-blendera dokładnie wszystko zmiksować, przełożyć masę do miski
dodać jajka, kucharka, pieprz kolorowy zmielony i wymieszać łyżką
wsypać mąkę, tartą bułkę, tymianek, pieprz ziołowy i wymieszać dokładnie
na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki z obu stron, odkładać na ręcznik papierowy - placki są pysznie chrupiące, smaczne, syte, można je zjeść ze śmietaną, jogurtem............SMACZNEGO!!!
nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ"
otrzymałam do testowania Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 "kliknij i ZOBACZ- Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70"
dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę, dostarczanie naturalnych witamin potrzebnych dla mojego organizmu i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki
skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek
4.12.2016
Składniki:
jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, przyprawa do piernika 1/2 opakowania, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, marchew 1 kubek, dżem 250 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, masło 100 gram, kolorowa posypka - ile potrzeba
marchwiowi peperkuch to kaszubskie ciasto pieczone z przyprawami do piernika i startą marchewką w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, takie ciasto pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia kaszubka z Węsior k/Kartuz,pomorskie,pachnie i smakuje wybornie = marchew ok 3/4 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw, do ciasta odłożyłam 1 kubek o pojemności 250 ml, resztę użyłam (2 kubki) do placków "zobacz TUTAJ",mamy sok, ciasto i placki, jak nie ma wyciskarki to marchew zetrzeć na tarce drobne oczka
jajka, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na dużych obrotach
do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wlać olej i mikserem połączyć składniki
wsypać marchewkę i mikserem połączyć składniki na ciasto o konsystencji nie za mocno gęstej
forma silikonowa 25x24 cm, ciasto przełożyć do formy, piekarnik elektryczny na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut, do suchego patyczka
zimne ciasto przekroić na dwa placki
jeden placek posmarować grubo dżemem, użyłam swój domowy z ciemnych winogron
z 400 ml mleka zostawić trochę do wymieszania budyniu, wsypać do mleka 2 łyżki cukru, wlać budyń i mieszać do zagęstnienia budyniu, zimny budyń utrzeć z masłem miękkim na gładki krem
trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drugim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień, aromaty piernikowe z wilgotnością marchewki komponują się wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!
nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ"
otrzymałam do testowania Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 "kliknij i ZOBACZ- Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70"
dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę, dostarczanie naturalnych witamin potrzebnych dla mojego organizmu i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki
skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek
jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, przyprawa do piernika 1/2 opakowania, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, marchew 1 kubek, dżem 250 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, masło 100 gram, kolorowa posypka - ile potrzeba
marchwiowi peperkuch to kaszubskie ciasto pieczone z przyprawami do piernika i startą marchewką w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, takie ciasto pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia kaszubka z Węsior k/Kartuz,pomorskie,pachnie i smakuje wybornie = marchew ok 3/4 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw, do ciasta odłożyłam 1 kubek o pojemności 250 ml, resztę użyłam (2 kubki) do placków "zobacz TUTAJ",mamy sok, ciasto i placki, jak nie ma wyciskarki to marchew zetrzeć na tarce drobne oczka
jajka, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na dużych obrotach
do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wlać olej i mikserem połączyć składniki
wsypać marchewkę i mikserem połączyć składniki na ciasto o konsystencji nie za mocno gęstej
forma silikonowa 25x24 cm, ciasto przełożyć do formy, piekarnik elektryczny na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut, do suchego patyczka
zimne ciasto przekroić na dwa placki
jeden placek posmarować grubo dżemem, użyłam swój domowy z ciemnych winogron
z 400 ml mleka zostawić trochę do wymieszania budyniu, wsypać do mleka 2 łyżki cukru, wlać budyń i mieszać do zagęstnienia budyniu, zimny budyń utrzeć z masłem miękkim na gładki krem
trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drugim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień, aromaty piernikowe z wilgotnością marchewki komponują się wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!
nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ"
otrzymałam do testowania Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 "kliknij i ZOBACZ- Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70"
dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę, dostarczanie naturalnych witamin potrzebnych dla mojego organizmu i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki
skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek
Subskrybuj:
Posty (Atom)