Składniki:
kiszona kapusta 1kg,
kminek 2 łyżeczki,
ziele angielskie 2 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
cukier 2 łyżki,
olej rzepakowy 3 łyżki
boczek świeży 15 dag,
boczek wędzony 15 dag,
olej rzepakowy 2 łyżki,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 3 sztuki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka
ziemniaki 1,2 kg + woda 2 szklanki do blendera,
mąka pszenna 12-15 łyżek,
kminek 2 łyżeczki,
jajko 1 sztuka "M"
woda do gotowania 3 litry,
olej rzepakowy 3 łyżki,
sól 1 łyżka
Kiszoną kapustę nie za kwaśną drobniej pokroić, w garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, wsypać kminek, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać olej (kapusta szybciej będzie miękka) i gotować bez przykrycia (woda odparuje, gdy za dużo zostanie to odlać) z 40 minut.
W garnku podsmażyć na oleju pokrojony boczek wędzony i świeży, pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, sól, pieprz mielony, do garnka wsypać ugotowaną kapustę z małą ilością płynu, wymieszać i zagotować, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Ziemniaki obrane pokroić do dzbanka blendera, wlać wodę i mocno zmiksować, duże nylonowe drobne sitko postawić na garnku, wlać z blendera ziemniaki i zostawić na 20 minut do odcieknięcia wody z ziemniaków.
Wodę z ziemniaków delikatnie wylać, na dnie garnka ma zostać biała skrobia.
Wsypać z sitka ziemniaki do skrobi w garnku, wsypać mąkę, kminek, dodać jajko i wszystko łyżką dobrze wymieszać, porcje ciasta dać na płaski talerz.
W garnku zagotować wodę z olejem i solą, do wrzącej wody na średnim ogniu i z talerza łyżką zsuwać nie duże porcje klusek, po wypłynięciu na wierzch kluski gotować z 4 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz i kłaść następną porcję klusek, podawać z zasmażaną kiszoną kapustą - pyszne szare kluski, ziemniaki mocno zmiksowane w blenderze są szybko gotowe do przygotowania szarych klusek........SMACZNEGO!!!
13.04.2022
12.04.2022
Składniki:
ziemniaki 12 sztuk większe,
pory 3 sztuki średnie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka,
mozzarella kulki 2 opakowania duże,
papryka słodka - ile potrzeba,
ser żółty 24 plasterki małe,
pieprz mielony - ile potrzeba
Ziemniaki wybrać o podobnej wielkości i ugotować je w mundurkach, wystudzić.
Pory drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać ostrą paprykę, pieprz ziołowy, sól, co jakiś czas zamieszać, wystudzić.
Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki, każdy przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć łyżeczką ze środka ziemniaki i dodać je do porów.
Ziemniaki widelcem rozgnieść i wymieszać z porami.
Łyżeczką napełniać ziemniaki nadzieniem do pełna, kłaść na blachę z papierem do pieczenia.
Na każdy ziemniak położyć plasterek mozzarelli, posypać papryką słodką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C około 15 minut, następnie na każdy ziemniak położyć plasterek żółtego sera i piec z 6 minut, przed podaniem posypać mielonym pieprzem - bardzo smaczne ziemniaki gotowane w mundurkach i nadziewane porami,zapiekane w piekarniku, idealne i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
Ziemniaki wybrać o podobnej wielkości i ugotować je w mundurkach, wystudzić.
Pory drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać ostrą paprykę, pieprz ziołowy, sól, co jakiś czas zamieszać, wystudzić.
Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki, każdy przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć łyżeczką ze środka ziemniaki i dodać je do porów.
Ziemniaki widelcem rozgnieść i wymieszać z porami.
Łyżeczką napełniać ziemniaki nadzieniem do pełna, kłaść na blachę z papierem do pieczenia.
Na każdy ziemniak położyć plasterek mozzarelli, posypać papryką słodką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C około 15 minut, następnie na każdy ziemniak położyć plasterek żółtego sera i piec z 6 minut, przed podaniem posypać mielonym pieprzem - bardzo smaczne ziemniaki gotowane w mundurkach i nadziewane porami,zapiekane w piekarniku, idealne i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
kakao 1,5 łyżki,
cynamon 1/2 łyżeczki,
mleko 2 szklanki,
jajka 3 sztuki "M",
olej rzepakowy 100 ml,i
cukier puder 2 łyżki,
dżem - ile potrzeba,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać cukier puder, wbić jajka i mikserem utrzeć do białości.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wlać mleko, olej rzepakowy i mikserem połączyć składniki, wsypać kakao, cynamon i mikserem połączyć składniki, odstawić na 40 minut.
Gofrownicę raz przesmarować olejem, włączyć aby się rozgrzała, wlać chochelką porcję ciasta, zamknąć gofrownicę, piec wg czasu podanego do mocy gofrownicy (u mnie 13 minut) i nie otwierać w trakcie pieczenia.
Upieczone gofry kłaść na kratce, aby odparowały, nie będą gumowate tylko chrupiące, przed podaniem posmarować dżemem ulubionym (u mnie czarna porzeczka) i posypać pudrem cukrem - domowe, chrupiące gofry kakaowe, są bardzo smaczne i łatwe, potrzebna tylko gofrownica moc od 1000 Wat, im mocniejsza, tym lepsze gofry.........SMACZNEGO!!!
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać cukier puder, wbić jajka i mikserem utrzeć do białości.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wlać mleko, olej rzepakowy i mikserem połączyć składniki, wsypać kakao, cynamon i mikserem połączyć składniki, odstawić na 40 minut.
Gofrownicę raz przesmarować olejem, włączyć aby się rozgrzała, wlać chochelką porcję ciasta, zamknąć gofrownicę, piec wg czasu podanego do mocy gofrownicy (u mnie 13 minut) i nie otwierać w trakcie pieczenia.
Upieczone gofry kłaść na kratce, aby odparowały, nie będą gumowate tylko chrupiące, przed podaniem posmarować dżemem ulubionym (u mnie czarna porzeczka) i posypać pudrem cukrem - domowe, chrupiące gofry kakaowe, są bardzo smaczne i łatwe, potrzebna tylko gofrownica moc od 1000 Wat, im mocniejsza, tym lepsze gofry.........SMACZNEGO!!!
10.04.2022
Składniki:
jabłka szara reneta 1,5 kg,
kasza manna 1/2 szklanki,
cukier 1/2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1/2 szklanki, kasza manna 2 szklanki, cukier 1 szklanka, sól 1/2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 1/2 kostki i 3/4 kostki, cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do miski wsypać mąkę, kaszę manną, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko łyżką dobrze wymieszać.
Tortownica 22 cm i keksówka 20 cm z papierem do pieczenia (keksówka do pracy męża) lub 1 duża forma 30x25 cm , na dno foremek wysypać połowę suchej masy wygładzić wierzch i rozłożyć 1/2 kostki zimnej palmy.
Obrane jabłka bez gniazdek nasiennych pokroić i w rozdrabniaczu je zmiksować na pulpę, wsypać do miski i wymieszać z kaszą manną, cukrem, wyłożyć na pierwszą część masy suchej i NIE UGNIATAĆ tylko delikatnie wierzch wygładzić łyżką.
Na jabłka wsypać resztę masy suchej, rozłożyć 3/4 kostki palmy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, mocno wystudzić w foremkach i przed podaniem posypać pudrem cukrem - najłatwiejsza, najprostsza, mało pracochłonna i mało składnikowa szarlotka, jabłka zmiksowane w rozdrabniaczu są idealne do nadzienia..........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1/2 szklanki, kasza manna 2 szklanki, cukier 1 szklanka, sól 1/2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 1/2 kostki i 3/4 kostki, cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do miski wsypać mąkę, kaszę manną, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko łyżką dobrze wymieszać.
Tortownica 22 cm i keksówka 20 cm z papierem do pieczenia (keksówka do pracy męża) lub 1 duża forma 30x25 cm , na dno foremek wysypać połowę suchej masy wygładzić wierzch i rozłożyć 1/2 kostki zimnej palmy.
Obrane jabłka bez gniazdek nasiennych pokroić i w rozdrabniaczu je zmiksować na pulpę, wsypać do miski i wymieszać z kaszą manną, cukrem, wyłożyć na pierwszą część masy suchej i NIE UGNIATAĆ tylko delikatnie wierzch wygładzić łyżką.
Na jabłka wsypać resztę masy suchej, rozłożyć 3/4 kostki palmy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, mocno wystudzić w foremkach i przed podaniem posypać pudrem cukrem - najłatwiejsza, najprostsza, mało pracochłonna i mało składnikowa szarlotka, jabłka zmiksowane w rozdrabniaczu są idealne do nadzienia..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
pieczarki 50 dag,
olej rzepakowy 12 łyżek,
cebula 1 sztuka duża,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki,
sól czosnkowa 2 łyżeczki,
bułka tarta 1/2 szklanki,
jajka 12 sztuk "L",
natka pietruszki 1 pęczek
Cebulę pokroić w kostkę, na oleju zeszklić, wsypać obrane i pokrojone pieczarki, dodać paprykę, pieprz mielony, sól czosnkową i smażyć do miękkości pieczarek z 10 minut na średnim ogniu.
Pieczarki zmiksować pałką blendera, wymieszać z tartą bułką.
Jajka ugotować w osolonej wodzie (lepiej obiera się ze skorupek) zalać zimną wodą i wylać, wystudzić, obrać ze skorupek.
Jajka przekroić na połowę wzdłuż, wyjąć delikatnie łyżeczką żółtka do miski, widelcem pognieść z pieczarkami.
Łyżeczką napełniać puste miejsce po żółtkach do pełna, jajka układać na talerzu i posypać natką pietruszki - pyszne, lekkie, aromatyczne jajka gotowane i nadziewane pieczarkami są doskonałą przystawką, zakąską na każdą okazję...........SMACZNEGO!!!
Cebulę pokroić w kostkę, na oleju zeszklić, wsypać obrane i pokrojone pieczarki, dodać paprykę, pieprz mielony, sól czosnkową i smażyć do miękkości pieczarek z 10 minut na średnim ogniu.
Pieczarki zmiksować pałką blendera, wymieszać z tartą bułką.
Jajka ugotować w osolonej wodzie (lepiej obiera się ze skorupek) zalać zimną wodą i wylać, wystudzić, obrać ze skorupek.
Jajka przekroić na połowę wzdłuż, wyjąć delikatnie łyżeczką żółtka do miski, widelcem pognieść z pieczarkami.
Łyżeczką napełniać puste miejsce po żółtkach do pełna, jajka układać na talerzu i posypać natką pietruszki - pyszne, lekkie, aromatyczne jajka gotowane i nadziewane pieczarkami są doskonałą przystawką, zakąską na każdą okazję...........SMACZNEGO!!!
7.04.2022
Składniki:
udka kurczaka 3 sztuki duże,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
tymianek 1 łyżka,
ząbki czosnku 6 sztuk,
cebula 3 sztuki średnie,
papryka słodka 4 sztuki średnie,
woda 1 szklanka
Świeże udka kurczaka: odciąć kuper, kawałki tłustej skóry, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce wymieszać tymianek, paprykę ostrą, kucharka, olej rzepakowy, pokrojone ząbki czosnku i cebulę, włożyć udka, mocno natrzeć i schować do lodówki na kilka godzin.
Do garnka wlać samą marynatę i rozgrzać, włożyć udka i zrumienić z każdej strony, dodać pokrojone papryki słodkie, z marynaty resztę składników.
Wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, podawać z ulubionymi dodatkami. - udka kurczaka duszone w papryce, cebuli, czosnku, z tymiankiem smakują wyśmienicie do ryżu, ziemniaków, makaronu lub pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Świeże udka kurczaka: odciąć kuper, kawałki tłustej skóry, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce wymieszać tymianek, paprykę ostrą, kucharka, olej rzepakowy, pokrojone ząbki czosnku i cebulę, włożyć udka, mocno natrzeć i schować do lodówki na kilka godzin.
Do garnka wlać samą marynatę i rozgrzać, włożyć udka i zrumienić z każdej strony, dodać pokrojone papryki słodkie, z marynaty resztę składników.
Wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, podawać z ulubionymi dodatkami. - udka kurczaka duszone w papryce, cebuli, czosnku, z tymiankiem smakują wyśmienicie do ryżu, ziemniaków, makaronu lub pieczywa..........SMACZNEGO!!!
3.04.2022
Składniki:
jajka 6 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
aromat migdałowy 4 krople,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
śmietana 18% gęsta 2 łyżki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kakao 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka, woda gorąca 2-3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i wlać 4 krople aromatu migdałowego, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki.
Forma karbowana bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta.
Do reszty ciasta wsypać kakao, mikserem połączyć i dodać wokoło rantu na jasne ciasto.
Owinąć z 3 razy naokoło formę folią spożywczą, folia na wierzchu formy powinna być dobrze naciągnięta, aby się nie zapadała w ciasto.
Do garnka 6 litrowego włożyć owiniętą formę, wlać wody tyle, aby forma nie pływała tylko stała.
Zamiast pokrywką, która skacze, nakryłam garnek dużym, płaskim talerzem, po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut.
Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdziłam czy po wyjęciu z babki jest suchy, był suchy i garnek zdjęłam z ognia.
Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą.
Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę.
W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny.
Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru - nie mam formy do gotowania a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła, użyłam foremkę 20 cm bez kominka, najwyżej nie wyjdzie, a tu niespodzianka: NAJLEPSZA BABKA GOTOWANA i bez formy do gotowania.Polecam!.......SMACZNEGO!!!
cukier puder 1 szklanka, woda gorąca 2-3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i wlać 4 krople aromatu migdałowego, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki.
Forma karbowana bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta.
Do reszty ciasta wsypać kakao, mikserem połączyć i dodać wokoło rantu na jasne ciasto.
Owinąć z 3 razy naokoło formę folią spożywczą, folia na wierzchu formy powinna być dobrze naciągnięta, aby się nie zapadała w ciasto.
Do garnka 6 litrowego włożyć owiniętą formę, wlać wody tyle, aby forma nie pływała tylko stała.
Zamiast pokrywką, która skacze, nakryłam garnek dużym, płaskim talerzem, po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut.
Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdziłam czy po wyjęciu z babki jest suchy, był suchy i garnek zdjęłam z ognia.
Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą.
Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę.
W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny.
Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru - nie mam formy do gotowania a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła, użyłam foremkę 20 cm bez kominka, najwyżej nie wyjdzie, a tu niespodzianka: NAJLEPSZA BABKA GOTOWANA i bez formy do gotowania.Polecam!.......SMACZNEGO!!!
2.04.2022
Składniki:
jabłka 3 sztuki średnie,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
cukier 3 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki,
jajka 2 sztuki "L",
mleko 3/4 litra,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do pojemnika wsypać mąkę tortową, cukier wanilinowy, cukier, sól, proszek do pieczenia, dodać jajka, wlać mleko i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę o nie za gęstej konsystencji.
Obrane jabłka bez gniazdek nasiennych zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy plastry.
Jabłka wsypać do ciasta, wymieszać i zostawić na 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść nie za duże i nie za grube porcje ciasta, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony.
Usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejne porcje placuszków, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, szybkie i proste placuszki waniliowe z jabłkami, bardzo nam smakują na ciepło ale również na zimno........SMACZNEGO!!!
Do pojemnika wsypać mąkę tortową, cukier wanilinowy, cukier, sól, proszek do pieczenia, dodać jajka, wlać mleko i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę o nie za gęstej konsystencji.
Obrane jabłka bez gniazdek nasiennych zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy plastry.
Jabłka wsypać do ciasta, wymieszać i zostawić na 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść nie za duże i nie za grube porcje ciasta, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony.
Usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejne porcje placuszków, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, szybkie i proste placuszki waniliowe z jabłkami, bardzo nam smakują na ciepło ale również na zimno........SMACZNEGO!!!
31.03.2022
Składniki:
herbatniki 200 gram,
jogurt truskawkowy 2 opakowania po 380 gram jedno,
galaretka truskawkowa 2 opakowania + gorąca woda 200 ml,
czekolada gorzka 200 gram,
żelatyna deserowa na 1 litr opakowanie,
sok pomarańczowy karton 1 litr,
orzechy włoskie posiekane 100 gram
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy ułożyć herbatniki.
Jogurt truskawkowy wymieszać z galaretką truskawkową, schować do lodówki, gdy będzie prawie stężały to wylać na herbatniki, na wierzchu posypać czekoladą rozdrobnioną w rozdrabniaczu.
Na czekoladzie poukładać herbatniki na czekoladzie, lekko przycisnąć i do lodówki.
Żelatynę deserową na 1 litr rozpuścić w 200 ml gorącego soku pomarańczowego, po wymieszaniu wlać do reszty zimnego soku pomarańczowego, do lodówki, gdy zacznie tężeć to wylać do formy na herbatniki, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić nożem maczanym w gorącej wodzie - bardzo łatwy, szybki, tani, mało pracochłonny i mało składnikowy deser na zimno na herbatnikach, idealny na lato i nie tylko.........SMACZNEGO!!!
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy ułożyć herbatniki.
Jogurt truskawkowy wymieszać z galaretką truskawkową, schować do lodówki, gdy będzie prawie stężały to wylać na herbatniki, na wierzchu posypać czekoladą rozdrobnioną w rozdrabniaczu.
Na czekoladzie poukładać herbatniki na czekoladzie, lekko przycisnąć i do lodówki.
Żelatynę deserową na 1 litr rozpuścić w 200 ml gorącego soku pomarańczowego, po wymieszaniu wlać do reszty zimnego soku pomarańczowego, do lodówki, gdy zacznie tężeć to wylać do formy na herbatniki, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić nożem maczanym w gorącej wodzie - bardzo łatwy, szybki, tani, mało pracochłonny i mało składnikowy deser na zimno na herbatnikach, idealny na lato i nie tylko.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)