Składniki:
jabłka szara reneta 2,5 kg,
cukier 5 łyżek,
cynamon 1 łyżka
mąka tortowa 2 szklanki,
mąka krupczatka 2 szklanki,
kasza manna 2 szklanka,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1/2 opakowania,
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 3 łyżki,
palma 1,5 kostki zimna,
cukier puder do posypania- ile potrzeba
Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na grubszych na tarce do miski, dodać cukier, cynamon i wymieszać, odstawić na blat kuchenny.
Do miski wsypać mąkę tortową, krupczatkę, kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 3 szklanki suchych składników i plasterki zimnej palmy 1/2 kostki, następnie rozłożyć połowę wymieszanych startych jabłek z sokiem bez ugniatania.
Na jabłkach rozsypać 3 szklanki suchy składników, plasterki 1/2 kostki palmy i resztę jabłek bez ugniatania.
Resztę suchych składników wymieszać z kakao i rozsypać na jabłkach i plasterki 1/2 kostki palmy.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie mocno wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na rano gotowa, przed [podaniem posypać pudrem cukrem - sypana szarlotka jest bardzo łatwa, mało pracochłonna i smakuje wyśmienicie, kakaowy wierzch szarlotki urozmaica szarlotkę.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz