Składniki:
ciasto: jajka 5 sztuk "L",
palma 15 dag miękka,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2 szklanki,
kakao 4 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 40 dag,
woda 800 ml,
galaretka wiśniowa 2 opakowania
mleko 800 ml,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
palma 10 dag miękka,
cukier puder 3/4 szklanki,
czekolada mleczna 100 gram
ciasto: w pojemniku mikserem utrzeć do spienienia palmę, cukier, jajka, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i połączyć mikserem składniki, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i przekroić na 3 placki.
Śliwki bez pestek pokroić drobno, zalać wodą i gotować z 8 minut bez cukru, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę wiśniową, zostawić w chłodnym miejscu do prawie stężenia.
Budyń ugotować bez cukru i tłuszczu wg przepisu z opakowania ale użyć 800 ml mleka, wystudzić.
Ciasto położyć na płaskim talerzu i nasączyć np. herbatą z cytryną, prawie tężejącą galaretkę rozsmarować i nakryć drugim plackiem, nasączyć go herbatą i rozsmarować galaretkę, zostawić trochę do ozdobienia, nakryć 3 plackiem, delikatnie przycisnąć, schować do lodówki.
Palmę miękką, cukier, zimny budyń utrzeć mikserem na masę kremową, rozsmarować na nasączonym 3 placku, dodać na środek resztę galaretki i posypać posiekaną czekoladą, schować do lodówki - ciasto kakaowe jest jak torcik ze śliwkową galaretką i kremem budyniowym, jest bardzo smaczne i wyjątkowe..........SMACZNEGO!!!
7.03.2022
6.03.2022
Składniki:
dorsz czarny filety 4 sztuki,
mąka pszenna 1 szklanka+sól 2 łyżeczki+pieprz mielony 2 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
cebula 3 sztuki większe, pory 3 sztuki średnie, marchew z rosołu 3 sztuki, olej rzepakowy 8 łyżek, cukier 2-3 łyżki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2-3 łyżki, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 2 szklanki
Filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, pokroić na małe porcje, obtaczać w mące wymieszanej z solą i pieprzem.
Na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać do miski.
Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę , pory, dodać cukier, kucharka, pieprz mielony, dodać ugotowaną z rosołu marchewkę, wlać ocet jabłkowy, sok pomidorowy, wodę i gotować z 7 minut na średnim ogniu.
Wlać od razu sos na ryby, zostawić na 12 godzin minimum w chłodnym miejscu - najlepsze filety dorsza czarnego smażone w małych kawałkach i zalane sosem z cebuli, porów, soku z pomidorów........SMACZNEGO!!!
cebula 3 sztuki większe, pory 3 sztuki średnie, marchew z rosołu 3 sztuki, olej rzepakowy 8 łyżek, cukier 2-3 łyżki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2-3 łyżki, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 2 szklanki
Filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, pokroić na małe porcje, obtaczać w mące wymieszanej z solą i pieprzem.
Na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać do miski.
Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę , pory, dodać cukier, kucharka, pieprz mielony, dodać ugotowaną z rosołu marchewkę, wlać ocet jabłkowy, sok pomidorowy, wodę i gotować z 7 minut na średnim ogniu.
Wlać od razu sos na ryby, zostawić na 12 godzin minimum w chłodnym miejscu - najlepsze filety dorsza czarnego smażone w małych kawałkach i zalane sosem z cebuli, porów, soku z pomidorów........SMACZNEGO!!!
Składniki:
buraki podłużne 2 kg,
woda 2,5 litra do szybkowara
jabłka 3 sztuki średnie,
cebula sztuka większa,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1-2 łyżki,
olej rzepakowy 6 łyżek
Buraki podłużne są wg mnie najlepsze w smaku i staram się takie kupować zwłaszcza do przygotowania takich sałatek czy surówek na zimno.
Buraki obieram ze skórki, opłukane do szybkowara (jeśli są większe to kroję na połowę), zalać wodą i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut.
Zimne wyjąć z szybkowara (woda z gotowania do barszczu), w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć buraki, przełożyć do miski.
Do buraków zetrzeć na tarce jabłka, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy, olej rzepakowy i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut i można jeść - bardzo smaczna, szybka, zdrowa sałatka buraczkowo-jabłkowa, doskonale się sprawdzi do obiadu ale też i do podjadania........SMACZNEGO!!!
Buraki podłużne są wg mnie najlepsze w smaku i staram się takie kupować zwłaszcza do przygotowania takich sałatek czy surówek na zimno.
Buraki obieram ze skórki, opłukane do szybkowara (jeśli są większe to kroję na połowę), zalać wodą i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut.
Zimne wyjąć z szybkowara (woda z gotowania do barszczu), w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć buraki, przełożyć do miski.
Do buraków zetrzeć na tarce jabłka, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy, olej rzepakowy i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut i można jeść - bardzo smaczna, szybka, zdrowa sałatka buraczkowo-jabłkowa, doskonale się sprawdzi do obiadu ale też i do podjadania........SMACZNEGO!!!
5.03.2022
Składniki:
jabłka szara reneta 2,5 kg,
cukier 5 łyżek,
cynamon 1 łyżka
mąka tortowa 2 szklanki, mąka krupczatka 2 szklanki, kasza manna 2 szklanka, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1/2 opakowania, proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 3 łyżki, palma 1,5 kostki zimna, cukier puder do posypania- ile potrzeba
Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na grubszych na tarce do miski, dodać cukier, cynamon i wymieszać, odstawić na blat kuchenny.
Do miski wsypać mąkę tortową, krupczatkę, kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 3 szklanki suchych składników i plasterki zimnej palmy 1/2 kostki, następnie rozłożyć połowę wymieszanych startych jabłek z sokiem bez ugniatania.
Na jabłkach rozsypać 3 szklanki suchy składników, plasterki 1/2 kostki palmy i resztę jabłek bez ugniatania.
Resztę suchych składników wymieszać z kakao i rozsypać na jabłkach i plasterki 1/2 kostki palmy.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie mocno wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na rano gotowa, przed [podaniem posypać pudrem cukrem - sypana szarlotka jest bardzo łatwa, mało pracochłonna i smakuje wyśmienicie, kakaowy wierzch szarlotki urozmaica szarlotkę.........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 2 szklanki, mąka krupczatka 2 szklanki, kasza manna 2 szklanka, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1/2 opakowania, proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 3 łyżki, palma 1,5 kostki zimna, cukier puder do posypania- ile potrzeba
Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na grubszych na tarce do miski, dodać cukier, cynamon i wymieszać, odstawić na blat kuchenny.
Do miski wsypać mąkę tortową, krupczatkę, kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 3 szklanki suchych składników i plasterki zimnej palmy 1/2 kostki, następnie rozłożyć połowę wymieszanych startych jabłek z sokiem bez ugniatania.
Na jabłkach rozsypać 3 szklanki suchy składników, plasterki 1/2 kostki palmy i resztę jabłek bez ugniatania.
Resztę suchych składników wymieszać z kakao i rozsypać na jabłkach i plasterki 1/2 kostki palmy.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie mocno wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na rano gotowa, przed [podaniem posypać pudrem cukrem - sypana szarlotka jest bardzo łatwa, mało pracochłonna i smakuje wyśmienicie, kakaowy wierzch szarlotki urozmaica szarlotkę.........SMACZNEGO!!!
4.03.2022
Składniki:
farsz: kapusta kiszona 70 dag,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka większa,
olej rzepakowy 6 łyżek,
kucharek 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
tarta bułka 6 łyżek
naleśniki: mąka tortowa 3 szklanki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kurkuma 2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "L"
olej rzepakowy do posmarowania - ile potrzeba, tarta bułka do obsypania - ile potrzeba, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka
Do pojemnika wsypać mąkę, kurkumę, sól, cukier, wlać mleko, olej i wodę gazowaną, jajka i mikserem utrzeć na gładkie dość lejące ciasto, odstawić na 30 minut.
Kapustę kiszoną drobno posiekać, w garnku zalać wodą i gotować do miękkości kapusty, nadmiar wody wylać.
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, wsypać pieczarki (nie solić,aby wody nie puściły) i podsmażać do miękkości pieczarek, dodać do kapusty.
Na rozgrzanej naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz olejem, potem już nie trzeba smażyć cienkie naleśniki.
Kapustę wymieszać z pieczarkami, pieprzem mielonym, kucharkiem cukrem, tartą bułką, na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i naleśniki składać na pół i jeszcze raz na pół.
Naleśniki złożone posmarować pędzelkiem olejem i obsypać tartą bułką, smażyć na złocisto z każdej strony, odkładać na talerz - naleśniki z kurkumą nadziewane farszem z pieczarek z kapustą kiszoną i panierowane w tartej bułce są idealne do czystego barszczu czerwonego...........SMACZNEGO!!!
naleśniki: mąka tortowa 3 szklanki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kurkuma 2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "L"
olej rzepakowy do posmarowania - ile potrzeba, tarta bułka do obsypania - ile potrzeba, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka
Do pojemnika wsypać mąkę, kurkumę, sól, cukier, wlać mleko, olej i wodę gazowaną, jajka i mikserem utrzeć na gładkie dość lejące ciasto, odstawić na 30 minut.
Kapustę kiszoną drobno posiekać, w garnku zalać wodą i gotować do miękkości kapusty, nadmiar wody wylać.
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, wsypać pieczarki (nie solić,aby wody nie puściły) i podsmażać do miękkości pieczarek, dodać do kapusty.
Na rozgrzanej naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz olejem, potem już nie trzeba smażyć cienkie naleśniki.
Kapustę wymieszać z pieczarkami, pieprzem mielonym, kucharkiem cukrem, tartą bułką, na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i naleśniki składać na pół i jeszcze raz na pół.
Naleśniki złożone posmarować pędzelkiem olejem i obsypać tartą bułką, smażyć na złocisto z każdej strony, odkładać na talerz - naleśniki z kurkumą nadziewane farszem z pieczarek z kapustą kiszoną i panierowane w tartej bułce są idealne do czystego barszczu czerwonego...........SMACZNEGO!!!
3.03.2022
Składniki:
spód sernika: ciastka kakaowe 500 gram,
masło miękkie 100 gram
sernik: jajka 8 sztuk "M", cukier 1/2 szklanki, masło 100 gram miękkie, twaróg waniliowy 1 kg wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kaszka manna 4 łyżki, skórka kandyzowana pomarańczowa 100 gram, cukier puder do posypania
Ciastka kakaowe pokruszyć do miski, dodać miękkie masło i ręką połączyć składniki, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, masę z ciastek wylepić na całe dno formy, schować do lodówki.
Wszystkie składniki do sernika temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, dodać miękkie masło i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty.
Do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną, kandyzowane skórki pomarańczy i mikserem połączyć składniki.
Masę serową wylać do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, sernik w formie mocno wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest zwarty ale delikatny, wilgotny, smakuje doskonale na każdą okazję a spód z ciastek kakaowych jest smacznym dodatkiem........SMACZNEGO!!!
sernik: jajka 8 sztuk "M", cukier 1/2 szklanki, masło 100 gram miękkie, twaróg waniliowy 1 kg wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kaszka manna 4 łyżki, skórka kandyzowana pomarańczowa 100 gram, cukier puder do posypania
Ciastka kakaowe pokruszyć do miski, dodać miękkie masło i ręką połączyć składniki, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, masę z ciastek wylepić na całe dno formy, schować do lodówki.
Wszystkie składniki do sernika temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, dodać miękkie masło i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty.
Do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną, kandyzowane skórki pomarańczy i mikserem połączyć składniki.
Masę serową wylać do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, sernik w formie mocno wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest zwarty ale delikatny, wilgotny, smakuje doskonale na każdą okazję a spód z ciastek kakaowych jest smacznym dodatkiem........SMACZNEGO!!!
2.03.2022
Składniki:
dzwonki karpia większe 3 sztuki,
sól 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
masło klarowane 6 łyżek
Kupiłam świeże dzwonki karpia, skóra była oczyszczona, bez łusek, dzwonki opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Każdy dzwonek natrzeć solą, pieprzem mielonym, obtoczyć z każdej strony w mące pszennej.
Masło klarowane stopić na patelni, kłaść na gorące masło kłaść dzwonki karpia i smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.
Nam smakuje skropiony cytryną i z białym pieczywem z masłem - bardzo smaczne, soczyste, z chrupiącą skórka dzwonki świeżego karpia na maśle klarowanym smażone.........SMACZNEGO!!!
Kupiłam świeże dzwonki karpia, skóra była oczyszczona, bez łusek, dzwonki opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Każdy dzwonek natrzeć solą, pieprzem mielonym, obtoczyć z każdej strony w mące pszennej.
Masło klarowane stopić na patelni, kłaść na gorące masło kłaść dzwonki karpia i smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.
Nam smakuje skropiony cytryną i z białym pieczywem z masłem - bardzo smaczne, soczyste, z chrupiącą skórka dzwonki świeżego karpia na maśle klarowanym smażone.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
tortilla pszenna 1 opakowanie, 12 sztuk w opakowaniu
pieczarki 1 kg, cebula 2 sztuki większe+cukier 2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, tarta bułka 1 szklanka
jajka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
barszcz do picia - składniki w opisie
Pieczarki obrać, drobno pokropić, cebule pokroić drobno i wsypać do garnka z olejem rzepakowy, posypać cukrem i podsmażać na złoty kolor, wsypać pieczarki i nie solić!!!, wymieszać i smażyć do odparowania większości płynu, wystudzić.
Do pieczarek teraz wsypać sól, pieprz mielony, bułkę tartą i wymieszać.
Placek tortilli posmarować pieczarkami zostawiając wolny rant.
Brzegi placka wzdłuż podwinąć do środka i od dołu zawijać ciasno krokiet.
Jajka, kucharek, olej dobrze wymieszać rózgą.
Każdy krokiet maczać w jajku i obtaczać w tartej bułce.
Na gorącym oleju na średnim ogniu smażyć na rumiano z każdej strony.
Usmażone odkładać na talerz, lekko wystudzone kroić na na porcje, podawać z czerwonym barszczem.
Barszcz: wodę 2 litry z gotowania buraków i wodę 1 litr zagotować, dodać 2 łyżeczki smalcu, wsypać cukier 4 łyżki, pieprz mielony 1,5 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, sól 2 łyżki, majeranek3 łyżki, wlać z butelki szklanej połowę koncentratu barszcz, tylko zagotować i zdjąć z ognia - tortilla doskonale się sprawdziła w stylu krokietów pieczarkowych, placki nadają się do takich "zamienników", z barszczem doskonały posiłek.........SMACZNEGO!!!
pieczarki 1 kg, cebula 2 sztuki większe+cukier 2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, tarta bułka 1 szklanka
jajka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
barszcz do picia - składniki w opisie
Pieczarki obrać, drobno pokropić, cebule pokroić drobno i wsypać do garnka z olejem rzepakowy, posypać cukrem i podsmażać na złoty kolor, wsypać pieczarki i nie solić!!!, wymieszać i smażyć do odparowania większości płynu, wystudzić.
Do pieczarek teraz wsypać sól, pieprz mielony, bułkę tartą i wymieszać.
Placek tortilli posmarować pieczarkami zostawiając wolny rant.
Brzegi placka wzdłuż podwinąć do środka i od dołu zawijać ciasno krokiet.
Jajka, kucharek, olej dobrze wymieszać rózgą.
Każdy krokiet maczać w jajku i obtaczać w tartej bułce.
Na gorącym oleju na średnim ogniu smażyć na rumiano z każdej strony.
Usmażone odkładać na talerz, lekko wystudzone kroić na na porcje, podawać z czerwonym barszczem.
Barszcz: wodę 2 litry z gotowania buraków i wodę 1 litr zagotować, dodać 2 łyżeczki smalcu, wsypać cukier 4 łyżki, pieprz mielony 1,5 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, sól 2 łyżki, majeranek3 łyżki, wlać z butelki szklanej połowę koncentratu barszcz, tylko zagotować i zdjąć z ognia - tortilla doskonale się sprawdziła w stylu krokietów pieczarkowych, placki nadają się do takich "zamienników", z barszczem doskonały posiłek.........SMACZNEGO!!!
1.03.2022
Składniki:
W garnku szybkowara stopić smalec i mocno zrumienić mięso z każdej strony (dodatkowo dodałam 60 dag kawałek łopatki aby była na obiad), następnie wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 60 minut.
W szybkowarze dobrze wystudzić mięso, zimne wyjąć (tłuszcz można wykorzystać do sosu, bigosu lub zamrozić), usunąć nić i kroić na plasterki. - doskonałe domowe mięso do pieczywa, smakuje wyśmienicie, i najważniejsze, wiemy z czego zrobione i co jemy, w szybkowarze jest szybko gotowe i aromatyczne, kruche........SMACZNEGO!!!
łopatka świeża bez kości 1,5 kg
przyprawy: 1 łyżka papryka słodka, przyprawa w płynie, kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, żelatyna, sól, pieprz mielony, majeranek 4 łyżki, ząbki czosnku 8 sztuk
smalec 1 łyżka,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 2 sztuki,
woda 2 szklanki
Świeże mięso łopatki opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, ponacinać (nie przeciąć na dole) tak, aby powstał płat mięsa, przyprawy, żelatynę, wyciśnięty czosnek, przyprawę w płynie, wymieszać i mocno natrzeć cały płat mięsa, na koniec posypać majerankiem.
W garnku szybkowara stopić smalec i mocno zrumienić mięso z każdej strony (dodatkowo dodałam 60 dag kawałek łopatki aby była na obiad), następnie wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 60 minut.
W szybkowarze dobrze wystudzić mięso, zimne wyjąć (tłuszcz można wykorzystać do sosu, bigosu lub zamrozić), usunąć nić i kroić na plasterki. - doskonałe domowe mięso do pieczywa, smakuje wyśmienicie, i najważniejsze, wiemy z czego zrobione i co jemy, w szybkowarze jest szybko gotowe i aromatyczne, kruche........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)