Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
palma 250 gram miękka,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śliwki 1 kg
kruszonka orzechowa: mąka tortowa 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
palma 100 gram miękka,
orzeszki ziemne bez soli 100gram
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dodać palmę miękką, cukier, cukier wanilinowy, jajka i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Trzy keksówki silikonowe 20 cm (wolę piec w mniejszych formach z dużą ilością owoców, w dużej zdarza się na środku ciasta zakalec), ciasto rozsmarować łyżką w formach.
Na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki (małe śliwki w całości, duże połówki osobno skórką do dołu) delikatnie przycisnąć w ciasto.
Z podanych składników (orzeszki ziemne bez soli w rozdrabniaczu zmiksowałam) mikserem utrzeć kruszonkę.
Posypać kruszonką śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - wyjątkowe w smaku ciasto ucierane mocno śliwkowe z kruszonką orzechową, łatwe, szybkie i na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
24.01.2022
23.01.2022
Składniki:
fasola Jaś 500 gram opakowanie,
woda do gotowania 2 litry,
kostka rosołowa 2 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
soda oczyszczona 1 łyżeczka
kiełbasa śląska 5 sztuk, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, olej rzepakowy 12 łyżek, papryka słodka 1 łyżka
majeranek 4 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, sól, pieprz mielony do smaku
Fasolę Jaś moczyć całą noc w zimnej wodzie, wodę z moczenia wylać, do szybkowara wsypać fasolę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, sodę oczyszczoną (dzięki sodzie można zjeść przy problemie z dną moczanową), wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 min ut, w szybkowarze wystudzić fasolę.
W garnku na oleju zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę bez flaka, cebulę, ząbki czosnku, kostkę rosołową, paprykę słodką.
Do garnka wlać z wywarem fasolę z szybkowara, gotować z 10 minut na średnim ogniu, wsypać na koniec majeranek, paprykę ostrą, krótko gotować i zdjąć z ognia,do smaku dodać soli, pieprz mielony - fasola z szybkowara jest bardzo szybko ugotowana i jako baza doskonała np. do zupy, po bretońsku czy inne potrawy z fasolą.........SMACZNEGO!!!
kiełbasa śląska 5 sztuk, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, olej rzepakowy 12 łyżek, papryka słodka 1 łyżka
majeranek 4 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, sól, pieprz mielony do smaku
Fasolę Jaś moczyć całą noc w zimnej wodzie, wodę z moczenia wylać, do szybkowara wsypać fasolę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, sodę oczyszczoną (dzięki sodzie można zjeść przy problemie z dną moczanową), wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 min ut, w szybkowarze wystudzić fasolę.
W garnku na oleju zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę bez flaka, cebulę, ząbki czosnku, kostkę rosołową, paprykę słodką.
Do garnka wlać z wywarem fasolę z szybkowara, gotować z 10 minut na średnim ogniu, wsypać na koniec majeranek, paprykę ostrą, krótko gotować i zdjąć z ognia,do smaku dodać soli, pieprz mielony - fasola z szybkowara jest bardzo szybko ugotowana i jako baza doskonała np. do zupy, po bretońsku czy inne potrawy z fasolą.........SMACZNEGO!!!
22.01.2022
Składniki:
pałki kurczaka 10 sztuk średnie,
przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie,
olej rzepakowy 10 łyżek,
papryka 2 sztuki większe,
cukinia 1 sztuka mniejsza,
cebula 2 sztuki średnie,
ząbki czosnku 6 sztuk,
pieczarki 5 sztuk średnie,
marchew 3 sztuki średnie,
woda 5 szklanek,
kostka rosołowa 2 sztuki,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1 szklanka,
natka pietruszki 1 pęczek
Pałki kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miski i dobrze wymieszać z przyprawą pikantną drobiu, odstawić do lodówki na kilka godzin.
W garnku rozgrzać olej rzepakowy, włożyć pałki i zrumienić mocno z każdej strony.
Paprykę, pieczarki, cukinię, cebulę, marchewki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do pałek, wymieszać.
Wlać wodę, dodać kostkę rosołową lub 1 łyżkę soli i pod przykryciem dusić do miękkości pałek na średnim ogniu.
Mąkę wymieszać z wodą, wlać do pałek i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki - bardzo smaczne pałki kurczaka duszone w warzywach, przygotowanie jest mało pracochłonne ale za to smaczne, pożywne.......SMACZNEGO!!!
Pałki kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miski i dobrze wymieszać z przyprawą pikantną drobiu, odstawić do lodówki na kilka godzin.
W garnku rozgrzać olej rzepakowy, włożyć pałki i zrumienić mocno z każdej strony.
Paprykę, pieczarki, cukinię, cebulę, marchewki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do pałek, wymieszać.
Wlać wodę, dodać kostkę rosołową lub 1 łyżkę soli i pod przykryciem dusić do miękkości pałek na średnim ogniu.
Mąkę wymieszać z wodą, wlać do pałek i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki - bardzo smaczne pałki kurczaka duszone w warzywach, przygotowanie jest mało pracochłonne ale za to smaczne, pożywne.......SMACZNEGO!!!
21.01.2022
Składniki:
cebula 2 sztuki średnie + 1 łyżeczka cukru,
ogórek kiszony 3 sztuki większe,
papryka 8 sztuk średnie + 1 łyżka soli,
olej rzepakowy 10 łyżek, koperek 1 pęczek,
pieprz mielony 1 łyżeczka
Z papryki usunąć gniazdka nasienne i opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić w kostkę, posypać solą, wymieszać i zostawić na 20 minut, puszczoną wod z papryki wylać.
Cebulę pokroić w kostkę, posypać cukrem, będzie krucha i słodka.
Paprykę wsypać do miski, dodać cebulę, pokrojone ogórki kiszone, pieprz mielony i wymieszać.
Wlać olej rzepakowy, wymieszać. Wsypać posiekany koperek i wymieszać, schować do lodówki - bardzo smaczna zdrowa surówka paprykowa, doskonała jako dodatek do obiadu, na kolację do tostów i do podjadania.........SMACZNEGO!!!
Z papryki usunąć gniazdka nasienne i opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić w kostkę, posypać solą, wymieszać i zostawić na 20 minut, puszczoną wod z papryki wylać.
Cebulę pokroić w kostkę, posypać cukrem, będzie krucha i słodka.
Paprykę wsypać do miski, dodać cebulę, pokrojone ogórki kiszone, pieprz mielony i wymieszać.
Wlać olej rzepakowy, wymieszać. Wsypać posiekany koperek i wymieszać, schować do lodówki - bardzo smaczna zdrowa surówka paprykowa, doskonała jako dodatek do obiadu, na kolację do tostów i do podjadania.........SMACZNEGO!!!
20.01.2022
Składniki:
białka 2 szklanki + szczypta soli,
mąka tortowa 2 szklanki,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie + woda 3łyżki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
olej rzepakowy 200 ml,
cukier 3/4 szklanki,
olejek rumowy 4 krople,
kakao 2łyżki + woda 3 łyżki
lukier: puder cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 2-3 łyżki
Wszystkie składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać przesianą szklankę mąki tortowej, kisiel wiśniowy, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką.
Białka z solą ubijać w robocie na najwyższych obrotach, gdy piana jest mocno ubita to w trakcie ubijania na średnich obrotach porcjami dosypywać cukier.
Ciasto po równo dać do dwóch misek, do jednej wsypać kisiel + woda, do drugiej kakao + woda, w każdej misce wymieszać składniki.
lukier: puder cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 2-3 łyżki
Wszystkie składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać przesianą szklankę mąki tortowej, kisiel wiśniowy, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką.
Białka z solą ubijać w robocie na najwyższych obrotach, gdy piana jest mocno ubita to w trakcie ubijania na średnich obrotach porcjami dosypywać cukier.
Następnie porcjami wsypać w trakcie ubijania suche składniki wymieszane.
Ciasto po równo dać do dwóch misek, do jednej wsypać kisiel + woda, do drugiej kakao + woda, w każdej misce wymieszać składniki.
Forma silikonowa z kominkiem 26 cm, do formy wyłożyć ciasto jasne, ciemne ciasto wyłożyć na jasne i np. nożem delikatnie z 4 razy wmieszać w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie.
Z podanych składników wymieszać cukier puder nie za mocno gęsty, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki, polać babkę lukrem - babka marmurkowa to pyszne i puszyste ciasto, przepis jest prosty i łatwy, choć babka długo zachowuje świeżość to szybko znika z talerza, doskonały sposób na wykorzystanie większej ilości białek.........SMACZNEGO!!!
17.01.2022
Składniki:
mielona łopatka 80 dag,
bułka moczona w wodzie 1 sztuka,
jajko 1 sztuka "XL",
kasza manna 3 łyżki,
cebula 1 sztuka średnia,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
mąka pszenna 1 szklanka
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk średnie, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, śmietana 12 % 100 gram, woda 3/4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, majeranek 2 łyżki
Mielone mięso z łopatki świeżej włożyć do miski, dodać jajko, bułkę odciśniętą z wody, drobno posiekaną cebulę, wsypać kucharka, pieprz mielony, kaszkę manną i dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę.
Wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową gotować z 15 minut.
Formować małe klopsiki, obtaczać je w mące i kłaść do gotującego się wywaru.
Po wypłynięciu klopsików gotować je z 20 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać majeranek - jedna z naszych ulubionych zup z mięsa mielonego, szybka, łatwa, sycąca zupa, potrzebne tylko mielone dobrej jakości..........SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk średnie, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, śmietana 12 % 100 gram, woda 3/4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, majeranek 2 łyżki
Mielone mięso z łopatki świeżej włożyć do miski, dodać jajko, bułkę odciśniętą z wody, drobno posiekaną cebulę, wsypać kucharka, pieprz mielony, kaszkę manną i dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę.
Wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową gotować z 15 minut.
Formować małe klopsiki, obtaczać je w mące i kłaść do gotującego się wywaru.
Po wypłynięciu klopsików gotować je z 20 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać majeranek - jedna z naszych ulubionych zup z mięsa mielonego, szybka, łatwa, sycąca zupa, potrzebne tylko mielone dobrej jakości..........SMACZNEGO!!!
16.01.2022
Składniki:
jogurt naturalny 200 gram,
palma 100 gram stopiona,
mąka tortowa 3 szklanki,
jajka 5 sztuk "L",
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
śliwki 70 dag,
galaretka pomarańczowa 2 opakowania + gorąca woda 950 ml
Palmę stopić i do przestudzonej wlać jogurt, będzie od razu schłodzona.
Do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i mikserem ucierać, wlać palmę z jogurtem i ucierać na gładkie nie za mocno gęste ciasto.
Formy 20x11 i 24,15 cm z papierem do pieczenia (lub 1 forma 30x25 cm), ciasto wylać do form.
Na cieście poukładać umyte, wypestkowane śliwki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka.
Galaretki wymieszać w 950 ml gorącej wody, wystudzić, prawie stężałą galaretkę wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin - bardzo szybkie, łatwe, zawsze się udające ciasto jogurtowe z galaretka i śliwkami, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu i piekę je wieczorem.........SMACZNEGO!!!
Palmę stopić i do przestudzonej wlać jogurt, będzie od razu schłodzona.
Do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i mikserem ucierać, wlać palmę z jogurtem i ucierać na gładkie nie za mocno gęste ciasto.
Formy 20x11 i 24,15 cm z papierem do pieczenia (lub 1 forma 30x25 cm), ciasto wylać do form.
Na cieście poukładać umyte, wypestkowane śliwki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka.
Galaretki wymieszać w 950 ml gorącej wody, wystudzić, prawie stężałą galaretkę wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin - bardzo szybkie, łatwe, zawsze się udające ciasto jogurtowe z galaretka i śliwkami, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu i piekę je wieczorem.........SMACZNEGO!!!
14.01.2022
Składniki:
szynka świeża bez kości 70 dag,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
olej rzepakowy 6 łyżek,
czosnek 1 główka,
papryka słodka 2 sztuki,
papryczka ostra 1 sztuka mniejsza,
woda 4 szklanki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1,5 szklanki
ziemniaki 1,5 kg, cebula 2 sztuki średnie, ząbki czosnku 3 sztuki, jajka 3 sztuki "M", mąka pszenna 3-4 łyżki, sól 2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana 12% 200 gram gęsta
Szynkę natrzeć przyprawą do wieprzowiny, w garnku szybkowara zrumienić na oleju, dodać paprykę słodką i ostrą, cały czosnek, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, po wyjęciu mięsa pokroić je na kostki, czosnek wycisnąć z łusek, mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia.
Ziemniaki obrane pokroić na kawałki i w pojemniku rozdrabniacza mocno je zmiksować, wylać na sito z maleńką siateczką, odcedzić z płynu na garnku, po odcedzeniu wylać delikatnie wodę i białą skrobię dodać do ziemniaków w misce.
Cebule, jajka i czosnek w rozdrabniaczu zmiksować.
Wlać cebulę do ziemniaków w misce.
Dodać mąkę, paprykę słodką, sól i dokładnie wymieszać.
Na gorącym oleju na patelni 24 cm smażyć po 1 dużym nie grubym placku na rumiano.
Na połowę placka dodać gulasz i złożyć na pół, na wierzch kłaść gęstą śmietanę - Doskonałe w smaku, chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną są idealne na pyszny obiad i kolację........SMACZNEGO!!!
ziemniaki 1,5 kg, cebula 2 sztuki średnie, ząbki czosnku 3 sztuki, jajka 3 sztuki "M", mąka pszenna 3-4 łyżki, sól 2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana 12% 200 gram gęsta
Szynkę natrzeć przyprawą do wieprzowiny, w garnku szybkowara zrumienić na oleju, dodać paprykę słodką i ostrą, cały czosnek, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, po wyjęciu mięsa pokroić je na kostki, czosnek wycisnąć z łusek, mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia.
Ziemniaki obrane pokroić na kawałki i w pojemniku rozdrabniacza mocno je zmiksować, wylać na sito z maleńką siateczką, odcedzić z płynu na garnku, po odcedzeniu wylać delikatnie wodę i białą skrobię dodać do ziemniaków w misce.
Cebule, jajka i czosnek w rozdrabniaczu zmiksować.
Wlać cebulę do ziemniaków w misce.
Dodać mąkę, paprykę słodką, sól i dokładnie wymieszać.
Na gorącym oleju na patelni 24 cm smażyć po 1 dużym nie grubym placku na rumiano.
Na połowę placka dodać gulasz i złożyć na pół, na wierzch kłaść gęstą śmietanę - Doskonałe w smaku, chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną są idealne na pyszny obiad i kolację........SMACZNEGO!!!
12.01.2022
Składniki:
kiszona kapusta 1 kg,
woda 2,5 litra,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 3 sztuki,
grzyby zmielone 2 łyżki
boczek wędzony 20 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, cebula 1 sztuka większa, kiełbasa podwawelska 2 sztuki, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, makaron łazanki 1 opakowanie 500 gram
Kiszoną kapustę zalać wodą, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i zagotować, suszone podgrzybki (zmielone suszone grzyby mają więcej aromatu i można dodać ich trochę mniej niż w całości czy krojone) zmielić w młynku do kawy i wsypać do kapusty, wymieszać, gotować do miękkości kapusty z 35 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
W garnku na oleju usmażyć pokrojony boczek wędzony w kostkę, wsypać pokrojoną bez flaka kiełbasę i cebulę, podsmażać do zrumienienia, co jakiś czas zamieszać.
Do kiełbasy wlać ugotowaną kapustę, ma być trochę wywaru z kapusty (ugotowany makaron wchłonie wywar i będzie lepszy smak), zagotować.
Wsypać ugotowany w osolonej wodzie makaron łazanki, wymieszać, do smaku dodać pieprz mielony, cukier, sól - bardzo smaczne danie na chłodne dni, jest sycące, aromatyczne z dodatkiem suszonych, zmielonych grzybów.......SMACZNEGO!!!
boczek wędzony 20 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, cebula 1 sztuka większa, kiełbasa podwawelska 2 sztuki, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, makaron łazanki 1 opakowanie 500 gram
Kiszoną kapustę zalać wodą, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i zagotować, suszone podgrzybki (zmielone suszone grzyby mają więcej aromatu i można dodać ich trochę mniej niż w całości czy krojone) zmielić w młynku do kawy i wsypać do kapusty, wymieszać, gotować do miękkości kapusty z 35 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
W garnku na oleju usmażyć pokrojony boczek wędzony w kostkę, wsypać pokrojoną bez flaka kiełbasę i cebulę, podsmażać do zrumienienia, co jakiś czas zamieszać.
Do kiełbasy wlać ugotowaną kapustę, ma być trochę wywaru z kapusty (ugotowany makaron wchłonie wywar i będzie lepszy smak), zagotować.
Wsypać ugotowany w osolonej wodzie makaron łazanki, wymieszać, do smaku dodać pieprz mielony, cukier, sól - bardzo smaczne danie na chłodne dni, jest sycące, aromatyczne z dodatkiem suszonych, zmielonych grzybów.......SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)