Składniki:
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 3 szklanki,
sól 3/4 łyżeczki,
cukier 2 łyżki,
kurkuma 2 łyżeczki,
serek waniliowy z wiaderka 1/2 opakowania,
rodzynki sułtanki 150 gram
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wlać mleko, wodę gazowaną i olej, trzepaczką wszystko dokładnie wymieszać, na koniec wsypać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut miskę przykrytą talerzem.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i rozgrzać mocno, ciasto naleśnikowe wymieszać i wlać porcję chochelką na patelnię, smażyć na złocisto z 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu , usmażone odkładać na talerz.
Ser z wiaderka wyłożyć do miski, wsypać odcedzone na sitku rodzynki, wymieszać łyżką.
Na każdy naleśnik dać porcję serka i rozsmarować łyżką, naleśniki składać na pól i jeszcze raz na pół - bardzo delikatne, smaczne naleśniki, dzięki dodaniu kurkumy są o pięknym złocistym kolorze i są zdrowsze, serek homogenizowany z rodzynkami smakuje wybornie w naleśnikach........SMACZNEGO!!!
25.02.2022
24.02.2022
Składniki:
W garnku zagotować wodę z pokrojoną cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym, gorczycą, cukrem i gotować z 5 minut, następnie wlać ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać mielony pieprz.
Do pojemnika wkładać porcję filetów, cebuli z zalewy do wyczerpania składników i na koniec wlać resztę zalewy, schować do lodówki na 24 godziny - jeśli śledzie są mniejsze to smażę je oczyszczone w całości, duże sama filetuję, śledzie powinny być świeże, ja kupuję u rybaków w Rewie.........SMACZNEGO!!!
śledzie świeże 2 kg dość duże, sól 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, mąka pszenna 2-3 szklanki, olej rzepakowy ile potrzeba
zalewa: woda 1 litr,
cukier 4 łyżki,
cebula 4 sztuki,
gorczyca 1 łyżka,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
ocet 10% 1/2-3/4 szklanki
- Mam dostęp do świeżych śledzi od rybaków, kupuję prosto z kutra i gdy są dość duże to sama je filetuję i kroję każdy filet na połowę, lepiej się smaży , opłukane pod zimną wodą filety wkładam do garnka, posypuję solą i pieprzem, wymieszam, zostawiam na 1 godzinę w lodówce.
Wylewam ze śledzi puszczony płyn, wsypuję mąkę i mieszam,aby mąka pokryła filety.
W garnku zagotować wodę z pokrojoną cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym, gorczycą, cukrem i gotować z 5 minut, następnie wlać ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać mielony pieprz.
Do pojemnika wkładać porcję filetów, cebuli z zalewy do wyczerpania składników i na koniec wlać resztę zalewy, schować do lodówki na 24 godziny - jeśli śledzie są mniejsze to smażę je oczyszczone w całości, duże sama filetuję, śledzie powinny być świeże, ja kupuję u rybaków w Rewie.........SMACZNEGO!!!
23.02.2022
Składniki:
śledzie matiasy 1 kg,
cebula 3-4 sztuki średnie,
pieprz mielony - ile potrzeba,
olej rzepakowy 400-500 ml
Dobrej jakości śledzie matiasy pokroić na 2-3 cm kawałki do miski, zalać zimną wodą i po 10 minutach powtórzyć z 3 x, potem wylać na durszlak aby dobrze obciekły z wody.
Cebule drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą na 5 minut, wodę z cebul.ą wylać na sitko i przelać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody.
Do pojemnika (u mnie kamienny garnek) wkładać partiami: trochę śledzi, cebuli, pieprzu mielonego i tak do wyczerpania składników.
Wlać olej rzepakowy do zakrycia śledzi i łyżką przycisnąć śledzie, nakryć talerzykiem i schować do lodówki, najlepiej na 24 godziny - śledzie matiasy są bardzo smaczne nie tylko jako zakąska do wódki ale na wszelkie inne okazje, sparzona cebula jest lekka i nie ma goryczy.........SMACZNEGO!!!
Dobrej jakości śledzie matiasy pokroić na 2-3 cm kawałki do miski, zalać zimną wodą i po 10 minutach powtórzyć z 3 x, potem wylać na durszlak aby dobrze obciekły z wody.
Cebule drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą na 5 minut, wodę z cebul.ą wylać na sitko i przelać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody.
Do pojemnika (u mnie kamienny garnek) wkładać partiami: trochę śledzi, cebuli, pieprzu mielonego i tak do wyczerpania składników.
Wlać olej rzepakowy do zakrycia śledzi i łyżką przycisnąć śledzie, nakryć talerzykiem i schować do lodówki, najlepiej na 24 godziny - śledzie matiasy są bardzo smaczne nie tylko jako zakąska do wódki ale na wszelkie inne okazje, sparzona cebula jest lekka i nie ma goryczy.........SMACZNEGO!!!
22.02.2022
Składniki:
kolety schabowe bez kości 5 sztuk,
mąka pszenna 1/2 szklanki+1 łyżeczka pieprzu+1 łyżeczka soli,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
pory 6 sztuk średnie,
kucharek 1 łyżka,
woda 3 szklanki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
przyprawa wpłynie 1 łyżka
Kotlety schabowe bez kości rozbić dość cienko, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, kłaść na gorący olej i zrumienić z każdej strony.
Kotlety zsunąć na 1 bok garnka, wsypać drobno pokrojone pory (pory dobrze opłukać i usunąć mocno zielone łodygi), posypać kucharkiem i podsmażać z 3 minuty, zamieszać.
Następnie wlać wody i pod przykryciem dusić z 15 minut, gotowe zdjąć z ognia, do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony - bitki schabowe to doskonała odmiana na kotlety schabowe, bitki są kruche i duszone z porami smakują doskonale........SMACZNEGO!!!
Kotlety schabowe bez kości rozbić dość cienko, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, kłaść na gorący olej i zrumienić z każdej strony.
Kotlety zsunąć na 1 bok garnka, wsypać drobno pokrojone pory (pory dobrze opłukać i usunąć mocno zielone łodygi), posypać kucharkiem i podsmażać z 3 minuty, zamieszać.
Następnie wlać wody i pod przykryciem dusić z 15 minut, gotowe zdjąć z ognia, do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony - bitki schabowe to doskonała odmiana na kotlety schabowe, bitki są kruche i duszone z porami smakują doskonale........SMACZNEGO!!!
20.02.2022
Składniki:
wątróbka z kurczaka 70 dag,
mleko 2 szklanki do moczenia,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
cebula 2 sztuki większe + cukier 1 łyżeczka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
warzywa na patelnię mrożone 1 opakowanie,
kucharek 2 łyżki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku do wątróbki,
kalafior 1 średni
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać pod zimną wodą, dodać do miski i wlać zimne mleko, moczyć kilka godzin, wątróbkę wylać na durszlak aby mleko odciekło, do woreczka wsypać mąkę, wątróbkę, wymieszać i smażyć na gorącym oleju (rondel, patelnię nakryć pokrywką nie szczelnie, wątróbka nie pryska po kuchni) na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, po usmażeniu przełożyć na talerz.
Na tłuszczu po wątróbce podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku na złocisto z cukrem.
Do cebuli wsypać opakowanie mrożonych warzyw na patelnię, smażyć co jakiś czas mieszając, wsypać kucharka, pieprz ziołowy, gdy warzywa są miękkie zdjąć z ognia.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości, wątróbkę posolić, popieprzyć i podać z warzywami, kalafiorem, my lubimy z bułką paryską - u nas wątróbka drobiowa jest bardzo często w różnych wersjach, smakuje nam w każdym wydaniu i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać pod zimną wodą, dodać do miski i wlać zimne mleko, moczyć kilka godzin, wątróbkę wylać na durszlak aby mleko odciekło, do woreczka wsypać mąkę, wątróbkę, wymieszać i smażyć na gorącym oleju (rondel, patelnię nakryć pokrywką nie szczelnie, wątróbka nie pryska po kuchni) na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, po usmażeniu przełożyć na talerz.
Na tłuszczu po wątróbce podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku na złocisto z cukrem.
Do cebuli wsypać opakowanie mrożonych warzyw na patelnię, smażyć co jakiś czas mieszając, wsypać kucharka, pieprz ziołowy, gdy warzywa są miękkie zdjąć z ognia.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości, wątróbkę posolić, popieprzyć i podać z warzywami, kalafiorem, my lubimy z bułką paryską - u nas wątróbka drobiowa jest bardzo często w różnych wersjach, smakuje nam w każdym wydaniu i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
19.02.2022
Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
palma 250 gram miękka,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do [pieczenia 1,5 łyżeczki,
kakao 4 łyżki,
olejek rumowy 4 krople,
gruszki 8 sztuk mniejsze
kruszonka: cukier 120 gram, mąka tortowa 150 gram, orzechy zmielone 3/4 szklanki, palma 150 gram miękka
Składniki temperatura pokojowa= jajka, cukier, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty, masa będzie grudkowata.
Do masy wsypać, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodać olejek rumowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste, gładkie ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wierzch łyżką wygładzić, poukładać gęsto ćwiartki gruszek bez skórki i pestek.
Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę nie za grubą i posypać gruszki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić mocno, przed podaniem posypać pudrem cukrem - idealne ciasto z gruszkami pod chrupiącą kruszonką na kakaowym cieście jest odpowiednie na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
kruszonka: cukier 120 gram, mąka tortowa 150 gram, orzechy zmielone 3/4 szklanki, palma 150 gram miękka
Składniki temperatura pokojowa= jajka, cukier, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty, masa będzie grudkowata.
Do masy wsypać, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodać olejek rumowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste, gładkie ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wierzch łyżką wygładzić, poukładać gęsto ćwiartki gruszek bez skórki i pestek.
Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę nie za grubą i posypać gruszki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić mocno, przed podaniem posypać pudrem cukrem - idealne ciasto z gruszkami pod chrupiącą kruszonką na kakaowym cieście jest odpowiednie na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
16.02.2022
Składniki:
pałki kurczaka 6 sztuk większe,
przyprawa złocista do kurczaka 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
papryka zielona 4 sztuki średnie,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 5 sztuk,
woda 2 szklanki,
przyprawa w płynie 2 łyżki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
Pałki kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka złocistego, schować do lodówki na kilka godzin.
Na gorącym oleju mocno zrumienić pałki z każdej strony, smażyć z 20 minut na średnim ogniu co jakiś czas obracać, wyjąć pałki na talerz.
Do garnka z tłuszczem po pałkach pokrojoną cebulę, paprykę, ząbki czosnku, wymieszać, podsmażać z 3 minuty.
Do papryki włożyć z talerza pałki, wlać wodę, przyprawę w płynie, pieprz ziołowy i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 25 minut - pałki kurczaka smażone i duszone w papryce są idealnym daniem na ciepły obiad czy na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Pałki kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka złocistego, schować do lodówki na kilka godzin.
Na gorącym oleju mocno zrumienić pałki z każdej strony, smażyć z 20 minut na średnim ogniu co jakiś czas obracać, wyjąć pałki na talerz.
Do garnka z tłuszczem po pałkach pokrojoną cebulę, paprykę, ząbki czosnku, wymieszać, podsmażać z 3 minuty.
Do papryki włożyć z talerza pałki, wlać wodę, przyprawę w płynie, pieprz ziołowy i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 25 minut - pałki kurczaka smażone i duszone w papryce są idealnym daniem na ciepły obiad czy na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
mąka tortowa 55 dag,
cukier 1 szklanka,
drożdże suche 7 gram 1 opakowanie,
sól 1 szczypta,
jajka 5 sztuk "M",
palma 8 dag stopiona, gorąca
mleko 220 ml zimne,
śliwki 10 sztuk,
jabłka 3 sztuki
kruszonka: cukier 100 gram, mąka krupczatka 150 gram, palma 100 gram miękka
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, suche drożdże, szczyptę soli, wymieszać, wbić jajka.
Palmę stopić i do gorącej wlać zimne mleko, jest szybko letnie i wlać do mąki, mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 6 minut, miskę nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na cieście poukładać śliwki bez pestek, plastry jabłek bez skórek.
Z podanych składników utrzeć mikserem sypką, drobną kruszonkę, posypać nią owoce.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne na szybko przygotowane ciasto drożdżowe na suchych drożdżach, jabłka i śliwki z kruszonką dodają smaku..........SMACZNEGO!!!
kruszonka: cukier 100 gram, mąka krupczatka 150 gram, palma 100 gram miękka
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, suche drożdże, szczyptę soli, wymieszać, wbić jajka.
Palmę stopić i do gorącej wlać zimne mleko, jest szybko letnie i wlać do mąki, mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 6 minut, miskę nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na cieście poukładać śliwki bez pestek, plastry jabłek bez skórek.
Z podanych składników utrzeć mikserem sypką, drobną kruszonkę, posypać nią owoce.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne na szybko przygotowane ciasto drożdżowe na suchych drożdżach, jabłka i śliwki z kruszonką dodają smaku..........SMACZNEGO!!!
15.02.2022
Składniki:
żołądki kurczaka 1 kg,
woda 2 litry do gotowania,
kostka rosołowa 2 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki
olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 sztuka, marchew 2 sztuki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki
Żołądki kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać, wsypać do szybkowara, zalać wodą i zagotować, wodę wylać i jeszcze raz powtórzyć: zagotować, wylać. Teraz wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować 45 minut, wystudzone wylać na durszlak postawionym na garnku, żołądki kroję szybko nożyczkami na paseczki.
W garnku na oleju podsmażyć cebulę, startą marchew na złocisty kolor z 8 minut co jakiś czas zmieszać.
Do cebuli dodać pokrojone żołądki, wsypać przyprawę do żołądków, majeranek, wlać wywar z żołądków, gotować z 15 minut.
Na patelnię z olejem wsypać mąkę pszenną, mieszać na jasno złoty kolor, od razu wlać do flaczków, wymieszać i zdjąć z ognia - Bardzo smaczne, delikatniejsze flaczki z żołądków drobiowych, gotuję żołądki w szybkowarze i są szybko miękkie........SMACZNEGO!!!
olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 sztuka, marchew 2 sztuki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki
Żołądki kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać, wsypać do szybkowara, zalać wodą i zagotować, wodę wylać i jeszcze raz powtórzyć: zagotować, wylać. Teraz wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować 45 minut, wystudzone wylać na durszlak postawionym na garnku, żołądki kroję szybko nożyczkami na paseczki.
W garnku na oleju podsmażyć cebulę, startą marchew na złocisty kolor z 8 minut co jakiś czas zmieszać.
Do cebuli dodać pokrojone żołądki, wsypać przyprawę do żołądków, majeranek, wlać wywar z żołądków, gotować z 15 minut.
Na patelnię z olejem wsypać mąkę pszenną, mieszać na jasno złoty kolor, od razu wlać do flaczków, wymieszać i zdjąć z ognia - Bardzo smaczne, delikatniejsze flaczki z żołądków drobiowych, gotuję żołądki w szybkowarze i są szybko miękkie........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)